Ομοιοπαθητική: Τι θα συμβεί αν πάρω λάθος φάρμακο;

Ομοιοπαθητική: Πολλά έχετε ακούσει για την ομοιοπαθητική και κατά πόσο χρησιμεύουν για την αντιμετώπιση ασθενειών, τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα.

Η Ομοιοπαθητική στηρίζεται στην αρχή ότι μια ουσία, η οποία σε μεγάλες δόσεις προκαλεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ελάχιστες δόσεις για να ανακουφίσει από τα ίδια συμπτώματα.

Ομοιοπαθητική: Πώς παρασκευάζονται τα φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται ως εξής:
Μια ποσότητα διαλύματος με καθορισμένη συγκέντρωση σε κάποιο συστατικό, αραιώνεται πολλές φορές. Η έντονη κρούση του διαλύματος είναι ουσιώδης και χρειάζεται σε κάθε στάδιο της αραίωσης. Κάθε στάδιο ονομάζεται δυναμοποίηση και ομοιοπαθητικά φάρμακα στην 6η 12η ή 30η εκατοστιαία δυναμοποίηση είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ελαφρών ασθενειών.

Ομοιοπαθητική: Πώς λειτουργεί

Η Ομοιοπαθητική είναι πολύ διαδεδομένη και χρησιμοποιείται ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία κλπ υπάρχει μεγάλος αριθμός γιατρών που συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Η έρευνα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ενώ η παλαιότερη αντίληψη ότι επιδρούν μόνο ψυχολογικά στον ασθενή έχει καταρριφθεί. Επιπλέον, πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει ευεργετικό αποτέλεσμα και σε αυτά, τα οποία είναι απίθανο να αντιδρούν ψυχολογικά στο φάρμακο, αφού δε γνωρίζουν τι τους χορηγείται.

Μια πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι το 80% των ανθρώπων που κάνουν ομοιοπαθητική είναι ικανοποιημένοι από τη θεραπεία τους.

Ομοιοπαθητική: Είναι ασφαλής;

Ναι. Ακόμη και μερικά φάρμακα που είναι ενδεχομένως βλαβερά στη μη ομοιοπαθητική τους μορφή, οι μεγάλες αραιώσεις που γίνονται στην ομοιοπαθητική μορφή, εξαλείφουν αυτούς τους κινδύνους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ομοιοπαθητική: Μπορεί να θεραπεύσει οτιδήποτε;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται σε μια εκτενή σειρά καταστάσεων. Ελαφρές παθήσεις αντιμετωπίζονται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι σοβαρά, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας.

Ομοιοπαθητική: Είναι κατάλληλη για μένα;

Ναι. Η Ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να εφαρμοστεί στους περισσότερους ανθρώπους. Καθώς όμως διατίθενται πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα και κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά σε μια ασθένεια, πρέπει να δίνεται προσοχή στην αντιστοιχία των συμπτωμάτων με το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες λήψης του φαρμάκου.

Ομοιοπαθητική: Μπορώ να κάνω θεραπεία από μόνος μου;

Ναι. Είναι πολύ απλό να χειριστείτε ελαφρές παθήσεις σε εσάς και την οικογένειά σας.  Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας που υπάρχουν στη συσκευασία.

Πότε χρειάζεται να επισκεφθώ έναν ομοιοπαθητικό γιατρό;

Παρόλο που η ομοιοπαθητική μπορεί να εφαρμοσθεί για αυτοθεραπεία ελαφρών παθήσεων και για πρώτες βοήθειες, αν υπάρχει κάποια μακροχρόνια ή πιο σοβαρή ασθένεια πρέπει να συμβουλεύεστε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό.

