Νεφρική νόσος: Τα συμπτώματα ότι κινδυνεύετε

Δέκα σημάδια – συμπτώματα που δείχνουν πως έχετε πρόβλημα με τους νεφρούς σας. Παρακάτω θα δείτε όλα τα συμπτώματα για τη νεφρική νόσο.

«Υπάρχουν διάφορα σωματικά σημάδια με τα οποία φαίνεται η νεφρική νόσος, αλλά πολλοί τα αποδίδουν σε άλλες καταστάσεις. Επίσης, όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο τείνουν να μην εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι τα πολύ αργά στάδια, όταν οι νεφροί πλέον καταρρέουν ή όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μόνο το 10% των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο γνωρίζει ότι έχει πρόβλημα, λέει ο δρ. Joseph Vassalotti, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ.

Αν και ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν έχετε νεφρική νόσο είναι να κάνετε εξετάσεις, ο δρ. Vassalotti επισημαίνει δέκα πιθανά σημάδια ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα. Εάν η νεφρική νόσος είναι πιο πιθανή για εσάς λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού νεφρικής ανεπάρκειας ή εάν είστε άνω των 60 ετών, είναι σημαντικό να υποβάλλεστε σε ετήσια εξέταση για νεφρική νόσο.

Τα βασικά συμπτώματα της νεφρικής νόσου

1. Είστε πιο κουρασμένοι, έχετε λιγότερη ενέργεια ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε

Μια σοβαρή μείωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών και ακαθαρσιών στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Μια άλλη επιπλοκή που έχει η νεφρική νόσος είναι η αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και κόπωση.

2. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

Όταν οι νεφροί δεν φιλτράρουν σωστά, τοξίνες παραμένουν στο αίμα αντί να αποβάλλονται μέσω των ούρων. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της χρόνιας νεφρικής νόσου. Επίσης, η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

3. Έχετε ξηρό δέρμα και φαγούρα

Οι υγιείς νεφροί κάνουν πολλές σημαντικές δουλειές. Αφαιρούν τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το σώμα, βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση των οστών ενώ διατηρούν τη σωστή ποσότητα μετάλλων στο αίμα. Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι της νόσου των μετάλλων και των οστών που συχνά συνοδεύει την προχωρημένη νεφρική νόσο. Συμβαίνει διότι οι νεφροί δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

4. Νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά, ειδικά τη νύχτα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής νόσου. Όταν τα φίλτρα των νεφρών είναι κατεστραμμένα, υπάρχει αύξηση της επιθυμίας για ούρηση. Μερικές φορές αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ουρολοίμωξης ή διόγκωσης του προστάτη στους άνδρες.

5. Βλέπετε αίμα στα ούρα σας

Οι υγιείς νεφροί συνήθως διατηρούν τα αιμοσφαίρια στο σώμα όταν φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα (μέσω των ούρων). Αλλά όταν τα φίλτρα των νεφρών έχουν καταστραφεί, αυτά τα αιμοσφαίρια μπορεί να αρχίσουν να “διαρρέουν” στα ούρα. Αλλά το αίμα στα ούρα δεν είναι απαραίτητα νεφρική νόσος, διότι μπορεί να είναι ενδεικτικό για όγκους και πέτρες στους νεφρούς ή λοίμωξη.

6. Τα ούρα σας “αφρίζουν”

Οι υπερβολικές φυσαλίδες στα ούρα (ειδικά εκείνες που απαιτούν να τραβήξετε αρκετές φορές το καζανάκι για να φύγουν) υποδηλώνουν υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα. Αυτός ο αφρός μπορεί να μοιάζει με τον αφρό που βλέπετε όταν… χτυπάτε αυγά για ομελέτα, καθώς η κοινή πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ούρα, η αλβουμίνη, είναι η ίδια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά.

7. Επίμονο πρήξιμο γύρω από τα μάτια

Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι τα φίλτρα των νεφρών έχουν υποστεί βλάβη, επιτρέποντας τη διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτό το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι νεφροί διαρρέουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα, αντί να τη διατηρούν στο σώμα.

8. Οι αστράγαλοι και τα πόδια σας είναι πρησμένα

Η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νατρίου, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Το πρήξιμο στα κάτω άκρα μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής ή ηπατικής νόσου και χρόνιων προβλημάτων στις φλέβες των ποδιών.

9. Έχετε κακή όρεξη

Αυτό είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα, αλλά η συσσώρευση τοξινών που προκύπτει από την μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να είναι μία από τις αιτίες.

10. Έχετε μυικές κράμπες

Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να προκύψουν από διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος φώσφορος μπορεί να συμβάλλουν σε μυϊκές κράμπες.