Δέκα ερωτήσεις μπορούν να σας βάλουν σε υποψίες ότι ενδεχομένως να έχετε έλλειψη βιταμίνης Ε, της βιταμίνης που προστατεύει κάθε κύτταρο του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες μέσω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων.
Το τεστ των 10 ερωτήσεων!
- Το δέρμα σας είναι ξηρό και ζαρωμένο;
- Σε περίπτωση μικροτραυματισμού, οι πληγές αργούν να κλείσουν;
- Μελανιάζετε με το παραμικρό σε κάθε χτύπημα;
- Αντιμετωπίζετε προβλήματα φλεβίτιδας;
- Κουράζεστε εύκολα;
- Νιώθετε αδύναμους του μυς σας;
- Εχετε συχνά νεύρα και γενικώς είστε ευερέθιστη;
- Είστε επιρρεπής σε λοιμώξεις.
- Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;
- Έχετε μειωμένη σεξουαλική διάθεση;
Και τώρα η… ετυμηγορία!
Αν έχετε απαντήσει καταφατικά σε 4 ή περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Ε. Επίσης αυξημένο κίνδυνο να σας λείπει η συγκεκριμένη βιταμίνη έχετε εάν τρώτε πολλά ζωικά τρόφιμα και τηγανητά φαγητά, εάν δεν τρώτε ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια ή ξηρούς καρπούς ή δημητριακά, εάν έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή σας, εάν παίρνετε μεγάλες ποσότητες συμπληρωμάτων σιδήρου, καπνίζετε πολύ ή γενικώς είστε εκτεθειμένοι σε πολλές τοξικές ουσίες ή ακτινοβολία.
Που κάνει καλό η βιταμίνη Ε;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, η Βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς προφυλάσσοντας τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από την οξείδωση και εμποδίζοντας τη μετατροπή τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Με αυτόν τον μηχανισμό η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει όλες τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση. Παράλληλα η συμβολή της βιταμίνης Ε είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Και βέβαια είναι γνωστό ότι βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Εχω έλλειψη βιταμίνης Ε! Και τώρα τι κάνω;
Ο γιατρός ο μόνος αρμόδιος για να δώσει σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με τις βιταμίνες που ενδεχομένως σας λείπουν. Αν λοιπόν οι θρεπτικές ελλείψεις στην Ε αλλά και σε άλλες βιταμίνες δεν οφείλονται σε συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας (οπότε η αντιμετώπιση είναι διαφορετική), είναι αρκετά χρήσιμο να συμβουλευτείτε διατροφολόγο – εκείνος θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διατροφή σας και μπορεί παράλληλα να ενισχύσει την προσπάθειά σας και με τη λελογισμένη λήψη του κατάλληλου διατροφικού συμπληρώματος. Για το είδος του συμπληρώματος, μπορεί να βοηθήσει επισης ο γιατρός ή/και ο φαρμακοποιός.
Βιταμίνη Ε: Πώς βοηθάει σε προβλήματα υγείας
Η έρευνα σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε για συγκεκριμένες παθήσεις έχει δείξει τα εξής:
- Αλτσχάιμερ: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ. Κάποιες άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει αυτό το όφελος. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν φαίνεται να έχουν καμία επίδραση στο αν τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση προχωρούν στη νόσο Αλτσχάιμερ.
- Ηπατική νόσος: Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα γι’ αυτόν τον σκοπό για δύο χρόνια συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
- Προεκλαμψία: Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αυτή την κατάσταση εγκυμοσύνης, που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.
- Καρκίνος του προστάτη: Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και σεληνίου δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε
- Λάδι σιταριού – 135% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% DV) - Ηλιόσποροι – 66% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 35 mg (234% DV) - Αμύγδαλα – 48% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 26 mg (171% DV) - Λάδι φουντουκιού – 43% DV (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% DV) - Ηλιέλαιο – 37% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% DV) - Αμυγδαλέλαιο – 36% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% DV) - Φουντούκια – 28% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 15 mg (100% DV) - Κουκουνάρι – 18% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 9,3 mg (62% DV) - Κρέας χήνας – 16% DV ανά μερίδα (1 φλιτζάνι)
100 γραμμάρια: 1,7 mg (12% DV) - Φιστίκια – 16% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 8,3 mg (56% DV) - Σολομός – 14% DV ανά μερίδα (μισό φιλέτο)
100 γραμμάρια: 1,1 mg (8% DV) - Αβοκάντο – 14% DV ανά μερίδα (μισό αβοκάντο)
100 γραμμάρια: 2,1 mg (14% DV) - Πέστροφα – 13% DV ανά μερίδα (1 φιλέτο)
100 γραμμάρια: 2,8 mg (19% DV) - Πιπεριά (κόκκινη, ωμή, για σαλάτες και γεμιστά) – 13% DV ανά μερίδα (1 πιπεριά)
100 γραμμάρια: 1,6 mg (11% DV) - Καρύδια Βραζιλίας – 11% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 5,7 mg (38% DV) - Μάνγκο – 10% DV ανά μερίδα (μισό μάνγκο)
100 γραμμάρια: 0,9 mg (6% DV) - Ακτινίδια – 7% DV ανά μερίδα (1 μεσαίο ακτινίδιο)
100 γραμμάρια: 1,5 mg (10% DV)
Βιταμίνη Ε: Τι να προσέχετε πάντα
Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν έχετε διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία με βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Ωστόσο, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η χρήση του συμπληρώματος μπορεί να εγκυμονεί άλλους σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις και εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Βιταμίνη Ε: Ασφάλεια και παρενέργειες
Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε θεωρείται γενικά ασφαλής. Σπάνια, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει:
- Ναυτία
- Διάρροια
- Κράμπες στο εντερικό σύστημα
- Κούραση
- Αδυναμία
- Πονοκέφαλο
- Θολή όραση
- Εξάνθημα
- Αυξημένη συγκέντρωση κρεατίνης στα ούρα
Η λήψη υψηλότερων δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, υπάρχει ανησυχία ότι τα άτομα με κακή υγεία που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Η βιταμίνη Ε μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλές καταστάσεις. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.