Πότε μικραίνει το πέος ενός άνδρα;

Η ηλικία φέρνει και διαφορές στο μέγεθος ενός… πέους. Εκτός από την ποιότητα του σπέρματος, έρχονται αλλαγές και στο μέγεθος.

Σε ότι αφορά το πέος, έρευνες δείχνουν ότι αυτό μικραίνει, κυρίως λόγο της αύξησης του βάρους και της συσσώρευσής του λίπους χαμηλά στην κοιλιά και γύρω από το πέος (κοιλάδα της Αφροδίτης).

Το λίπος αυτό «θάβει» το πέος, τουλάχιστον όταν αυτό δεν είναι σε στύση. Μείωση παρατηρείτε και στο πάχος του πέους.

Όσο μεγαλώνει ο άντρας, μικραίνει το πέος του

Τι θα γίνει, όμως, όταν μεγαλώσουμε κι άλλο;

Τι συμβαίνει στο πέος όταν στο σώμα συμβαίνει η ωρίμανση και τελικά το γήρας; Πλαδαρώνει και συρρικνώνεται όπως οι μύες; Πότε αρχίζει η φθορά;

Τι επιπτώσεις έχει η ηλικία στις λειτουργίες του, ακόμα και σε έναν υγιή άνδρα; Για να σε καθησυχάσουμε, συγκεντρώσαμε τις απόψεις διαφόρων ειδικών επί του θέματος καθώς και τις συμβουλές που δίνουν εξειδικευμένα ιατρικά site.

Θα συρρικνωθεί το πέος μου σε βάθος χρόνου;

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου -δηλαδή εάν δεν ανήκεις σε ένα καταραμένο 1% που πάσχει από σχετικό ιατρικό πρόβλημα- το πέος σου δε θα συρρικνωθεί μεγαλώνοντας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγεις το κάπνισμα και τα πολλά γλυκά. Αν αψηφήσεις τους άτυπους περιορισμούς, θα διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα μάτια τις συνέπειες. Στο παντελόνι σου.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης επηρεάζουν το μέγεθος;

Το μέγεθος αυτό καθ’ αυτό δεν επηρεάζεται, αλλά η συχνότητα και η ποιότητα της στύσης είναι σίγουρα εξαρτημένες από τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Και είναι σαφές ότι η τεστοστερόνη μειώνεται προϊόντος του χρόνου κι ότι την ίδια φθίνουσα πορεία ακολουθεί και η λίμπιντο. Πρόσφατες έρευνες συνδέουν και τις νευρικές διαταραχές με τη στυτική δυσλειτουργία, οπότε έχεις έναν ακόμα πολύ επείγοντα λόγο να προσπαθήσεις να αποβάλεις το στρες από τη ζωή σου.

Το σωματικό μου βάρος επιβαρύνει το πέος μου;

Το πέος ολοένα και μικραίνει, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση
Εάν είσαι ευτραφής, τότε καλείσαι να αναμετρηθείς με το σύνδρομο του «θαμμένου πέους». Το magnum opus των συνδρόμων των αρσενικών.

Θεωρείς, δηλαδή πως δεν μπορείς να δεις το πέος σου. Στην πραγματικότητα όμως, οι διαστάσεις του δεν κλονίζονται. Ο συσχετισμός του με την κοιλιά σου είναι αυτός που εγείρει την τρομακτική ψευδαίσθηση πως δεν είσαι σε θέση να ανταποκριθείς στις συζυγικές υποχρεώσεις.

Το πέος μου θα χάσει την ευλυγισία του;

Μεγαλώνοντας, «χωνεύεις» πως το σώμα σου χάνει τη μυϊκή ισχύ του. Πρόκειται για μία παρατήρηση που απελευθερώνει πολλά κιλά αλήθειας.

Εάν εστιάσεις την προσοχή σου στη δυσκολία με την οποία τεντώνει ο αχίλλειος σου, θα καταλάβεις και τη μοίρα του πέους σου. Θα χάσει μέρος της ευλυγισίας του. Θα γίνει πιο άκαμπτο. Την αλήθεια δεν ήθελες να ακούσεις;

Τι προκαλούν οι μειωμένες ποσότητες αίματος στο πέος;

«Η κυκλοφορία του αίματος στο πέος σας κινείται σε χαμηλά επίπεδα». Επιπλεόν, «τα αγγεία του αιματώνονται αραιά και που».

