Κάνε το γρήγορο τεστ και δες αν έχεις μυωπία

Αν υποψιάζεσαι πως έχεις μυωπία, αυτό το τεστ θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν πρέπει να πας άμεσα σε γιατρό.

Από τον Ιωάννη Δατσέρη, χειρουργό οφθαλμίατρο

Η οπτική σου οξύτητα μειώνεται, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρη πως είναι απλώς μυωπία; Αυτό το τεστ όρασης θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τα πιθανά αίτια για τα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το τεστ όρασης που ακολουθεί θα σου δώσει κάποιες ενδείξεις. Εάν αντιμετωπίζεις κάποια ενόχληση ή δυσκολία στην όρασή σου είναι σημαντικό να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρό σου.

Γρήγορο τεστ όρασης

Μήπως έχεις…;

Α. Θολή κοντινή όραση; Β. Κακή μακρινή όραση; Γ. Δυσκολία να δεις αντικείμενα κοντά και μακριά; Δ. Δυσκολία να διαβάσεις ή να δουλέψεις στον υπολογιστή; Ε. Καταπόνηση ή κούραση των ματιών; ΣΤ. Μήπως μισοκλείνεις συχνά τα μάτια;

Αν απαντάς “ναι” στα Β, Ε, ΣΤ: Μπορεi να έχεις μυωπiα

Αυτό συμβαίνει όταν ο βολβός του ματιού είναι πολύ μακρύς ή ο κερατοειδής χιτώνας έχει πολύ μεγάλη κυρτότητα, έτσι που οι οπτικές ακτίνες των αντικειμένων εστιάζουν μπροστά στον αμφιβληστροειδή (αντί για κατευθείαν σε αυτόν. Το πρόβλημα αυτό σε δυσκολεύει να βλέπεις μακριά. Η μυωπία παρουσιάζεται συνήθως ανάμεσα στα 6 και 12 χρόνια.

Αν απαντάς “ναι” στα Β, Δ, Ε, ΣΤ: Μπορεi να έχεις οπτικό σύνδρομο υπολογιστών

Αυτό συμβαίνει όταν τα μάτια σου εστιάζουν στην οθόνη του υπολογιστή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Ο ειδικός λέει πως αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως ψευδομυωπία, όπου ο παροδικός σπασμός ενός μυός, που αλλάζει το σχήμα του φακού μέσα στο μάτι, προκαλεί ένα διαθλαστικό λάθος. Για να αποφύγεις την υπερβολική πίεση στα μάτια, βεβαιώσου πως υπάρχει καλός φωτισμός και κάθε 50 λεπτά κάνε διάλειμμα 5-10 λεπτών για να επιτρέπεις στα μάτια σου να εστιάζουν μακριά.

Αν απαντάς “ναι” στα Α, Δ, Ε: Μπορεi να έχεις υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία

Η υπερμετρωπία (δυσκολία στην εστίαση σε κοντινά αντικείμενα) παρουσιάζεται όταν έχεις ανώμαλο επίπεδο κερατοειδή χιτώνα, που κάνει το φως να εστιάζει πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να δεις τα κοντινά σου αντικείμενα. To πρόβλημα αυτό αμβλύνεται με την πάροδο της ηλικίας. Αν είσαι 40 χρονών ή μεγαλύτερη, μπορεί να έχεις πρεσβυωπία και να δυσκολεύεσαι να εστιάσεις κοντά, π.χ., δεν μπορείς να διαβάσεις. Σε αντίθεση με την υπερμετρωπία, πρόκειται για μια φυσική διαδικασία γήρανσης των ματιών. Όλοι αναπτύσσουν πρεσβυωπία. “Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί” τονίζει ο Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος, “Οι μύωπες λανθασμένα θεωρούν πως η κατάστασή τους βελτιώνεται όσο μεγαλώνουν, όμως είναι η ανάπτυξη της πρεσβυωπίας που την αντισταθμίζει”. Αν έχεις υπερμετρωπία, ο ειδικός προειδοποιεί πως μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας. Η τελευταία μπορεί να διορθωθεί εύκολα με γυαλιά: μονοεστιακά για το διάβασμα, διπλοεστιακά ή πολυεστιακά για να βλέπεις και μακριά και κοντά. Μπορείς να δοκιμάσεις μονοεστιακούς ή πολυεστιακούς φακούς επαφής ή και επέμβαση.

Αν απαντάς “ναι” στα Γ, Ε, ΣΤ: Μπορεi να έχεις αστιγματισμό

Δηλαδή, η καμπύλωση του κερατοειδούς χιτώνα είναι μεγαλύτερη από τη μία πλευρά. Οι άνθρωποι με αστιγματισμό έχουν θολή όραση και δυσκολία να διακρίνουν τις λεπτομέρειες (είτε κοντά είτε σε απόσταση). “Τα επίπεδα του αστιγματισμού τυπικά σταθεροποιούνται στην ηλικία των 25 ετών και συνήθως συνοδεύονται από μυωπία ή υπερμετρωπία. Οποιοσδήποτε βαθμός πάνω από το 2 ή το 2,5 θεωρείται υψηλός αστιγματισμός” επισημαίνει ο ειδικός. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή και laser.

