Κολικός Εντέρου: Τρόποι να μειώσετε την ένταση και βότανα που τον κατευνάζουν – Αίτια, Συμπτώματα, Διάγνωση

Ο κολικός του εντέρου είναι οξύς πόνος στην κοιλιά που αυξομειώνεται σε ένταση και συνήθως οφείλεται σε πάθηση του παχέος εντέρου. Ένας πόνος στην κοιλιά που οφείλεται σε κολικό του εντέρου μπορεί να προέρχεται από κάτι απλό, όπως για παράδειγμα από δυσπεψία, αλλά μπορεί να υποδεικνύει επίσης και κάτι πιο σοβαρό, όπως για παράδειγμα φραγμό του εντέρου, παγκρεατίτιδα ή περιτονίτιδα.

Ο φραγμός ή η διόγκωση του εντέρου προκαλεί πόνο, του οποίου η ένταση αυξομειώνεται (κολικός) πολλές φορές, κάνοντας τον ασθενή να διπλώνεται στα δύο από το άλγος ή να στριφογυρίζει, ενώ συχνά συνοδεύεται από εμετό. Αντίθετα, η είσοδος μικροβίων στην κοιλιακή χώρα προκαλεί έντονο, σταθερό πόνο, που συχνά είναι πολύ ξαφνικός και επιδεινώνεται με τις κινήσεις.

Ένας ήπιος κολικός μπορεί να ανακουφιστεί με απλά φάρμακα, αλλά για το σοβαρό, παρατεταμένο πόνο ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί γιατρό.

Κολικός Εντέρου: Ποια είναι τα αίτια, που τον προκαλούν;

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να έχει τις ρίζες του σε διάφορες αιτίες. Θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιου τύπου τροφική δυσανεξία ή στην αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη σόγια.

Ο κολικός εντέρου προκαλείται από σπασμό του εντέρου και μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστρεντερίτιδα, κ.ά.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικά η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που εκδηλώνεται με κολικοειδή πόνο, φούσκωμα στην κοιλιά και απότομες αλλαγές των συνηθειών του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα), απασχολεί αγχώδεις ανθρώπους και συχνότερα νέες γυναίκες.

Η πάθηση αυτή σχετίζεται με πεπτικές διαταραχές όπως είναι η η απόφραξη του εντέρου (ειλεός) ή η στένωση των εντέρων και η νόσο του Crohn.  Ο κολικός μπορεί επίσης να οφείλεται σε πέτρες στα νεφρά.

Κολικός Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Κράμπες και πόνο στην κοιλιά που έρχεται και φεύγει. Ο πόνος μπορεί να είναι γύρω ή κάτω από τον αφαλό.
  • Εμετός
  • Φούσκωμα
  • Τυμπανισμός
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κράμπες και αέρια στην κοιλιά

Κολικός Εντέρου: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο κολικός του εντέρου εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, ή να εκδηλώνεται και με συνδυασμό όλων αυτών. Μπορεί να διαρκεί λίγο ή να επιμένει για αρκετή ώρα ή να κάνει κύκλους μέσα στην ημέρα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως εξ’ αποκλεισμού των υπολοίπων.

Ο ασθενής, δηλαδή, οφείλει να επισκεφτεί έναν ειδικό γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό του, και πιθανώς θα υποβάλει τον ασθενή σε κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου ή πολύποδα. Αν εξαιρεθούν αυτές οι καταστάσεις, τότε ο γιατρός πιθανότατα θα κάνει λόγο για κολικό του εντέρου, δηλαδή για συσπάσεις του εντέρου που οφείλονται στο άγχος.

Κολικός Εντέρου: Τρόποι για να μειώσετε την ένταση

Ο κολικός εντέρου φαίνεται να γίνεται ηπιότερος αν ο ασθενής:

  • Χαλαρώσει και αφαιρέσει τη ζώνη και τα ρούχα που τον στενεύουν
  • Ξαπλώσει στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα
  • Κάνει χλιαρό μπάνιο ή βάλει ζεστές κομπρέσες στην κοιλιά
  • Πάρει ένα απλό παυσίπονο. Δεν θα πρέπει όμως να γίνει υπερβολικά χρήση παυσιπόνων, γιατί μπορεί να κρύψουν μια σοβαρή κατάσταση.
  • Θα πρέπει επίσης να αποφευχθούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα σπασμολυτικά, εκτός αν τα συστήσει ο γιατρός
  • Εάν εμφανίσει τάση προς έμετο, καλό θα είναι να έχει κοντά του μια λεκάνη.
  • Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν κάθε είδους ζεστά επιθέματα στην περιοχή (κοιλιά), διότι διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα.