Όταν ακούσεις τέτοιες ατάκες από τον γιατρό σου, αρχίζεις να εξοικειώνεσαι με δύσπεπτες ορολογίες, όπως η στυτική δυσλειτουργία. Καλώς ή κακώς, έφτασε η στιγμή να συμφιλιωθείς με τους τίτλους τέλους.

Εννοείται ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως εννοείται ότι υπάρχουν και ενισχυτικά που σε ένα βαθμό εξουδετερώνουν το βάρος που προσθέτει κάθε δεκαετία που περνά στον οργανισμό σου και – μοιραία – στο πέος σου.

Πάνω απ’ όλα, όμως, εννοείται ότι ο ανδρισμός δεν αξιολογείται σύμφωνα με τα εκατοστά του πέους σου. Βαθμολογείται στην κλίμακα της γοητείας, της ευγένειας και των τρόπων σου. Κι αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει με την ηλικία. Εκεί πρέπει να σημειώσεις άριστα. Μόνο εκεί.

Πηγή: oneman

Στραβό πέος: Οι αιτίες – Υπάρχει θεραπεία;

Το στραβό πέος συμβαίνει σε πολλούς άνδρες και πρόκειται για πάθηση. Έχετε ακουστά τη νόση Peyronie;

Εκτός από τον πόνο και τη σεξουαλική δυσλειτουργία, η νόσος γίνεται αιτία ντροπής και αμηχανίας, αισθήματα που επιδεινώνονται με την εξέλιξη της. Συνέπεια αυτών είναι η εμφάνιση ψυχοκοινωνικής δυσφορίας τόσο στους ίδιους τους πάσχοντες όσο και στις συντρόφους τους.

Τι είναι η νόσος Peyronie – Νόσος στραβού πέους

Το στραβό πέος ή αλλιώς η ινώδης σκλήρυνση του πέους (γνωστή και ως νόσος Περονί / Peyronie) πρόκειται για το σχηματισμό ινώδους σκληρυντικού ιστού στο στυτικό στοιχείο του κορμού του πέους.

Μπορεί να καταλαμβάνει ως βλάβη, μια μικρή ή και μεγαλύτερη περιοχή του ινώδους χιτώνα καθώς και του ελαστικού ιστού του σηραγγώδους σώματος του πέους.

Εμφανίζεται κυρίως στην ραχιαία επιφάνεια του πέους, αλλά σε μερικές περιπτώσεις καί στην πλευρική ή και κοιλιακή μεριά των ανωτέρω ανατομικών στοιχείων του πεικού κορμού.

Αυτό οδηγεί σε μια ικανού βαθμού ανεπάρκεια της ικανότητας διάτασης των σηράγγων του πέους, καθώς και σε μια ποικίλου βαθμού κάμψη πέους κατά τη στύση (κοινώς γνωστό ως στράβωμα πέους).

Αυτές οι αλλοιώσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα υποδηλώνουν ουλές στον στυτικό ιστό, μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ποιοι παράγοντες συνεισφέρουν στο πρόβλημα του στραβού πέους

Αίτια της νόσου peyronie & παθογένεια

Α. Πολλαπλοί μικροτραυματισμοί

 • Πολλαπλοί ή επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
 • Αυτοί οι τραυματισμοί περιλαμβάνουν τον ινώδη χιτώνα του πέους και τον σηραγγώδη ιστό, σταδιακά οδηγώντας σε σχηματισμό ουλών.
 • Συνεχείς και διαδοχικοί τραυματισμοί μπορεί να επηρεάσουν την κανονική διαδικασία αποκατάστασης και αναγέννησης των ιστών.
 • Αυτό οδηγεί στον αυξημένο πολλαπλασιασμό των ινών κολλαγόνου στο τοίχωμα των πεικών σηράγγων.

