Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Σιωπηλά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Για τους πιο πολλούς οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο, είναι άγνωστες.  Τα στοιχεία που έδωσαν οι διάφορες έρευνες που έγιναν και που συνεχίζονται ακόμη, συνδέουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου με τις διατροφικές συνήθειες. Επικρατέστερη είναι η άποψη πως ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ζωικό λίπος και ζωικές πρωτεΐνες, και φτωχό σε φυτικές ίνες (όσπρια-φρούτα-λαχανικά) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό κάποιου ατόμου όπου οι γονείς του ή ο αδελφός ή η αδελφή του είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στο παχύ έντερο σε ηλικία κάτω των 45 χρονών, θεωρείται ως άτομο υψηλού κινδύνου για να αναπτύξει σε κάποιο στάδιο της ζωής του καρκίνο στο παχύ έντερο καθώς επίσης αν άλλα συγγενικά άτομα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο.

Επίσης άτομα που υποφέρουν από γενετικές ασθένειες του εντέρου ή πάσχουν από χρόνιες κολίτιδες ή έχουν πολύποδες στο έντερο, διατρέχουν ψηλό κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο.  Οι πολύποδες του εντέρου είναι καλό να αφαιρούνται γιατί εύκολα εξαλλάσσονται σε καρκίνο.

Παρακάτω ακολουθούν συμπτώματα, που πρέπει να σας οδηγήσουν σε ιατρικό έλεγχο για καρκίνο του στομάχου, σε περίπτωση που επιμένουν:

Αναιμία

Η αναιμία μπορεί κάποιες φορές να συμβαίνει λόγω εσωτερικής αιμορραγίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν περάσει εμμηνόπαυση. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς να αιμορραγούν εσωτερικά για περίπου έξι μήνες πριν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα στον ορθό. Εάν παρατηρήσετε κάποια σημάδια αναιμίας, όπως κόπωση, χλωμάδα δέρματος ή ζάλη, επισκεφτείτε έναν γιατρό. αυτά μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Δύσπνοια

Μια άλλη παρενέργεια της εσωτερικής αιμορραγίας είναι η δύσπνοια. Εάν δεν αιμορραγείτε υπερβολικά ο οργανισμός σας βάζει περισσότερο πλάσμα στο αίμα χωρίς να παράγει περισσότερο σίδηρο ή ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε δύσπνοια, ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φούσκωμα

Αν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ότι το παχύ σας έντερο βρίσκει εμπόδια, μπορεί να εμφανίσετε φούσκωμα. Εάν αισθάνεστε λίγο πρησμένος, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να φταίνε, αλλά εάν τα συμπτώματα του στομάχου παραμένουν, δείτε το γιατρό σας.

Σοβαρή δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι ανησυχητικό σημάδι γενικά, αλλά αν γίνει σοβαρή και επίμονη, θα μπορούσε να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι κάτι εμποδίζει το παχύ έντερο, κι αν κάτι στέκεται για καιρό εμπόδιο, τότε πρέπει να το ελέγξετε.

Ελέγξετε τις κενώσεις σας

Δώστε προσοχή σε αυτό που βλέπετε στη λεκάνη, ακόμα κι αν δεν βλέπετε αίμα. Εάν τα κόπρανα σας είναι πολύ λεπτά, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει λόγω περιορισμού στο κόλον που προκαλείται από πολύποδες. Η επίμονη διάρροια μπορεί επίσης να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κενώσεις με περίεργο χρώμα

Η αιμορραγία από το ορθό είναι συνήθως κόκκινη. Αλλά τα σκουρόχρωμα κόπρανα είναι επίσης ένα σημάδι που δείχνει ότι ίσως και να υπάρχει αίμα, και, ενώ μπορεί να προκληθεί από κάτι λιγότερο σοβαρό, όπως ένα έλκος, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.