Με μικρές αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορεί να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.
Καρκίνος: 5 ευεργετικά διατροφικά μυστικά
Φαίνεται απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό ότι, υιοθετώντας μερικές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας έναντι σοβαρών ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Ο τρόπος είναι απλός, απαιτεί μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας και υπόσχεται να μας εξασφαλίσει έναν πιο υγιή εαυτό.
Το μυστικό κρύβεται στη διατροφή μας όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία έχει συνδεθεί στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου. Γι’ αυτό, μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο βάρος και, κατ’ επέκταση, να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ακολουθούν πέντε διατροφικά μυστικά που μας προστατεύουν από τον επικίνδυνο «εχθρό»:
1. Εντάξτε ποικιλία φρούτων, λαχανικών και οσπρίων στο καθημερινό σας διατροφολόγιο
Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά τέτοιου είδους τροφές, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες και άλλες ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εναλλακτικά, τα κατεψυγμένα είναι επίσης μια καλή επιλογή, αρκεί να μην εμπεριέχουν πρόσθετα συστατικά.
2. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα προϊόντα
Εξαλείψτε από τα καθημερινά σας γεύματα τα επεξεργασμένα δημητριακά, το λευκό ψωμί και ρύζι, καθώς και τα ζυμαρικά. Αντικαταστήστε τα με καστανό ρύζι, αλλά και ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
3. Αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και περιορίστε τις τροφές με πολλές θερμίδες
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική αύξηση βάρους. Για το λόγο αυτό, θα ήταν προτιμότερο να περιορίσετε την πρόσληψη ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων. Επιπλέον, ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία θα ήταν να αποφεύγετε τρόφιμα με πολλές θερμίδες, όπως fast food, μπισκότα, κέικ, παγωτό, ντόνατς και άλλα γλυκά.
4. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου. Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ, θα πρέπει να περιοριστούν στο μέγιστο όριο του ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και των δύο ποτών για τους άνδρες.
5. Μην υπερβάλλετε με τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για το λόγο αυτό, εάν προτιμάτε το κόκκινο κρέας, συνίσταται να περιορίσετε την κατανάλωσή του, αλλά και να επιλέγετε τα πιο άπαχα κομμάτια του κρέατος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε με ψάρια, πουλερικά ή όσπρια. Παράλληλα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.
Συνδυάστε αυτές τις διατροφικές συνήθειες με τη σωματική άσκηση για έναν ακόμη πιο υγιή και δυνατό οργανισμό. Επιδιώξτε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.
Καλά νέα για τη θεραπεία του καρκίνου
«Η επιστήμη είναι ώριμη στον τομέα του καρκίνου και θα δούμε σοβαρές βελτιώσεις στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπειών στα χρόνια που έρχονται. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για άλλες ασθένειες, αλλά για τον καρκίνο είμαστε κοντά στον στόχο», τόνισε ο CEO της Pfizer μιλώντας στην ΕΡΤ3, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αναγόρευσή του ως Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ.
Για την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση αλλά ούτε και ανησυχία για την εξέλιξή της.
«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να εφησυχάζουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν με ανησυχεί, αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας και δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο, αλλά και στις θεραπείες όπου αν χρησιμοποιηθούν σωστά δεν πρέπει να έχουμε ανθρώπους που να πεθαίνουν, μπορούμε να προλάβουμε όλους τους θανάτους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Καρκίνος: Τα τρία σημάδια που δεν τα βλέπει κανείς
Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά στον καρκίνο.
Η σοβαρότητα του καρκίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι μεταστατικός. Αλλά η σημασία του έγκαιρου εντοπισμού της νόσου ισχύει για όλους τους τύπους καρκίνου καθώς προσφέρει θεραπευτική θεραπεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής.
