Πονοκέφαλος: Αντιμετώπιση φυσικά – 4 κόλπα

Τρόποι αντιμετώπισης του ενοχλητικού πονοκεφάλου φυσικά, χωρίς φάρμακα, με 4 κόλπα. Είναι τεχνικές που έχουν αντληθεί από την κινεζική ιατρική και από την ρεφλεξολογία και εφαρμόζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Οι τεχνικές αυτές ακολουθούνται μέχρι και σήμερα, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις ανακούφισης από την κεφαλαλγία.

Οι πρακτικές των πιέσεων είναι εύκολες και θα μπορούσατε να τις εφαρμόσετε και μόνοι σας από το σπίτι σας, πιέζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος και κάνοντας ένα ελαφρύ μασά.

Πονοκέφαλος: Μασάζ ανάμεσα στα φρύδια

Ασκώντας σταθερή πίεση στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών σας και πάνω από την περιοχή της μύτης για μερικά λεπτά, ο πόνος σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί. Η πίεση σε αυτό το σημείο συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τη δυσπεψία και την κόπωση των ματιών.

Πονοκέφαλος: Μασάζ στους κροτάφους

Σε αυτή την περίπτωση, τα δάχτυλα είναι το βασικό εργαλείο πίεσης. Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες ή τις άκρες του δείκτη σας, μπορείτε να ασκήσετε σταθερή πίεση στους κροτάφους σας. Δοκιμάστε να κινήσετε τα δάχτυλά σας με μικρές κυκλικές κινήσεις μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Πονοκέφαλος: Μασάζ στον αυχένα 

Έχοντας σαν οδηγό και πάλι τα δάχτυλά σας, δοκιμάστε να πιέσετε το πίσω μέρος του λαιμού σας με την άκρη του δείκτη σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να ανακουφίσετε τόσο τον πονοκέφαλο όσο και την ημικρανία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η άμεση ανακούφιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες σε αυτή την περιοχή σφίγγουν όταν αγχώνεστε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος και στην περιοχή του κεφαλιού.

Πονοκέφαλος: Μασάζ ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού

Υπάρχουν πολλά μέρη του σώματος που συνδέονται μεταξύ τους, ακόμα κι αν ανατομικά δε συνορεύουν. Με βάση αυτή τη λογική, η πίεση στο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού θα μπορούσε να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία το ίδιο γρήγορα με την πίεση που θα ασκήσετε σε ένα σημείο του κεφαλιού σας.

Πονοκέφαλος: Τα κύρια αίτια

Οι γιατροί έχουν εντοπίσει πολλές διαφορετικές αιτίες πονοκεφάλου, ωστόσο οι κύριες αιτίες δεν σχετίζονται με άλλες παθήσεις. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης διαδικασίας στον εγκέφαλο. Παραδείγματα κοινών πρωτογενών πονοκεφάλων περιλαμβάνουν ημικρανία, αθροιστικές κεφαλαλγίες και κεφαλαλγίες τάσης.

Οι δευτερογενείς πονοκέφαλοι είναι εκείνοι που οφείλονται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Παραδείγματα δευτερογενών αιτιών κεφαλαλγίας είναι:

  • Όγκος ή ανεύρυσμα εγκεφάλου
  • Αυχενικοί πονοκέφαλοι
  • Πονοκέφαλοι λόγω κατάχρησης φαρμάκων
  • Πονοκέφαλοι που σχετίζονται με μηνιγγίτιδα
  • Μετατραυματικός πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος: Πότε να δείτε γιατρό

Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν αποτελούν σύμπτωμα μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανιστεί πονοκέφαλος μετά από τραύμα στο κεφάλι.

Θα πρέπει επίσης να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • υπνηλία
  • πυρετό
  • εμετό
  • μούδιασμα στο πρόσωπο
  • μπερδεμένη ομιλία
  • αδυναμία σε ένα χέρι ή ένα πόδι
  • σπασμούς
  • σύγχυση

Πονοκέφαλος: Θεραπεία

Η θεραπεία για τους πονοκεφάλους ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Εάν οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από κάποια πάθηση, είναι πιθανό να υποχωρήσουν μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση. Ωστόσο, οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων και μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν, υπάρχουν πολλές άλλες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των πονοκεφάλων:

  • Η βιοανάδραση είναι μια τεχνική χαλάρωσης που βοηθά στη διαχείριση του πόνου.
  • Τα μαθήματα διαχείρισης του στρες μπορούν να σας διδάξουν πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος και πώς να ανακουφίζεστε από την ένταση.
  • Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας που σας δείχνει πώς να αναγνωρίζετε καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άγχος.
  • Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία που μπορεί να μειώσει το άγχος και την ένταση εφαρμόζοντας λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σας.
  • Η ήπια έως μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σας κάνουν να νιώθετε πιο χαρούμενοι και πιο χαλαροί.
  • Η θεραπεία με κρύο ή ζεστό περιλαμβάνει την εφαρμογή ζεστού ή παγωμένου επιθέματος στο κεφάλι για 5 έως 10 λεπτά, πολλές φορές την ημέρα.
  • Το ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών.

