Ημικρανία: Τα αίτια εμφάνισης και τα συμπτώματα – Τρόποι αντιμετώπισης

Η ημικρανία δεν θυμίζει σε τίποτα έναν απλό πονοκέφαλο που μπορεί να μας ταλαιπωρεί περιστασιακά, λόγω ενός επίμονου κρυώματος, ή που παρουσιάζεται μετά από μία ιδιαίτερα κουραστική ημέρα, και περνά γρήγορα με ένα παυσίπονο. Αντίθετα, αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις νευρολογικού χαρακτήρα, και πλήττει πάνω από το 10% των ενηλίκων, με το ποσοστό να είναι αρκετά πιο αυξημένο για τις γυναίκες.

Ημικρανία: Γιατί εμφανίζεται;

Αν και δεν υπάρχει σαφής αναγνωρίσιμη αιτία που προκαλεί τις ημικρανίες, η επιστήμη επισημαίνει ότι οφείλονται σε γενετική προδιάθεση. Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν ότι οι γονείς ή κάποιος άλλος συγγενής τους ταλαιπωρείται επίσης από ημικρανία. Έρευνες αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα γονίδια οδηγούν σε αυξημένη δραστηριότητα και διεγερσιμότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, προκαλώντας κρίσεις έντονης κεφαλαλγίας κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Πέρα από το πλαίσιο της κληρονομικότητας, υπάρχουν διάφοροι εκλεκτικοί παράγοντες που πυροδοτούν τις ημικρανίες, όπως το άγχος, οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου και της διατροφής, οι ορμονικές διακυμάνσεις, το αλκοόλ, καθώς και οι έντονες καιρικές μεταβολές. Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί δεν αφορούν το σύνολο των ασθενών και χρειάζεται να διερευνώνται σε προσωπικό επίπεδο, ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν ό,τι πυροδοτεί τις κρίσεις.

Ημικρανία: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της;

  • Επαναλαμβανόμενος πόνος που συνήθως διαρκεί από 3 ώρες έως 3 ημέρες και έχει παλμικό χαρακτήρα – συχνά αναφέρεται ότι «χτυπά σαν σφυρί».
  • Μεταβαλλόμενη εντόπιση πόνου: Αν και η πάθηση ονομάζεται ημικρανία, ο πόνος συχνά εντοπίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Πολλές φορές αλλάζει σημείο, από δεξιά στα αριστερά, μπροστά ή πίσω.
  • Αύρα: Νευρολογικό σύμπτωμα που παρουσιάζεται πριν από την κρίση ημικρανίας, επηρεάζοντας τις αισθήσεις. Οι ασθενείς μπορεί να βλέπουν λάμψεις, γραμμές ή κουκκίδες, να νιώθουν μουδιάσματα στα άκρα ή δυσκολία στην ομιλία. Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως μία ώρα.
  • Μεγάλη ευαισθησία στο φως, τους θορύβους, τις μυρωδιές.
  • Ναυτία, τάση για έμετο.

Ημικρανίες και καθημερινότητα

Αν και η ημικρανία δεν είναι επικίνδυνη για τους πάσχοντες, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, το 92% των ατόμων παρουσιάζει μειωμένη λειτουργικότητα, λόγω των αφόρητων πόνων και της υπερευαισθησίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Η συνήθης αντιμετώπιση της ημικρανίας γίνεται με τη λήψη αναλγητικών σε συνδυασμό με τριπτάνες, φάρμακα που χορηγούνται κατά της ημικρανίας. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά παρουσιάζουν πολλές και σημαντικές παρενέργειες, έχουν υψηλό κόστος, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους τα καθιστά αναποτελεσματικά σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται σε κατάχρηση και εντονότερες κεφαλαλγίες.