Πότε ο πόνος στο σεξ δεν είναι φυσιολογικός

Μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως πόνο, τσούξιμο ή ήπια αιμορραγία.

Πότε τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται αμελητέα και πότε αποτελούν ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος;

Δείτε μια λίστα με μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες στο σεξ και πότε αυτά πρέπει να γίνουν αφορμή για επίσκεψη στο γιατρό.

1. Ξηρότητα του κόλπου

Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα. Παράγοντες όπως το στάδιο του κύκλου της περιόδου ή η μέθοδος αντισύλληψης που επιλέγει το ζευγάρι μπορεί να ευθύνονται για την ελλιπή λίπανση του κόλπου. Η χρήση λιπαντικού είναι στην περίπτωση αυτή μια εύκολη λύση για να αποφευχθεί ο πόνος και ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων.

2. Εκτενής αιμορραγία

Δεν είναι ανησυχητικό να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του σεξ ίχνη αίματος, όμως η εκτενής αιμορραγία δεν είναι φυσιολογική. Εάν, για παράδειγμα, η ροή αίματος είναι αρκετά μεγάλη ώστε το αίμα να κυλά εσωτερικά στους μηρούς, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε εσωτερική ρήξη του κόλπου, κατάσταση που συνοδεύεται από έντονους πόνους.

3. Τσούξιμο

Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα. Μπορεί να οφείλεται σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν αρώματα ή άλλα συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς. Εάν δεν χρησιμοποιείτε εσείς κάποιο προϊόν που σας προκαλεί ενοχλήσεις, ρωτήστε το σύντροφό σας τι προϊόντα χρησιμοποιεί. Επίσης, το ξύρισμα είναι μια άλλη συνηθισμένη αιτία, καθώς όταν αρχίζουν να φυτρώνουν οι καινούργιες τρίχες είναι αρκετά τραχιές και μπορεί να τραυματίσουν ελαφρώς την ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Για άμεση ανακούφιση και μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό (εάν οι ενοχλήσεις επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες), τοποθετήστε επάνω στο ευαίσθητο σημείο μια δροσερή κομπρέσα.

4. Κράμπες

Και οι κράμπες είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Η αίσθηση που έχει η γυναίκα είναι ότι εσωτερικά του κόλπου οι μύες συσπώνται ή είναι «πιασμένοι». Μια πιθανή αιτία του συμπτώματος είναι οι προσταγλαδίνες, ουσίες που περιέχει το ανδρικό σπέρμα. Οι προσταγλαδίνες βρίσκονται τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο σώμα, ωστόσο η «έξτρα δόση» που λαμβάνει η γυναίκα μέσω του σπέρματος μπορεί να πυροδοτήσει τις μυϊκές συσπάσεις. Η κράμπα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης αίματος στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του σεξ, όταν η ερωτική πράξη δεν ολοκληρώνεται με έναν οργασμό. Εάν οι κράμπες επιμένουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κύστη στην ωοθήκη.

Κάνει το σεξ καλό στην καρδιά;

Μία από τις απορίες που εκφράζονται πολύ συχνά για το σεξ είναι αν αυτό κάνει καλό στην καρδιά.

Η ερώτηση φαίνεται απλή. Η απάντηση, όμως, είναι περίπλοκη.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς των όσων μας έχουν δείξει μέχρι τώρα οι επιστημονικές έρευνες.

Υπάρχει όμως μια ισχυρή πεποίθηση ότι το σεξ ταιριάζει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακολουθούν απαντήσεις σε πέντε κοινές ερωτήσεις για το σεξ και την καρδιά:

1. Είναι το σεξ σωματική άσκηση;

Ναι, αλλά όχι και πολύ έντονη. Δεν πρόκειται να κάψετε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας μέσης σεξουαλικής συνεύρεσης. Υποθέτοντας κατά μέσο όρο 5 έως 15 λεπτά διάρκειας σεξ, έχετε περίπου την ίδια δραστηριότητα με το περπάτημα 1,5 χλμ σε 20 λεπτά. Με άλλα λόγια, η καρδιαγγειακή άσκηση είναι πολύ μικρή μέσα από το σεξ.

2. Είναι καλό το σεξ για την καρδιά;

Πιθανώς. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο. Οι έρευνες αυτές επικεντρώνονται συνήθως στους άνδρες, επειδή κυρίως εκείνοι είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις. Αλλά εφαρμόζεται γενικά ο ίδιος συλλογισμός και στις γυναίκες.

Μελέτες όπως αυτές πάντως ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι το σεξ αποτρέπει καρδιακές παθήσεις. Αλλά προτείνουν ότι το σεξ είναι μέρος ενός γενικού καλού τρόπου ζωής για την καρδιά. Το σεξ είναι κάτι σαν “δείκτης” για την υγεία σας. Εάν κάνετε περισσότερο σεξ, υπάρχει καλή πιθανότητα να είστε πιο δυνατοί και πιο δραστήριοι γενικότερα. Και αν δεν είστε σε καλή κατάσταση για να απολαύσετε το σεξ, αυτό μπορεί να είναι κίνητρο για αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

3. Θα αποδείξει ποτέ κανείς ότι το σεξ είναι καλό για την καρδιά;

Μάλλον όχι. Για παράδειγμα, οι μελέτες παρατήρησης μπορούν να δημιουργήσουν μια συσχέτιση. Αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο απαιτείται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με μια ομάδα ελέγχου που να απέχει από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μοιάζει… απίθανο. Είναι ένας από τους πολλούς λόγους που μπορούμε να πούμε ότι το σεξ είναι πιθανότατα καλό για την καρδιά, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με οριστικό επιστημονικό τρόπο.

4. Εάν κάποιος έχει καρδιακή νόσο, είναι επικίνδυνο να κάνει σεξ;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όχι. Οι ασθενείς το ρωτούν συχνά μετά από καρδιακή προσβολή ή διάγνωση καρδιακών παθήσεων. Να ξέρετε ότι οι γιατροί ενθαρρύνουν την σεξουαλική δραστηριότητα εφόσον κρίνουν ότι είστε αρκετά καλά.

Η αρτηριακή σας πίεση θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του σεξ, συνήθως μέχρι το επίπεδο 160/90. Αυτό είναι συγκρίσιμο με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας γρήγορης άσκησης για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια η πίεση πέφτει πάλι.

Έχουν υπάρξει πάντως ενδείξεις ότι το σεξ με έναν άγνωστο σύντροφο (όπως το σεξ εκτός γάμου) μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άνδρες με καρδιακές παθήσεις επειδή κατά κανόνα… προσπαθούν περισσότερο να ικανοποιήσουν τη νέα σύντροφο. Γενικά πάντως, αυτό είναι σπάνιο.

5. Το σεξ ωφελεί τη γενική υγεία;

Ναι, πιθανότατα. Ακόμα κι αν δεν αποτελεί άσκηση υψηλής έντασης, το κανονικό σεξ είναι μέρος ενός συνολικού υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο χαλαρούς και λιγότερο αγχωμένους.

Με απλά λόγια: Το σεξ είναι πιθανώς χρήσιμο για την καρδιά και τη γενική υγεία. Και επειδή δεν είναι επιβλαβές για την καρδιά (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις), το «πιθανότατα» είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί.