Το σώμα παράγει φυσικά κολλαγόνο, αλλά όσο γερνάμε η ποσότητα μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της, το δέρμα να χαλαρώνει και να δημιουργούνται ρυτίδες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Αντίθετα, μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να συνθέσει κολλαγόνο.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο θα διατηρήσουν την επιδερμίδα σας ελαστική, τα οστά σας υγιή και τα μαλλιά και τα νύχια σας δυνατά. Ποιες είναι αυτές;
Σολομός
Τα καλά λιπαρά δεν ωφελούν μόνο την καρδιά, αλλά προστατεύουν και την επιδερμίδα από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Ειδικά ο σολομός αποτελεί εξαιρετική πηγή υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που απομακρύνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλες καλές πηγές τέτοιων λιπαρών είναι το αβοκάντο, τα καρύδια και οι σπόροι τσία.
Ηλιόσποροι
Μόλις 30 γραμμάρια ηλιόσπορων παρέχουν το 37% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Ε. Όπως και τα άλλα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε βοηθά στην απομάκρυνση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών που προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το φυστικοβούτυρο.
Αυγά
Οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια βιταμίνη της ομάδας Β, η οποία μετατρέπεται σε γλυκίνη – ένα από τα αμινοξέα που εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χολίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή κολλαγόνου. Αν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, πρέπει να ξέρετε ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 300 mg χοληστερόλης την ημέρα, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 200 mg. Ένα μεγάλο αυγό έχει 187 mg χολίνης. Άλλες καλές πηγές χολίνης είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια, η γαλοπούλα, ο σολομός και το κουνουπίδι.
Κόκκινες πιπεριές
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου. Μόλις ½ φλιτζάνι κόκκινων πιπεριών παρέχει το 158% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C με 95 mg ανά μερίδα. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα γκρέιπ φρουτ, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες και τα πορτοκάλια.
Γλυκοπατάτα
Αρκεί η κατανάλωση μόλις μίας ψημένης γλυκοπατάτας, για να πάρετε την εξαπλάσια από την απαιτούμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α και να διατηρήσετε υγιή το δέρμα και τις αρθρώσεις σας. Η βιταμίνη Α βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώματος. Εκτός από τις γλυκοπατάτες, βιταμίνη Α θα βρείτε επίσης στα καρότα, το πεπόνι, τα μάνγκο και τα βερίκοκα.
Ντομάτες
Είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που βοηθά στην προστασία του κολλαγόνου από περιβαλλοντικές βλάβες. Μία αιτία που χάνουμε το κολλαγόνο με την πάροδο των χρόνων, είναι οι βλάβες που προκαλούν οι ρύποι και η υπεριώδης ακτινοβολία. Το λυκοπένιο βοηθά στην προστασία του δέρματος και στη διατήρηση των επιπέδων κολλαγόνου. Εκτός από τις ντομάτες θα το βρείτε και σε άλλα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ.
Άπαχη γαλοπούλα
Πολλά αμινοξέα εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, η οποία αποτελείται από αμινοξέα. Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και λυσίνης, ενός από τα σημαντικότερα αμινοξέα για την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, η οποία μετατρέπεται σε γλυκίνη για την παραγωγή κολλαγόνου. Εάν δεν τρώτε κρέας, μπορείτε να πάρετε λυσίνη από μη ζωϊκές πηγές, όπως η σόγια και τα κάσιους.