Β. Σοβαρός τραυματισμός

 • Ένας σοβαρός τραυματισμός κατά τη διάρκεια μιας έντονης σεξουαλικής επαφής, ο οποίος παρέμεινε παραμελημένος.
 • Ποικίλου βαθμού οίδημα και εκχύμωση, είναι συνήθως τα σημεία ένδειξης της κάκωσης του στυτικού ιστού και ως σύμπτωμα, παρουσιάζεται ένας παροδικός οξύς πόνος που προοδευτικά καταλήγει σε ένα τοπικό πόνο με ήπια ένταση λίγες ώρες αργότερα.
 • Επειδή στις περισσότερες από τις περιπτώσεις το φαινόμενο αυτοπεριορίζεται, δίνει την αίσθηση κάποιου επιπόλαιου τραυματισμού και κάνει τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς ακόμα, να το αντιμετωπίσουν με πιο επιφανειακό τρόπο, δίνοντας μόνο κάποια αναλγητική θεραπεία.
 • Η έλλειψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής, δίνει την δυνατότητα στην πιθανή διαταραχή του μηχανισμού της φυσιολογικής αναγέννησης του πεικού ιστού, οδηγώντας σε σχηματισμό ενός ινώδους/ουλώδους μη λειτουργικού πεικού ιστού.

Γ. Ηλικία

 • Πολλές ιατρικές παρατηρήσεις έχουν δείξει αύξηση της παρουσίας του φαινομένου του “στραβού πέους” μέχρι και 12% σε ηλικίες 40-50 ετών.
 • Με μια προσεκτική ανάλυση, καταδεικνύεται ότι σε πολλές  περιπτώσεις, τέτοιες βλάβες μικρότερου βαθμού είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται αρκετά χρόνια πριν το κατανοήσει ο ασθενής.
 • Τα πρώιμα συμπτώματα συνήθως ήταν: ελαφριά παραμόρφωση στο πέος, πόνος κατά τη στύση ή και παροδική ανικανότητα στύσης.

Δ. Μεταβολικό σύνδρομο & ασθένειες

 • Ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σχηματισμό ινώδους πλάκας εξαιτίας της μικροαγγειακής πάθησης και της τοπικής εκτροπής της διαδικασίας επούλωσης του τραύματος.

Ε. Γενετική προδιάθεση

 • Παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό καμπυλότητας/κάμψης του πέους, σε ένα ποσοστό περίπου 3% των ασθενών.
 • Υπάρχει επίσης συνύπαρξη του Peyronie Disease και Dupuytren Contracture, σε περισσότερο από το 17% των ασθενών.
 • Και οι δύο ασθένειες έχουν να κάνουν με αλλοιωμένη διάσπαση και αποδόμηση του κολλαγόνου και ινωμυοβλαστική διαφοροποίηση.

Ζ. Χρόνια προστατίτιδα

Η χρόνια φλεγμονώδης νόσος τού προστάτη σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, συμβάλλει στην εμφάνιση της ινώδους κάμψης του πέους και της δυσλειτουργίας της στύσης, μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι:

 • Ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
 • Μείωση του επιπέδου έκφρασης eNOS και συγκέντρωσης cGMP στον σηραγγώδη ιστό.
 • Επιδεινώνει το οξειδωτικό στρες στον πεικό ιστό.
 • Προκαλεί την απόπτωση των κυττάρων.
 • Μειώνει το κλάσμα λείων μυϊκών ινών σε σχέση με τις ίνες του κολλαγόνου στο σηραγγώδες σώμα.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί ο συσχετισμός προστατίτιδας με την νόσο Peyronie, η κλινική μας εμπειρία δείχνει μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση / συνύπαρξη.

Σημαντική σημείωση

Από τη μακροχρόνια εμπειρία μου στη διάγνωση και τη θεραπεία όλων αυτών των παθήσεων, όπως:

 • Χρόνιας προστατίτιδας
 • Πεικής κάμψης
 • Στυτική δυσλειτουργίας

ένα πολύ υψηλό ποσοστό ασθενών που παρουσιάζουν την ινώδη βλάβη στο πέος με ή χωρίς στυτική δυσλειτουργία, είχαν χρόνιες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στον προστάτη τους, παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των ασθενών, δεν είχε διαγνωσθεί μέχρι τότε ότι έπασχε ταυτόχρονα από χρόνια προστατίτιδα.