Ομάδα αίματος: Με ποιους ασθένειες συνδέεται η A, η B, η AB, η O

Γνωρίζετε σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε και ποιες ασθένειες συνδέονται συνήθως με την εκάστοτε ομάδα.

Η παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων μορίων που ονομάζονται αντιγόνα Α ή Β, καθώς και μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Rh (ρέζους), καθορίζουν σε ποια από τις οκτώ ομάδες αίματος ανήκετε: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ και O-.

Πέρα από την ομάδα αίματος, τα αντιγόνα επηρεάζουν και άλλα συστήματα, όπως τα αιμοφόρα αγγεία, τα νευρικά κύτταρα και τα αιμοπετάλια, γι΄ αυτό η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό έως κάποιες μορφές καρκίνου.

Ομάδα αίματος και κίνδυνοι

Καρδιακές παθήσεις: Οι ομάδες A, B, AB έχουν 25-30% υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών πήξης του αίματος, γεγονός που αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο οι άνθρωποι με αυτές τις ομάδες αίματος να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Μικρότερος κίνδυνος θρόμβωσης: Όσοι ανήκουν στην ομάδα 0, είναι λιγότερο πιθανό να κινδυνεύουν από θρόμβωση λόγω της μικρότερης ποσότητας πρωτεϊνών πήξης του αίματος. Το μειονέκτημα είναι ότι η πήξη του αίματος βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας.

Απώλεια μνήμης: Αν και η ομάδα αίματος ΑΒ είναι η λιγότερο συνηθισμένη, έρευνα δείχνει ότι συνδέεται με κατά 82% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης νοητικών προβλημάτων στο μέλλον.

Προβλήματα γονιμότητας: Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μειωμένα αποθέματα ωαρίων.

Προβλήματα γονιμότητας: Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μειωμένα αποθέματα ωαρίων.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Λόγω των διαφορών στην πήξη του αίματος, όποιοι ανήκουν στην ομάδα ΑΒ είναι 31% πιθανότερο να υποστούν φλεβική θρομβοεμβολή, σχηματισμό θρόμβου στις βαθιές φλέβες του ποδιού, της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα, συγκριτικά με την ομάδα αίματος 0, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Διαβήτης: Όσοι ανήκουν στις ομάδες αίματος Α ή Β διατρέχουν έως και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι συγκεκριμένοι τύποι αίματος επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και κατά συνέπεια τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τα επίπεδα φλεγμονής.

Ομάδες αίματος: Από ποιους παίρνετε και σε ποιους δίνετε αίμα

Εσείς γνωρίζετε σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε;

Η ομάδα αίματος κάθε ανθρώπου καθορίζεται από την παρουσία ή την απουσία συγκεκριμένων αντιγόνων, δηλαδή ουσιών που πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα αυτό να απελευθερώνει αντισώματα.

Η κατηγοριοποίηση ΑΒΟ

Οι ομάδες αίματος είναι συνολικά οκτώ και αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O). Αυτές οι τέσσερις ομάδες καθορίζονται από την παρουσία ή την απουσία δύο βασικών αντιγόνων (Α, Β) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των κυττάρων που μεταφέρουν το οξυγόνο, και ταυτόχρονα από την παρουσία ή απουσία αντισωμάτων στο πλάσμα, δηλαδή το υγρό συστατικό του αίματος:

  • Ομάδα Α: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Α στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και το Β αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος).
  • Ομάδα Β: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και το Α αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος).
  • Ομάδα ΑΒ: Υπάρχει και το αντιγόνο Α και το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β στο πλάσμα του αίματος).
  • Ομάδα Ο: Δεν υπάρχει ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και τόσο το αντιγόνο Α όσο και το αντιγόνο Β στο πλάσμα του αίματος).

Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), ανάλογα με το αν υπάρχουν ή όχι (αντίστοιχα) άλλα αντιγόνα (κυρίως το D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, δημιουργούνται οι οκτώ ομάδες συνολικά: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ και O-.

Πώς καθορίζεται η ομάδα αίματος

Όπως και το χρώμα των ματιών και πολλά άλλα χαρακτηριστικά, η ομάδα αίματος καθορίζεται από τα γονίδια που κληροδοτούν οι γονείς. Ανάλογα με τη «μείξη» των ομάδων αίματος των δύο γονέων, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται πώς προκύπτει η ομάδα αίματος του παιδιού.

Συμβατότητα ομάδων αίματος

Σε περίπτωση μετάγγισης αίματος πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το αίμα του δότη είναι συμβατό με αυτό του αποδέκτη, δηλαδή ότι το αίμα του πρώτου δεν περιέχει αντιγόνα που θα πυροδοτήσουν την ανοσολογική αντίδραση στον δεύτερο.

Η συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων ομάδων αίματος παρουσιάζεται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα.

