Ίωση: Πώς θα περάσει γρηγορότερα – Τρόποι αντιμετώπισης και ανακούφισης

Τα συμπτώματα της ίωσης είναι πιο έντονα και βαριά από αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν ξηρό λαιμό, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς, πυρετό, ρινική συμφόρηση και βήχα. Τα περισσότερα συμπτώματα της ίωσης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα 2 έως 5 ημερών, αλλά συχνά μπορεί να διαρκέσουν και πάνω από μία εβδομάδα. Καθώς η ίωση μπορεί να καταλήξει σε πνευμονία, αν νιώσετε να κόβεται η αναπνοή σας ή αν ο πυρετός επιστρέψει μετά από 2 ημέρες, ενημερώστε το γιατρό σας.

 

Αφήστε την να κάνει τον κύκλο της

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας ίασης – απόδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μάχεται την ασθένεια. Ο πυρετός, για παράδειγμα, είναι τρόπος του σώματός σας να σκοτώσει τους ιούς, δημιουργώντας ένα θερμότερο περιβάλλον από το κανονικό. Έτσι, αν αντέξετε ένα μέτριο πυρετό για μία ημέρα ή δύο, μπορείς να νιώσετε καλά πιο γρήγορα.

 

Φυσήξτε συχνά τη μύτη σας

Είναι σημαντικό να φυσάτε τη μύτη σας συχνά, όταν έχετε συμφόρηση και να μην αφήνετε τη βλέννα μέσα στο κεφάλι σας. Αλλά όταν φυσάτε σκληρά, η πίεση μπορεί να μεταφέρει μικρόβια που φέρει το φλέγμα πίσω στα αφτιά σας, προκαλώντας πόνο σε αυτά. Ο καλύτερος τρόπος για να φυσήσετε τη μύτη σας: πιέστε ένα δάχτυλο πάνω από το ένα ρουθούνι, ενώ θα φυσάτε απαλά για να καθαρίσετε το άλλο.

Ρίξτε στη βουλωμένη μύτη χλιαρό αλατόνερο

Η πλύση με θαλασσινό νερό βοηθά να «σπάσει» η ρινική συμφόρηση, ενώ απομακρύνονται επίσης σωματίδια του ιού και τα βακτηρίδια από τη μύτη σας. Χρησιμοποιήστε μία σύριγγα χωρίς βελόνα για να εκτοξεύσετε το νερό στη μύτη. Κρατήστε το ένα ρουθούνι κλειστό εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση των δαχτύλων, ενώ ψεκάζετε το μείγμα αλατιού στο άλλο ρουθούνι. Αφήστε το να στραγγίσει και επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές.

Κάντε γαργάρες

Μπορούν να ενυδατώσουν έναν ξηρό, πονεμένο λαιμό και να φέρουν προσωρινή ανακούφιση. Κάντε γαργάρες με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε 200 γρ. ζεστό νερό, τέσσερις φορές την ημέρα. Για να μειωθεί το γαργάλημα στο λαιμό σας, δοκιμάστε γαργάρα με ένα στυπτικό, όπως το τσάι που περιέχει ταννίνη, για να σφίξετε τις μεμβράνες ή χρησιμοποιήστε ένα παχύ ιξώδες μείγμα που γίνεται με μέλι ή μέλι και λεμόνι.

Κάνε ένα καυτό ντους

Τα ζεστά ντους ενυδατώνουν τις ρινικές οδούς και μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, και να ξεκουραστείτε, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων της ίωσης.

Ζεστό ή κρύο επίθεμα στα ιγμόρεια

Και οι δύο θερμοκρασίες λειτουργούν. Μπορείτε να βρείτε επαναχρησιμοποιήσιμα ζεστά ή κρύα επιθέματα σε ένα φαρμακείο ή να κάνετε τη δική σας κομπρέσα.

Βάλτε κι άλλο μαξιλάρι

Η ανύψωση του κεφαλιού θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των ρινικών διόδων.

Μην ταξιδέψετε με αεροπλάνο

Δεν υπάρχει λόγος να πιέσετε περισσότερο το αναπνευστικό σου σύστημα, και αυτό ακριβώς θα προκαλέσει η αλλαγή στην πίεση του αέρα. Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο όταν έχετε συμφόρηση, μπορεί να έχετε πρόβλημα στα τύμπανα ως αποτέλεσμα των μεταβολών της πίεσης, κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Πλένετε τα χέρια σας

Όπως και οι ιοί του κρυολογήματος, έτσι και οι ιοί εισχωρούν στο σώμα σας μέσα από τις βλεννογόνους της μύτης, τα μάτια ή το στόμα. Κάθε φορά που αγγίζετε το χέρι σας σε μία από αυτές τις περιοχές, μπορεί να μολύνετε τον εαυτό σας με έναν ιό, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικό να κρατήσετε τα χέρια χωρίς μικρόβια με το συχνό πλύσιμο για την αποφυγή της γρίπης.