Κίνδυνος θάνατος από τα φουρνάκια για ημιμόνιμο

Ανατρεπτική έρευνα για την ασφάλεια των λαμπών που χρησιμοποιούνται στο ημιμόνιμο μανικιούρ.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ωστόσο, οι συσκευές στεγνώματος που χρησιμοποιούν τα κέντρα αισθητικής εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Οι συσκευές αυτές, που μοιάζουν με μικρά σολάριουμ, εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ενεργοποιεί τα χημικά που περιέχει το τζελ προκειμένου να γίνει ο πολυμερισμός και να σταθεροποιηθεί το υλικό στην επιφάνεια των νυχιών.

Παρότι η λάμπα ενός στεγνωτήρα βερνικιού νυχιών εκπέμπει διαφορετικό φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας από μια συσκευή σολάριουμ, ακόμη και η λίγη ακτινοβολία που εκπέμπει, εξακολουθεί να διαπερνά το ανθρώπινο δέρμα με άγνωστες επιπτώσεις, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ελάχιστη ή καμία συσχέτιση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου του δέρματος σε επίπεδο πληθυσμού, η νέα μελέτη κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Λούντμιλ Αλεξάντροφ, δήλωσε ότι πριν από τη μελέτη δεν υπήρχαν στοιχεία για το τι κάνουν αυτές οι συσκευές στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των στεγνωτήρων νυχιών μπορεί να βλάψει το DNA ανθρώπων και ποντικιών με παρόμοιους τρόπους.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μία 20λεπτη συνεδρία με ένα στεγνωτήρα νυχιών, οδήγησε στο θάνατο το 30% των κυττάρων σε ένα τρυβλίο Petri (κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών).

Τρεις διαδοχικές 20λεπτες συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 65-70%. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

«Τα νέα ευρήματα και τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και ότι όπως και μια συσκευή σολάριουμ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος» καταλήγουν οι επιστήμονες.

Μπήκε το νύχι στο δέρμα: Τι να κάνω;

Η επιλογή ακατάλληλων υποδημάτων έχει συχνά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, μία εκ των οποίων είναι και η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση, μια επώδυνη και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση.

Όταν τα πόδια στριμώχνονται μέσα στα παπούτσια, λόγω του σχήματός τους η του μεγέθους τους, δημιουργείται ένα περιβάλλον που διευκολύνει την ανάπτυξη των νυχιών προς τα μέσα, προς το δέρμα.

Παρότι τα στενά παπούτσια είναι ο βασικός λόγος ονυχοκρύπτωσης, ανεξάρτητα από το ύψος του τακουνιού, οι ψηλοτάκουνες γόβες που προκαλούν ολίσθηση του πέλματος προς τη μύτη του παπουτσιού, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και όταν τα παπούτσια είναι μικρά.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι την πάθηση αναπτύσσουν συχνότερα οι άνδρες ηλικίας 15-40 ετών, και η πιο συχνά προσβεβλημένη περιοχή είναι η έξω άκρη του μεγάλου δακτύλου.

Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των ασθενών που επισκέπτονται τον ιατρό με προβλήματα στα πόδια έχουν κάποιο νύχι που έχει εισχωρήσει στο δέρμα τους.

Εκτός από το μέγεθος και το σχήμα των παπουτσιών, άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη είσφρυσης όνυχος είναι οι εξής:

Λάθος κόψιμο των νυχιών

Το πολύ βαθύ κόψιμο των νυχιών είναι συχνή αιτία ονυχοκρύπτωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα νύχια είναι πολύ κοντά, το δέρμα που βρίσκεται στο πλάι τους έχει την τάση να διπλώνει πάνω από αυτά και να τα σκεπάζει.

Τραυματισμός

Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός ενός νυχιού, όπως συμβαίνει στους αθλητές (ποδοσφαιριστές που χτυπούν την μπάλα στα ακροδάχτυλα των ποδιών τους και στις μπαλαρίνες που φορούν ειδικά παπούτσια για να στέκονται στις μύτες των ποδιών) ή ο τραυματισμός από πτώση βαρέος αντικειμένου που οδηγεί σε απώλεια του νυχιού.

Ονυχομυκητίαση

Οι μολύνσεις από μύκητες προκαλούν λέπτυνση ή πλάτυνση του νυχιού, οδηγώντας σε εισχώρησή τους στο δέρμα.

Υπεριδρωσία και κακή υγιεινή των ποδιών

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να μαλακώσει την κοίτη του νυχιού, με αποτέλεσμα αυτό να διεισδύει εύκολα στο δέρμα.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Προκαλούν λέπτυνση ή κύρτωση των νυχιών, με αποτέλεσμα τη δίπλωση του δέρματος πάνω από το νύχι και τη δημιουργία οιδήματος στο δέρμα που βρίσκεται στο άκρο του νυχιού.

Πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος

Παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία και να αποτελέσουν αιτία ονυχοκρύπτωσης.

Κληρονομικότητα

Πολλοί άνθρωποι κληρονομούν την τάση να αναπτύσσουν τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα (π.χ. ρετινοειδή, από του στόματος αντιμυκητιασικά, και φάρμακα κατά του καρκίνου) έχουν ενοχοποιηθεί για ονυχοκρύπτωση.

Η είσφρηση του νυχιού πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκληθούν επιπλοκές και συγκεκριμένα λοίμωξη, από την είσοδο μολυσματικών παραγόντων στον οργανισμό, μέσω του σκισίματος του δέρματος που προκαλείται από την πίεση του νυχιού που μεγαλώνει προς τα μέσα.

Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ενώ οι πιο σοβαρές περιπτώσεις χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι πάσχοντες από ονυχοκρύπτωση καλό είναι να απευθύνονται σε επαγγελματία για το κόψιμο των νυχιών.

Εάν το νύχι πονάει πολύ ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, δεν θα πρέπει να καθυστερεί η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από δερματολόγο.

Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί, οι πάσχοντες πρέπει να επιλέγουν τα κατάλληλα υποδήματα που επιτρέπουν στα δάχτυλα να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά, χωρίς να πιέζονται.