Ο καρκίνος συνδέεται κλινικά με μια σειρά συμπτωμάτων που συνήθως αντικατοπτρίζουν το κύτταρο ή το όργανο που έχει αρρωστήσει. Μερικές φορές, ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή ή απροσδιόριστα. Ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα με τους ασθενείς είναι πόσο συχνά αγνοούνται τα αποκαλυπτικά σημάδια της νόσου, ειδικά όταν έχουν ασαφή αιτία. Η απώλεια βάρους, ο πόνος και τα εξογκώματα που είναι ανεξήγητα θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα της νόσου.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να κλείστε ένα ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό σας ο οποίος εφόσον κριθεί αναγκαίο θα σας παραπέμψει σε ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση.
Δυστυχώς η ανεξήγητη απώλεια βάρους, τα ανεξήγητα εξογκώματα και ο ανεξήγητος πόνος είναι τρία συμπτώματα που εύκολα παραβλέπονται από τους ασθενείς. Αλλά πολλές φορές, οι πάσχοντες αγνοούν επίσης τον πυρετό άγνωστης προέλευσης, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την επίμονη καούρα, τις πληγές στο στόμα ή τη γλώσσα που δεν επουλώνονται, το φούσκωμα, την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου και το πρόβλημα κατάποσης.
Ανεξήγητος πόνος
Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν δικά τους νεύρα, η πλειοψηφία των ασθενών δεν νιώθει πόνο. Ο πόνος προκύπτει όταν ο όγκος πιέζει τα νεύρα που βρίσκονται δίπλα του.
Η Cancer Research UK λέει: «Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 38 από τα 100 άτομα με καρκίνο αισθάνονται μέτριο έως σοβαρό πόνο. Ο πόνος είναι πιο πιθανός σε προχωρημένο καρκίνο. Να σημειωθεί πως περίπου 65 στα 100 άτομα με προχωρημένο καρκίνο νιώθουν πόνο.
Ανεξήγητοι όγκοι
Τα εξογκώματα είναι κοινά συμπτώματα καρκίνου που συχνά περνούν απαρατήρητα εάν είναι ανώδυνα στην αφή. Συνήθως, ένα εξόγκωμα που είναι σύμπτωμα της νόσου θα αυξάνεται σταθερά σε μέγεθος κατά τη διάρκεια εβδομάδων και μηνών.
«Καρκινικοί όγκοι που μπορούν να γίνουν αισθητοί εξωτερικά μπορούν να εμφανιστούν στο στήθος, τον όρχι, το λαιμό, αλλά και στα χέρια και τα πόδια», εξηγεί η κλινική του Κλίβελαντ.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί σε κάθε καρκίνο αλλά συνδέεται περισσότερο με καρκίνους που επηρεάζουν το στομάχι, τον οισοφάγο του παγκρέατος και τον πνεύμονα. Επιπλέον, για πολλούς ανθρώπους είναι το πρώτο ορατό σημάδι της νόσου.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες ο καρκίνος απελευθερώνει ουσίες στο αίμα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί θερμίδες από τα τρόφιμα.
Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τα υγιή γι’ αυτό και παρατηρείται απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή Richard Levine στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt, η απώλεια βάρους άνω του 5% σε μια περίοδο 6 έως 12 μηνών μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας εφόσον είναι ανεξήγητη.
Ο γιατρός εξήγησε, στη συνέχεια: «Σε μελέτες που εξέτασαν τις αιτίες της ακούσιας απώλειας βάρους, 5 έως 37% των ασθενών τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενδεικτικό του καρκίνου, και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες».
Ενώ δεν υπάρχουν σίγουροι τρόποι πρόληψης του καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων προκύπτει από κακές διατροφικές συνήθειες, οπότε η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική για την αποτροπή της νόσου.
Καρκίνος: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα όταν ξυπνάς το πρωί
«Κλειδί» για να προλάβεις τον ύπουλο καρκίνο εν τη γενέσει του είναι να παρακολουθείς διαφορές στο σώμα σου, στην καθημερινότητά τους. Γενικώς να διαβάζεις τα συμπτώματα.
Καρκίνος: Ο επίμονος βήχας
Καρκίνος: Η ανεξήγητη κόπωση
Καρκίνος: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις
Τα γενικά συμπτώματα του καρκίνου
- Ασυνήθιστο εξόγκωμα ή πρήξιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Αλλαγές στην αφόδευση ή την ούρηση