Καταστάσεις που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Ο ειδικός επισημαίνει τις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση οπτικής οξύτητας. Μην τις αγνοήσεις! 1.Επίμονος πόνος στο μάτι ή θολή όραση (για περισσότερες από μερικές ώρες) Αν νιώθεις επίμονο και σημαντικό πόνο στο μάτι σου, ίσως υπάρχει κάποια εκδορά ή πληγή στον κερατοειδή χιτώνα. Όταν η θολή όραση συνδυάζεται με αύρα ή βλέπεις “μυγάκια” και σκιές, μπορεί να υποδεικνύει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς (όπου ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποκολλάται από τους γύρω ιστούς). 2. Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη Διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, όπου καταστρέφονται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Θα πρέπει να ελέγχεις τα μάτια σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 3. Είσαι 40 ετών ή μεγαλύτερη Πρόλαβε τις σχετικές με την ηλικία καταστάσεις –γλαύκωμα (αύξηση της πίεσης του υδατοειδούς υγρού μέσα στο μάτι), καταρράκτη (θόλωμα των φακών του ματιού) και σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση ωχράς κηλίδος (βλάβη στην ωχρά κηλίδα, που είναι το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς που ευθύνεται για την οξεία κεντρική όραση)– με μια ετήσια οφθαλμολογική εξέταση, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό.

Πηγή: shape

Μυωπία, Υπερμετρωπία, Αστιγματισμός και Πρεσβυωπία

Μεταβολές στη όραση, θόλωση, τυφλά σημεία, άλως γύρω από τα φώτα ή ελάττωση της όρασης, θα πρέπει πάντα να αξιολογείτε από έναν οφθαλμίατρο. Τέτοιες μεταβολές μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια οφθαλμική νόσο, τραυματισμό ή πάθηση, όπως ο διαβήτης που επηρεάζει πολλά όργανα στο σώμα σας. Παρακάτω ακολουθούν τα 4 πιο κοινά προβλήματα όρασης.

Προβλήματα Όρασης: Μυωπία

Στην  μυωπία μπορεί κανείς να δει κοντά, όμως όχι καλά μακριά (εξαρτάται βέβαια και από το πόσο μεγάλη είναι η μυωπία). Συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην σχολική ηλικία, γύρω από τη εφηβεία και μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και το παιδί (σταματά συνήθως γύρω στα 21 χρόνια). Ο μύωπας συνήθως σφίγγει τα μάτια για να δει μακριά Θεωρούμε μικρή την μυωπία μέχρι 3 βαθμούς, μεσαία μέχρι 8, και μεγάλη πάνω από 8, όπου μπορεί να υπάρχουν και βλάβες στο ίδιο το μάτι.

Προβλήματα Όρασης: Υπερμετρωπία

Στην υπερμετρωπία δεν βλέπει κάποιος καλά ούτε μακριά ούτε κοντά, όταν όμως αυτή είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι μας έχει κάποιο μηχανισμό να την διορθώνει όταν  είναι σχετικά μικρή κι έτσι να μην δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όρασης. Παρόλα αυτά είναι πιο επικίνδυνη από την μυωπία αφού συνδέεται συχνότερα με καταστάσεις όπως στραβισμός (τα μάτια αλληθωρίζουν),τεμπέλικο μάτι, κλπ. Η υπερμετρωπία μικραίνει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Προβλήματα Όρασης: Αστιγματισμός

Στον αστιγματισμό κάποιος δεν βλέπει καθαρά την τελεία, κι έχει την αίσθηση ότι αυτή μοιάζει με  γραμμή ή βλέπει ακτίνες γύρω από τα φώτα. Παρότι και εδώ προσπαθεί το μάτι να χρησιμοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό όπως στη υπερμετρωπία, δεν τα καταφέρνει αρκετά καλά κι έτσι δεν έχει αρκετά καλή όραση ούτε μακριά ούτε κοντά. Ο αστιγματισμός μένει ο ίδιος σε όλη την ζωή του ανθρώπου, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

Προβλήματα Όρασης: Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην όραση των ματιών, και αφορά την αδυναμία κάποιου να διαβάσει κοντά, στην ηλικία των 45 ετών περίπου, γιατί αρχίζει να μην λειτουργεί καλά ο μηχανισμός του ματιού που αναφέραμε. Ο ακριβής χρόνος εμφάνισης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σχετίζεται με το αν μαζί υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα της όρασης (μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός).

Διορθώνεται με γυαλιά (σημαντικό ρόλο παίζει ο καλός φωτισμός ), και δοκιμάζονται κάποιες επεμβάσεις, που ίσως μελλοντικά δώσουν μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.