Ισχιαλγία: Από τι προκαλείται; Μάθετε για τα συμπτώματα και τη θεραπεία

Η ισχιαλγία αφορά τον πόνο στην πλάτη, που προκαλείται από κάποιο πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο, δηλαδή το μεγάλο νεύρο, που εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης μέχρι το πίσω μέρος του κάθε σκέλους (ποδιού). Όταν κάτι βλάπτει ή ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, που απλώνεται στο ισχίο, τους γλουτούς και το πόδι. Έως και το 90% των ατόμων αναρρώνουν από την ισχιαλγία χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ισχιαλγία: Αίτια

Μερικά από τα συχνότερα αίτια, που προκαλούν ισχιαλγία είναι τα παρακάτω:

 • Κήλη δίσκου: Η πιο κοινή αιτία της ισχιαλγίας είναι η κήλη δίσκου. Οι δίσκοι δρουν σαν “μαξιλάρια” μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής σας στήλης. Αυτοί οι δίσκοι γίνονται πιο αδύναμοι, όσο μεγαλώνετε και είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Μερικές φορές ένας δίσκος ασκεί πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου. Περίπου 1 στους 50 ανθρώπους θα πάθουν κήλη δίσκου σε κάποιο σημείο της ζωής τους.
 • Σπονδυλική στένωση: Η φυσική φθορά των σπονδύλων μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αυτή η στένωση, που ονομάζεται σπονδυλική στένωση, μπορεί να ασκήσει πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου. Η σπονδυλική στένωση είναι πιο συχνή σε ενήλικες άνω των 60 ετών.
 • Όγκοι του νωτιαίου μυελού: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ισχιαλγία μπορεί να προκύψει από όγκους, που δημιουργούνται μέσα ή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή στο ισχιακό νεύρο. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα που διακλαδώνονται από το νωτιαίο μυελό.
 • Σύνδρομο απιοειδούς: Ο απιοειδής είναι ένας μυς, που βρίσκεται βαθιά μέσα τους γλουτούς. Συνδέει το κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης με το ανώτερο μηριαίο οστό και εκτείνεται ακριβώς πάνω από το ισχιακό νεύρο. Αν αυτός μυς έχει σπασμό, μπορεί να ασκήσει πίεση στο ισχιακό νεύρο, προκαλώντας τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι πιο συχνό στις γυναίκες.
 • Τραυματισμός ή μόλυνση: Άλλες αιτίες της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν μυϊκή φλεγμονή, μόλυνση, ή τραυματισμό, όπως είναι ένα κάταγμα. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε κατάσταση ερεθίζει ή συμπιέζει το ισχιακό νεύρο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ισχιαλγίας.

Ισχιαλγία: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα, που εμφανίζονται λόγω της ισχιαλγίας είναι:

 • Η αδυναμία στο γόνατο: Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος. Η συμπίεση τμήματος του νεύρου συνοδεύεται από ενοχλήσεις όπως ο πόνος, το μούδιασμα και η αδυναμία στο πάσχον πόδι.
 • Ο πόνος, κατά το περπάτημα: Η ισχιαλγία εκδηλώνεται σχεδόν με τα ίδια συμπτώματα όπως το σύνδρομο απιοειδούς μυός, με τη διαφορά ότι το δεύτερο πλήττει συνήθως αθλητές, μαραθωνοδρόμους και γενικότερα άτομα, που έχουν επιλέξει το τρέξιμο ως μορφή άσκησης.
 • Η απουσία πόνου, κατά την άσκηση πίεσης: Εάν εκδηλώνεται πόνος κατά την άσκηση πίεσης (πίεση ισοδύναμη με 2 έως 5 κιλά) στους μύες της οσφυϊκής μοίρας, τότε το πρόβλημα προκύπτει πιθανώς από τους μύες και όχι από το ισχιακό νεύρο.
 • Η αδυναμία ανύψωσης του πάσχοντος άκρου: Ένα απλό τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί είναι το εξής: Ξαπλώνετε με τα πόδια τεντωμένα και σηκώνετε το πάσχον πόδι σε γωνία μεταξύ 30 και 70 μοιρών. Εάν εκδηλώνεται πόνος που ακτινοβολεί σε όλο το πόδι, κάτω από το γόνατο και/ή έως τα δάχτυλα του ποδιού, το σύμπτωμα οφείλεται πιθανότατα σε ισχιαλγία λόγω κήλης.
 • Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα: Σπανιότερα, στους ασθενείς με ισχιαλγία παρατηρείται απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου και στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ισχιαλγία: Τρόποι Αντιμετώπισης

 • Κρύο και θερμότητα: Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι για να απαλύνετε τον πόνο της ισχιαλγίας. Ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή μια παγοκύστη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Εφαρμόστε θερμότητα ή κρύο στην περιοχή που πονάτε στην πλάτη για περίπου 20 λεπτά κάθε δύο ώρες. Πειραματιστείτε για να δείτε ποια μέθοδος από τις δύο σας παρέχει περισσότερη ανακούφιση, ή δοκιμάστε να τις εναλλάσσετε.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Τα αναλγητικά που μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακεία μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από την ισχιαλγία. Η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι καλές επιλογές. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να σας δώσει μια ένεση στεροειδών για την περαιτέρω μείωση της φλεγμονής.
 • Ασκήσεις εκτάσεων: Προσπαθήστε να παραμείνετε ενεργοί και να κινείστε τακτικά. Η κίνηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας δείξει πώς να τεντώσετε απαλά τους μυς στην πλάτη, χωρίς να επιδεινώσετε την κατάστασή σας. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, μπορεί ορισμένες ασκήσεις να μην ενδείκνυνται. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να κάνετε σύντομους περιπάτους.
 • Ενέσεις: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την έγχυση στεροειδών μέσα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης για τη μείωση της φλεγμονής.
 • Χειρουργική επέμβαση: Αν η ισχιαλγία σας οφείλεται σε κήλη δίσκου, και αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί έντονο πόνο μετά από πάροδο 4 έως 6 εβδομάδων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει ένα τμήμα της κήλης δίσκου για να ανακουφίσει την πίεση στο ισχιακό νεύρο. Περίπου το 90% των ασθενών ανακουφίζονται άμεσα από αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να ανακουφίσουν την ισχιαλγία που προκαλείται από σπονδυλική στένωση.