  • Η ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα σε οποιαδήποτε άλλη, γι’ αυτό ονομάζεται πανδότης.
  • Η ομάδα Α μπορεί να δώσει αίμα στην Α και στην ΑΒ.
  • Η ομάδα Β μπορεί να δώσει αίμα στην Α και στην ΑΒ.
  • Η ομάδα ΑΒ μπορεί να δώσει μόνο στην ΑΒ, αλλά να λάβει από οποιαδήποτε άλλη, γι’ αυτό ονομάζεται πανδέκτης.
  • Όσο για το σύστημα ρέζους, οι ομάδες Rh θετικό δίνουν σε ομάδες Rh θετικό και οι ομάδες Rh αρνητικό δίνουν σε ομάδες Rh αρνητικό.
  • Η πιο κοινή ομάδα αίματος είναι η O+ και η πιο σπάνια η AB-.

Γιατί η ομάδα αίματος ΑΒ είναι η πιο σπάνια;

Η ομάδα αίματος ΑΒ συνολικά και ειδικότερα η ομάδα ΑΒ αρνητικό είναι η πιο σπάνια στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Από ποιους παράγοντες καθορίζεται η ομάδα αίματος και γιατί τα στατιστικά συναινούν υπέρ των υπόλοιπων ομάδων έναντι της ΑΒ;

Σύμφωνα με τον Δρ Λέσλι Σίλβερσταϊν, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Εταιρίας Αιματολογίας, κληρονομούμε την ομάδα αίματος στα γονίδιά μας. Το γονίδιο που καθορίζει την ομάδα αίματος κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που εκφράζεται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και από εκεί προκύπτει η συγκεκριμένη ομάδα αίματος και κατ’ επέκταση από ποιον μπορεί να λάβει και σε ποιον μπορεί να δώσει αίμα κάθε άνθρωπος.

Το αίμα αποτελείται από τέσσερα βασικά συστατικά: ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια προστατεύουν από ασθένειες και παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα αιμοπετάλια προωθούν την πήξη του αίματος ώστε να σταματά μια αιμορραγία και το πλάσμα είναι το λευκό υγρό στο οποίο «κολυμπούν» τα αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

Μαζί με τις πρωτεΐνες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων υπάρχουν δείκτες που ονομάζονται αντιγόνα και τα οποία χωρίζονται σε οκτώ κατηγορίες: Α, Β, ΑΒ και 0, καθεμιά από τις οποίες μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική.

Εάν κάποιος ανήκει στην ομάδα αίματος Α σημαίνει ότι έχει στο DNA του τουλάχιστον ένα γονίδιο της ομάδας αίματος Α κι έτσι το αίμα εκφράζει ένα ένζυμο που συνδέει ένα συγκεκριμένο σάκχαρο στην πρωτεΐνη ή το λιπίδιο που βρίσκεται στην επιφάνεια του ερυθρού αιμοσφαιρίου. Η ομάδα αίματος Α περιλαμβάνει μόνο αντιγόνα Α, η ομάδα Β μόνο αντιγόνα Β, η ομάδα ΑΒ αντιγόνα Α και αντιγόνα Β, ενώ η ομάδα 0 δεν διαθέτει κανένα από τα δύο αντιγόνα.

Συμπληρωματικά, η ομάδα αίματος καθορίζεται από την παρουσία ή την απουσία του αντιγόνου Ρέζους (π.χ. Α θετικό ή αρνητικό αντίστοιχα).

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η αναλογία της κάθε ομάδας αίματος στο γενικό πληθυσμό εκτιμάται ως εξής:

– 0 θετικό: 37,4%

– 0 αρνητικό: 6,6 %

– Α θετικό: 35,7%

– Α αρνητικό: 6,3%

– Β θετικό: 8,5%

– Β αρνητικό: 1.5 %

– ΑΒ θετικό: 3,4%

– ΑΒ αρνητικό: 0,6%

Γιατί η ομάδα ΑΒ είναι τόσο σπάνια

Αυτό που δεν εξηγούν τα ποσοστά είναι πώς αλληλεπιδρούν τα γονίδια που καθορίζουν την ομάδα αίματος. Όλοι κληρονομούμε από τους δύο γονείς μας από ένα γονίδιο της ομάδας αίματος, ωστόσο το γονίδιο για την ομάδα 0 είναι πιο «αδύναμο». Ένα άτομο με ομάδα αίματος Α είτε κληρονόμησε και από τους δύο γονείς του γονίδια της ομάδας Α είτε ένα γονίδιο Α και ένα γονίδιο 0 και υπερίσχυσε το γονίδιο Α. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα άτομα με ομάδα αίματος Β, ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος 0 κληρονόμησαν δύο γονίδια της ομάδας 0.

Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ κληρονόμησαν ένα γονίδιο Α και ένα γονίδιο Β. Βάσει των στατιστικών για τη συχνότητας της ομάδας Α και της ομάδας Β, οι πιθανότητες να «συναντηθούν» αυτές οι δύο ομάδες είναι λιγότερες από οποιοδήποτε άλλο πιθανό συνδυασμό.

Αν και σπάνια, το καλό με τη συγκεκριμένη ομάδα είναι ότι είναι συμβατή με όλες τις άλλες ως αποδέκτης, άρα ένα άτομο με ομάδα αίματος ΑΒ μπορεί να πάρει αίμα από άτομο με ομάδα αίματος Α, Β, ΑΒ ή και 0.