Κολικός Εντέρου: Βότανα που δρουν ως αντισπασμωδικά

  • Βαλεριάνα: Από τα αρχαία χρόνια, όταν η ιατρική επιστήμη ήταν στα σπάργανα, την χρησιμοποιούσαν για τους πόνους και τη σπαστικότητα του εντέρου. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, είναι χαλαρωτικό και αντισπασμωδικό (μετριάζει τους μυϊκούς σπασμούς) και αναφυσώδες (ανακουφίζει από το μετεωρισμό και τους σχετιζόμενους κολικούς). Σαν μυοχαλαρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απαλλαγή από τις κράμπες και τον εντερικό κολικό. Είναι εξαιρετικό φάρμακο για την νευρική δυσπεψία, αλλά και σε περιπτώσεις σπαστικού ή ευερέθιστου εντέρου.
  • Θυμάρι: Το έγχυμά του είναι για δυσεντερίες. Ανακούφιση στο πεπτικό. Είναι αντιδιαρροϊκό. Ανακουφίζει από κολικούς.
  • Μάραθος: Το έγχυμα και το αφέψημα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα του πεπτικού συστήματος, είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό, για τη δυσπεψία, τους κοιλιακούς και στομαχικούς πόνους. Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.
  • Κόλιανδρος: Το έγχυμά του είναι, επίσης, γαστροκινητικό και βοηθάει στη δυσπεψία. Το βότανο αυτό βοηθά το πεπτικό σύστημα να απαλλαχθεί από αέρια και καταπραϋνει τον κολικό πόνο που τα συνοδεύει κάποιες φορές. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα να απαλλαγεί από τα αέρια, ενώ καταπραΰνει τον πόνο (κολικό) που τα συνοδεύει. Ελέγχει τη διάρροια, αυξάνει την έκκριση πεπτικών υγρών, διεγείροντας την όρεξη.
  • Κύμινο: Το έγχυμά του είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό. Μειώνει τη σήψη των τροφών, στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Ανακουφίζει από συσπάσεις στην κοιλιά σε περιπτώσεις κολικού, διάρροιας και δυσμηνόρροιας, συνδυάζεται καλά με το χαμομήλι.
  • Χαμομήλι: Είναι καλό αντισπασμωδικό, φημίζεται για τις καταπραϋντικές, κατευναστικές του ιδιότητες είτε στο πεπτικό. μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.
  • Φλισκούνι και δυόσμος: Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, αντιεμετικές και αντισηπτικές, όπως ο δυόσμος και βοηθάει στις δερματικές παθήσεις. Λειτουργεί κατά των συμπτωμάτων της κολίτιδας και του κολικού.
  • Αλόη: Ενισχύει τον περισταλτισμό του εντέρου. Χορηγείται συνήθως μαζί με σπασμολυτικά και άφυσσα βότανα, γιατί μπορεί να γίνουν επίπονες οι κενώσεις. Αντένδειξη: Σε κολίτιδα, Νόσο του CROHN, Εκκολπώματα.
  • Κρόκος Κοζάνης: Ανακουφίζει τους πόνους του στομάχου και των νεφρών Μειώνει τις γαστραλγίες, τους νευρικούς κολικούς, τους σπασμούς και τον κοκκύτη. Διεγείρει την όρεξη και βοηθά στην πέψη.
  • Γλυκάνισος (αστεροειδής και μη): Αυξάνει την περισταλτικότητα του εντέρου, προάγοντας την πέψη και ανακουφίζοντας από δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό, κολικούς και φουσκώματα, καθώς πιστεύεται ότι διαλύει το αέριο περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Δάφνη: Με εσωτερική λήψη βοηθά σε προβλήματα κολικού, δυσπεψίας, μετεωρισμού, ανορεξίας, Για τους σπασμούς του στομάχου εμβρέχετε 4 γρ φρέσκα φύλλα και 8 γρ νεράντζι σε 200 γρ νερό για ένα τέταρτο.
  • Μελισσόχορτο: Χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοί κολικοί).
  • Λουΐζα: Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό. Ετοιμάστε έγχυμα με 1 φλιτζάνι νερό και 3 κουταλάκια λουίζα και πίνετε καθημερινά.