Ημικρανία ή πονοκέφαλος: Δες από τι υποφέρεις και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Ημικρανία ή πονοκέφαλος: Είναι πολύ σημαντικό να δεις αν υποφέρεις από ημικρανίες ή από πονοκέφαλο, καθώς το κάθε πρόβλημα έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.  Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών πονοκεφάλων. 

Πονοκέφαλος: Τι είναι;

Οι πονοκέφαλοι είναι δυσάρεστοι πόνοι στο κεφάλι σας που μπορεί να προκαλέσουν πίεση και πόνο. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός, και συνήθως συμβαίνει και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι περιλαμβάνουν το μέτωπο και το πίσω μέρος του λαιμού.

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου είναι ένας πονοκέφαλος από συναισθηματική φόρτιση. Οι λόγοι που προκαλούν αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν στρες, μυϊκή καταπόνηση και άγχος.

Ημικρανία ή πονοκέφαλος: Άλλοι τύποι κεφαλαλγίας

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Είναι σοβαρά επώδυνοι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζετε κύκλους επιθέσεων κεφαλαλγίας, ακολουθούμενους από περιόδους χωρίς κεφαλαλγία.

Πονοκεφάλος από ιγμορίτιδα

Συχνά συγχέεται με ημικρανίες, αυτοί οι πονοκέφαλοι συνυπάρχουν με συμπτώματα λοίμωξης όπως πυρετός, βουλωμένη μύτη, βήχας, συμφόρηση και πίεση του προσώπου.

Πονοκέφαλοι «βροντή»

Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι ένας πολύ σοβαρός πονοκέφαλος που αναπτύσσεται σε 60 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποαραχνοειδούς αιμορραγίας- μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεύρυσμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο τραυματισμό. Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο αν νιώσετε κάτι τέτοιο.

Τι είναι η ημικρανία

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και συχνά έχουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο κεφάλι.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο της ημικρανίας περιλαμβάνουν:

-ναυτία

-πόνο πίσω από το ένα μάτι ή το αυτί

-πόνο στους κροτάφους

– αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν

-ευαισθησία στο φως και / ή τον ήχο

-προσωρινή απώλεια όρασης

-εμετό

Πονοκέφαλος ή ημικρανία: Τι διαφορά έχουν

Σε σύγκριση με την ένταση ή άλλους τύπους πονοκεφάλου, ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να είναι μέτριος έως σοβαρός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους τόσο σοβαρούς που αναζητούν φροντίδα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν μόνο μία πλευρά του κεφαλιού. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί η κεφαλαλγία ημικρανίας που να επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Άλλες διαφορές περιλαμβάνουν την ποιότητα του πόνου: Ένας ημικρανικός πονοκέφαλος θα προκαλέσει έντονο πόνο που μπορεί να είναι παλλόμενος και θα κάνει πολύ δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: ημικρανία με αύρα και ημικρανία χωρίς αύρα. Μια «αύρα» αναφέρεται στις αισθήσεις ενός ατόμου που βιώνει πριν πάθει μια ημικρανία. Οι αισθήσεις συνήθως συμβαίνουν οπουδήποτε από 10 έως 30 λεπτά πριν από μια επίθεση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-αίσθηση διανοητικής μείωσης ή αντιμετωπίζει πρόβλημα σκέψης

-αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν ή ασυνήθιστες γραμμές

-αίσθηση τσουξίματος ή μουδιάσματος στο πρόσωπο ή τα χέρια

-ασυνήθιστη αίσθηση οσμής, γεύσης ή αφής

Ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανία ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα μία ή δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση της ημικρανίας. Γνωστή ως φάση “πρόδρομος”, αυτά τα πιο ευδιάκριτα σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δυσκοιλιότητα
  • -κατάθλιψη
  • -συχνό χασμουρητό
  • -ευερεθιστότητα
  • -δυσκαμψία του αυχένα
  • -περίεργες διατροφικές συνήθειες