Επειδή όλοι διαφέρουμε πολύ, τόσο στην πνευματική όσο και στην φυσική μας κατάσταση, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι και η αντίδρασή μας απέναντι σε μια ασθένεια θα είναι ατομική και εξειδικευμένη. Παθήσεις που έχουν εμφανιστεί πολλά χρόνια πριν, στην παιδική ηλικία ή ακόμη στους γονείς και στους παππούδες μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν τον οργανισμό μας σε αδυναμίες. Ένας ικανός ομοιοπαθητικός γιατρός μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει αυτά τα ελαττώματα με τη χρήση του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Ομοιοπαθητική: Πώς θα παίρνω το φάρμακο;

Οι κάψουλες καταπίνονται με λίγο νερό.
Τα ομοιοπαθητικά σφαιρίδια πρέπει να διαλύονται κάτω από τη γλώσσα ή απλά να μασώνται, όχι να καταπίνονται ολόκληρα.
 Για τα μικρά παιδιά το χάπι μπορεί να γίνει σκόνη προτού δοθεί ή να αδειάστει το περιεχόμενο της κάψουλας στο στόμα.
 Φαγητό, ποτό, κάπνισμα και οδοντόπαστα καλό είναι να αποφεύγονται 30 λεπτά πριν και μετά τη λήψη του φαρμάκου, αν είναι δυνατό.

Ομοιοπαθητική: Τι αντιδράσεις πρέπει να περιμένω;

Σπάνια, μετά τη λήψη ενός ομοιοπαθητικού φαρμάκου, τα συμπτώματά σας είναι δυνατό να χειροτερέψουν ελαφρώς. Η κατάσταση αυτή θα είναι μικρής διάρκειας και αποτελεί καλό σημάδι για το ότι οι φυσικές θεραπευτικές ικανότητες του οργανισμού έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Αν κάνετε αυτοθεραπεία και διακόψετε τα φάρμακα, τα συμπτώματα θα κοπάσουν. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό, το γιατρό ή τον ειδικευμένο ομοιοπαθητικό.

Πρέπει να παίρνω τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επ’ αόριστον;

Όχι. Από τη στιγμή που τα συμπτώματά σας αρχίσουν να υποχωρούν αυξήστε το χρόνο που παρεμβάλλεται μεταξύ δυο δόσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία μόνο όταν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν. Αν επανεμφανισθούν περισσότερες φορές πρέπει να ρωτήσετε τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας.

Ομοιοπαθητική: Τι θα συμβεί αν πάρω λάθος φάρμακο;

Καμία βλάβη δε θα προκύψει αν πάρετε κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο που δεν ταιριάζει στην περίπτωσή σας.
Αν το φάρμακο που έχετε επιλέξει δεν αποδίδει, θα πρέπει να ελέγξετε αν όντως είναι το σωστό φάρμακο. Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό, το γιατρό ή τον εξειδικευμένο ομοιοπαθητικό.

Ομοιοπαθητική: Πώς φυλάσσω τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Λόγω της μεγάλης τους αραίωσης είναι ευαίσθητα και έτσι πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό μέρος, σε θερμοκρασία κάτω των 25 C, μέσα στον αρχικό τους περιέκτη και μακριά από έντονες οσμές όπως είναι τα αρώματα, τα aftershave προϊόντα, ο καφές και τα σκωροκτόνα.
Παρόλο που είναι απόλυτα ασφαλή, αποτελεί αρχή για όλα τα φάρμακα να βρίσκονται μακριά από τα παιδιά.

Υπάρχουν παθήσεις που δεν πρέπει να αντιμετωπίζω μόνος μου;

H αυτοθεραπεία με την ομοιοπαθητική ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ελαφρών παθήσεων. Σε πιο σοβαρά ή υποτροπιάζοντα προβλήματα πάντα να συμβουλεύεστε το φαρμακοποιό, γιατρό ή ειδικευμένο ομοιοπαθητικό.

