Η Νόσος Parkinson (NP) είναι μια κινητική διαταραχή, κατά την οποία η ντοπαμίνη μειώνεται σταδιακά, προκαλώντας συμπτώματα όπως τρόμο, βραδύτητα στην κίνηση, άκαμπτα άκρα, προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. Η Νόσος Parkinson χειροτερεύει αργά. Πολλές θεραπείες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Η Νόσος Parkinson είναι συχνή καθώς κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 50.000 άτομα. Παγκοσμίως 4-6 εκατομμύρια άτομα εμφανίζουν τη νόσο Parkinson.
Νόσος Parkinson: Τι προκαλεί την ασθένεια;
Το αίτιο της Νόσου Parkinson είναι άγνωστο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι παίζουν ρόλο τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον. Η Νόσος Parkinson οφείλεται σε απώλεια νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, που λέγεται μέλαινα ουσία. Η ντοπαμίνη βοηθά να μεταφέρονται τα σήματα εντός του εγκεφάλου. Χωρίς επάρκεια ντοπαμίνης η κινητικότητα μειώνεται.
Νόσος Parkinson: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Τα συμπτώματα της Νόσου Parkinson ποικίλουν από άτομο σε άτομο και συνήθως εμφανίζονται προοδευτικά. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα παρακάτω:
- Δυσκαμψία ή ακαμψία στα άκρα
- Τρόμος συχνά πιο εμφανής όταν το προσβεβλημένο άκρο είναι σε ηρεμία
- Μειωμένη ισορροπία και διαδοχοκινησία
- Βραδυκινησία ή βραδύτητα στην έναρξη της κίνησης, που οδηγεί σε ανέκφραστο πρόσωπο, αλλαγή της ομιλίας, της χροιάς και της έντασης της φωνής
- Συρτά βήματα
- Μικρά γράμματα κατά τη γραφή
- Διαταραχή στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων (π.χ κούμπωμα στο ρούχο)
Η νόσος διαταράσσει και άλλες λειτουργίες και προκαλεί κατάθλιψη, άγχος, απάθεια, διαταραχές μνήμης, ύπνου, ομιλίας, συχνοουρία ή δυσκοιλιότητα.
Νόσος Parkinson: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Δεν τίθεται βέβαιη διάγνωση Parkinson με κάποια εργαστηριακή εξέταση ή νευροαπεικόνιση (σπινθηρογράφημα εγκεφάλου). Ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση στηριζόμενος στα συμπτώματα και τη νευρολογική εξέταση. Είναι αναγκαίο, ωστόσο, να γίνει διάγνωση από ένα γιατρό με εμπειρία στη θεραπεία αυτής της νόσου Parkinson. Οι νευρολόγοι μπορούν να κάνουν τη διάγνωση της νόσου Parkinson.
Νόσος Parkinson: Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν;
Μεγάλη έρευνα τελευταία εστιάζεται στην ανεύρεση θεραπειών για επιβράδυνση ή διακοπή της ΝΡ Νόσου Parkinson. Οι υπάρχουσες θεραπείες σήμερα δε μπορούν να το πετύχουν αλλά βοηθούν να αυξηθεί η καθημερινή λειτουργικότητα και να βελτιωθούν ορισμένα συμπτώματα της νόσου Parkinson. Δεν υπάρχει μία πρότυπη θεραπεία ή άριστη θεραπεία για ΝΡ Νόσο Parkinson. Η συνεργασία με το νευρολόγο θα οδηγήσει στη διαπίστωση της καλύτερης θεραπείας που ταιριάζει στις ανάγκες του ασθενούς.
Ο νευρολόγος θα γράψει φάρμακα που θα ρυθμίσουν τα συμπτώματα της νόσου Parkinson, αλλά απαιτείται χρόνος και υπομονή για καθορισμό του κατάλληλου φαρμάκου και της δόσης που ταιριάζει στον άρρωστο. Τα φάρμακα είναι τα πιο ελαφρά όπως: σελεγιλίνη, ρασαγιλίνη, αμανταδίνη. Τα πιο δραστικά όπως: η λεβοντόπα και οι ντοπαμινεργικοί αγωνιστές όπως: η πραμιπεξόλη και η προπινιρόλη. Μερικά φάρμακα συνδυάζονται με λεβοντόπα όπως η βασαγιλίνη, η σελεγιλίνη, η εντακαπόνη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να παρουσιασθούν είναι ναυτία, έμετος και ελαφρά κεφαλαλγία.
Επίσης μπορεί να εμφανίσει ο άρρωστος ανήσυχα πόδια, αϋπνία, εφιάλτες και ψευδαισθήσεις. Ορισμένα φάρμακα προκαλούν αλλαγές συμπεριφοράς, όπως εμμονές, χαρτοπαιξία, ψώνια. Η αλλαγή της δόσης ή η διακοπή ορισμένων φαρμάκων συνήθως βοηθούν αυτές τις παρενέργειες. Επειδή η Νόσος Parkinson μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο απαιτείται συχνή κοινωνική αξιολόγησή της, ώστε τα φάρμακα να επιδράσουν στα συμπτώματα.
Η κατεξοχήν μη φαρμακευτική αγωγή για τη Νόσο Parkinson είναι ο εν τω βάθει ερεθισμός. Εμφυτεύονται χειρουργικά στον εγκέφαλο ηλεκτρόδια τα οποία συνδέονται με μια μικρή μονάδα ρύθμισης εμφυτευμένη κάτω από το δέρμα στο άνω τμήμα του θώρακα. Αυτή η θεραπεία είναι η ενδεδειγμένη για 10-20% του πληθυσμού με Νόσο Parkinson.
Πλην των φαρμάκων, απαιτείται ισορροπημένη διατροφή για υγεία και δύναμη. Η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της Νόσου Parkinson. Διατηρεί το μυϊκό τόνο και την μυϊκή ισχύ και βελτιώνει την κινητικότητα. Η κολύμβηση και η βάδιση βοηθούν ιδιαίτερα. Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει ένα πρόγραμμα άσκησης. Η υγιεινή διατροφή, σε συνεχή ενεργό κατάσταση και η άσκηση βελτιώνουν και διατηρούν την καλή ποιότητα ζωής.