Νυχτερινή Εφίδρωση: Οι αιτίες

Η νυχτερινή εφίδρωση αποτελεί μεταξύ άλλων σύμπτωμα διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως μια ορμονική διαταραχή, ή μπορεί να εκδηλωθεί ως παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής. Οι νυχτερινοί ιδρώτες μπορεί να προκύψουν επίσης εξαιτίας μη-ιατρικών αιτιών, όπως η άσκηση, ένα ζεστό ντους ή ένα ζεστό ποτό λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συνήθειες και λιγότερο συχνές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης, μαζί με πιθανά σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Υπερβολικό στρες

Αν πιέζεστε υπερβολικά στη δουλειά ή στο σπίτι, τότε η ψυχολογική καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας με τη μορφή συχνών τρομακτικών ονείρων. Το σώμα αντιδρά στους εφιάλτες απελευθερώνοντας ορμόνες αλλά και με τις νευρικές κινήσεις του σώματος, εκδηλώσεις που αναπόφευκτα οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Αν είστε κατά τα άλλα υγιείς, το στρες και τα άσχημα όνειρα που αυτό προκαλεί είναι πιθανώς η πιο απλή εξήγηση για τη νυχτερινή εφίδρωση.

Ορμονικές μεταβολές

Στις γυναίκες, η νυχτερινή εφίδρωση προκαλείται συχνά από διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και τις ώρες του ύπνου. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τις γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνηή έμμηνο ρύση.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι χαμηλά, μπορεί να αισθανθείτε νυχτερινές εφιδρώσεις. Το σώμα σας φυσικά παράγει λιγότερη τεστοστερόνη καθώς μεγαλώνετε. Αλλά άλλοι παράγοντες, όπως ο τραυματισμός, τα φάρμακα, οι συνθήκες υγείας και η κατάχρηση ουσιών, μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα της τεστοστερόνης που παράγεται.

Άλλα συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μυϊκή αδυναμία
 • κούραση
 • λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ
 • στυτική δυσλειτουργία
 • μειωμένη οστική μάζα
 • πρόβλημα εστίασης και μνήμης
 • αλλαγές στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης ή χαμηλής διάθεσης και ευερεθιστότητας

Αντικαταθλιπτικά

Ορισμένες κλάσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (π.χ. βενλαφαξίνη, βουπροπιόνη) επηρεάζουν την παραγωγή αδρεναλίνης κατά τρόπο που οδηγούν σε εντονότερη εφίδρωση. Συμπληρωματικές θεραπείες που θα συστήσει ο γιατρός είναι δυνατό να ελέγξουν αυτή την παρενέργεια χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της αντικαταθλιπτικής αγωγής.

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις συνδέονται γενικώς με αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος (βλέπε πυρετός), επομένως η εφίδρωση αποτελεί σύνηθες και φυσιολογικό επακόλουθο. Η εφίδρωση αρχίζει να υποχωρεί μαζί με τον πυρετό και τα λοιπά συμπτώματα της εκάστοτε λοίμωξης.

Λέμφωμα

Το λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου των κυττάρων του λεμφικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στην όρεξη, πυρετό αλλά και εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η εφίδρωση είναι αποτέλεσμα της αλλαγής στη θερμοκρασία του σώματος, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση 

Ο νυχτερινός ιδρώτας έχει συνδεθεί με αυτό το οποίο συμβαίνει όταν ο μυς που συνήθως κρατάει τον οισοφάγο  κλειστό δεν λειτουργεί σωστά. Όταν αυτός ο μυς δεν συστέλλεται όπως θα έπρεπε, το οξύ στο στομάχι σας μπορεί να ανέβει στον οισοφάγο  και να προκαλέσει το αίσθημα καύσου που μπορεί να γνωρίζετε ως καούρα.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να το κάνουν πιο πιθανό να αισθανθείτε νυχτερινές εφιδρώσεις. Πολλά διαφορετικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις ως παρενέργεια. Ορισμένοι τύποι που συνδέονται με υπερβολική εφίδρωση περιλαμβάνουν:

 • SSRIs και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
 • στεροειδή, όπως η κορτιζόνη και η πρεδνιζόνη
 • ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη και άλλα αναλγητικά
 • αντιψυχωσικά
 • φάρμακα για τον διαβήτη
 • φάρμακα ορμονικής θεραπείας

Υπνική άπνοια

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις στους άνδρες μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν υπνική άπνοια. Με την υπνική άπνοια, σταματάτε να αναπνέετε ενώ κοιμάστε. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές σε μια νύχτα, αλλά αν κοιμάστε μόνοι ή αν ο σύντροφός σας κοιμάται αρκετά βαριά και δεν σας ακούει, ίσως να μην γνωρίζετε τίποτα. Η υπνική άπνοια είναι πιο συχνή στους άνδρες και περίπου το 25% των ανδρών έχουν αυτή την κατάσταση.

Μπορεί να αναπτυχθεί όταν ο ιστός στο λαιμό μπλοκάρει τον αεραγωγό σας (αποφρακτική υπνική άπνοια) ή όταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο ιατρικό πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα του κεντρικού νευρικού σας συστήματος να λειτουργεί σωστά (κεντρική υπνική άπνοια).

Υπερίδρωση

Ο ιδρώτας εμφανίζεται ως μια φυσιολογική απάντηση στις θερμές θερμοκρασίες, τη δραστηριότητα και τη νευρικότητα ή το φόβο. Αλλά μερικές φορές, τα νεύρα που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες σας στέλνουν σήματα σε αυτούς, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται να ιδρώσετε.

Οι ειδικοί δεν είναι πάντα σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση σε ολόκληρο το σώμα σας ή σε μία μόνο ή δύο συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό ονομάζεται διαταραχή υπερίδρωσης.

Η ιδεοπαθητική υπερίδρωση είναι η υπερβολική εφίδρωση που συμβαίνει χωρίς σαφή ιατρικό λόγο. Η δευτερογενής υπερίδρωση έχει υποκείμενη αιτία, όπως μια ιατρική κατάσταση, ή μπορεί να προκληθεί από φαρμακευτική αγωγή.