Ομοιοπαθητική: Τι θα συμβεί αν ήδη παίρνω κάποια κλασικά φάρμακα;

Δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ συμβατικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Αντίθετα, τα δυο συστήματα θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν αρχίζετε μια ομοιοπαθητική θεραπεία, μπορείτε να συνεχίσετε τη λήψη κλασικών φαρμάκων. Πάντως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό γιατρό για το πώς θα ελαττώσετε τα συμβατικά σας φάρμακα με ασφαλή τρόπο.

Ομοιοπαθητική: 8 λόγοι για να την επιλέξετε

Δεν έχει παρενέργειες

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δέχονται μια ειδική διαδικασία προετοιμασίας, την αραίωση και τη δυναμοποίηση. Αυτή η διαδικασία τα καθιστά μη χημικά ενώ η ορολογία “παρενέργειες” δεν συναντάται πουθενά στην  ομοιοπαθητική προσέγγιση.

Η διαδικασία της υψηλής αραίωσης τα καθιστά απολύτως ασφαλή για βρέφη, γυναίκες στη περίοδο της εγκυμοσύνης, στην εμμηνόπαυση, τη τρίτη ηλικία και σε άτομα που λαμβάνουν χημικά συνθετικά φάρμακα της συμβατικής ιατρικής.  Ωστόσο, η λήψη του ομοιοπαθητικού σκευάσματος θα πρέπει να γίνεται υπό την εποπτεία πτυχιούχου ομοιοπαθητικού.

Ήπια Προσέγγιση

Ενδυναμώνει την φυσική άμυνα του οργανισμού, την ζωτική του ενέργεια δηλαδή, ώστε να αυτοθεραπεύεται γρήγορα και άμεσα ο οργανισμός. Η ενδυνάμωση αυτή έχει μακρά διάρκεια έχουν δείξει οι κλινικές μελέτες.

Ολιστική

Η ομοιοπαθητική αγωγή στηρίζεται στο όλον του ατόμου, δηλαδή σε κάθε υποκειμενικό σύμπτωμα που βιώνει ο παθόντας,  για κάθε κάθε πάθηση. Το πώς  βιώνει ο παθόντας τη κατάσταση του είναι μεγάλης σημασίας και για αυτό η λήψη του ιστορικού είναι μεγάλης διάρκειας ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα να αναδυθούν και επικοινωνηθούν κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής συνεδρίας.

Αποτελεσματική

Η ενδυνάμωση που βιώνει το άτομο με την ομοιοπαθητική προσέγγιση δεν συντελεί μονάχα στην μείωση και σταδιακή εξάλειψη των αρχικών συμπτωμάτων που έγιναν λόγος έναρξης ομοιοπαθητικής θεραπείας αλλά και σε μία ενίσχυση του οργανισμού καθιστώντας το άτομο ισχυρότερο και λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει.

Προληπτική θεραπεία

Με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής ενός ατόμου σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Καμία Δοκιμή σε Ζώα

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στο φάρμακο από ότι τα ζώα. Όλα τα Ομοιοπαθητικά σκευάσματα δοκιμάζονται σε υγιείς ανθρώπους. Τα συμπτώματα που προκαλεί μια ουσία κατά τη διάρκεια του χρόνου σε ένα υγιές άτομο, φαίνεται να είναι ακριβώς αυτά που μπορούν να θεραπευτούν σε ένα άρρωστο άτομο που πάσχει από αυτά τα συμπτώματα.

Εύκολη Πρόσληψη

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δίνονται είτε ως μικρά δισκία τα οποία διαλύονται στο στόμα είτε σε υγρή μορφή. Κόκκοι, σκόνες ή σταγόνες είναι διαθέσιμα για μωρά και παιδιά.

Ιδανική για Πρώτες Βοήθειες

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων όπως: μώλωπες, μικρά εγκαύματα, διαστρέμματα, τσιμπήματα εντόμων και γαστρικά προβλήματα. Ωστόσο, οι πιο σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες πρέπει να αντιμετωπίζονται από πτυχιούχο Ομοιοπαθητικό.