Η σωστή χρήση αντηλιακών κάτω από το μακιγιάζ προκειμένου να αποφύγουμε το ηλιακό έγκαυμα, τον καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα και την πρόωρη γήρανση.
Ένα αντηλιακό προσώπου ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας SPF30 πρέπει να εφαρμόζεται κάθε πρωί, χειμώνα – καλοκαίρι καθώς προστατεύει το δέρμα σας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Πρέπει να γνωρίζετε πως το φως του ηλίου που εισβάλει μέσα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας ή το παράθυρο του γραφείου σας είναι επιβλαβές για την επιδερμίδα σας.
Αξίζει να τονισθεί πως η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των ορατών σημείων πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Αν μιλάμε δε για τις βλάβες στο πρόσωπο αναφερόμαστε στην εμφάνιση ρυτίδων, των λεπτών γραμμών, της χαλάρωσης, τον αποχρωματισμό και τις πανάδες.
Συγκεκριμένα οι ακτίνες UVA καθώς διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα βλάπτουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την απώλεια όγκου, τις ρυτίδες και τη χαλάρωση. Επίσης, οι ακτίνες UVB ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα.
Οι δύο διαφορετικοί τύποι αντηλιακών
Μπορείτε να επιλέξετε χημικό ή φυσικό αντηλιακό ανάλογα με το τι προτιμάτε. Ας δούμε, όμως, τις διαφορές τους.
Χημικά αντηλιακά προϊόντα
Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν τις ακτίνες του ηλίου ενώ αμέσως μετά τις μετατρέπουν σε θερμότητα που απελευθερώνεται από την επιδερμίδα. Οι κύριες χημικές ουσίες που πρέπει να προσέχετε είναι η οξυβενζόνη και το οκτανικό οξύ. Επίσης, έχουν την τάση να φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας του προσώπου. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά στο χημικό αντηλιακό είναι φωτοσταθερά.
Φυσικό ή μεταλλικό αντηλιακό
Εν αντιθέσει με τα χημικά αντηλιακά που απορροφούν τις ακτίνες UV το φυσικό ή μεταλλικό τις εκτρέπει.
Η σύνθεσή τους βασίζεται στον ψευδάργυρο και το διοξείδιο του τιτανίου που θα θεραπεύσει και θα αναζωογονήσει το δέρμα. Επίσης, δεν φράζουν τους πόρους όπως κάνουν τα χημικά αντηλιακά. Όταν εφαρμόζετε ένα φυσικό αντηλιακό που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή/και διοξείδιο του τιτανίου, βεβαιωθείτε ότι το εφαρμόζετε πάνω από ένα φωτοσταθερό χημικό αντηλιακό (που σημαίνει ότι δεν θα υποβαθμιστεί από την έκθεση στον ήλιο). Η αβοβενζόνη (Parsol 1789) μπορεί να υποβαθμιστεί γρήγορα στον ήλιο, αλλά υπάρχουν μάρκες σχεδιασμένες για να αποτρέψουν αυτό να συμβεί.
Πώς θα εφαρμοστεί σωστά το αντηλιακό προσώπου
Μετά την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης εφαρμόστε αντηλιακή κρέμα την οποία θα αφήσετε για λίγα λεπτά να απορροφηθεί πριν προχωρήσετε στο μακιγιάζ. Η αναμονή περίπου 20 λεπτών πριν από την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας ή μακιγιάζ αποτρέπει επίσης τη μείωση της αποτελεσματικότητας των αντηλιακών. Να σημειωθεί πως υπάρχουν αντηλιακά προσώπου που υποκαθιστούν το make up τα οποία προσφέρουν μια εξαιρετική κάλυψη δίνοντας φωτεινότητα και λάμψη στην επιδερμίδα.
Αντηλιακό: Αυτά τα λάθη πρέπει να αποφύγετε – Έτσι δεν προστατεύεστε
Κρατάμε το περσινό αντηλιακό
Το αντηλιακό που ξέμεινε από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και στην ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η σύστασή του και να μην έχει την ίδια δραστικότητα.
Δεν εφαρμόζουμε αρκετό
Δεν πρέπει να είμαστε φειδωλοί όσον αφορά στην ποσότητα του αντηλιακού που εφαρμόζουμε. Στο σώμα πρέπει να απλώνουμε 2 κουταλιές της σούπας και στο πρόσωπο 1 κουταλάκι του γλυκού (2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό της επιδερμίδας).
Βάζουμε αντηλιακό όταν φτάσουμε στην παραλία
Ή και αφού έχουμε στρώσει την πετσέτα μας και έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε το βιβλίο μας. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, ώστε να έχει χρόνο να απορροφηθεί και να δράσει.
Εφαρμόζουμε αντηλιακό ντυμένοι
Στην προσπάθεια να μη λερώσουμε τα ρούχα μας καταλήγουμε να μην απλώνουμε καλά το αντηλιακό. Γι’ αυτό καλό είναι να το εφαρμόζουμε προτού φορέσουμε το μαγιό και τα ρούχα μας.
Δεν βάζουμε παντού
Το εσωτερικό των μπράτσων, τα κουντεπιέ, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και οι αγκώνες, είναι κάποια σημεία που συνήθως παραμελούμε όταν απλώνουμε το αντηλιακό μας. Ακόμη και τα χείλη και τα μαλλιά μας χρειάζονται αντηλιακό, γι΄ αυτό άλλωστε διατίθενται αντίστοιχα προϊόντα στο εμπόριο.
Νομίζουμε ότι δε χρειαζόμαστε επειδή καθόμαστε στη σκιά
Η σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δέντρου ίσως είναι αρκετή για να αποφύγουμε ένα σοβαρό έγκαυμα, όμως σίγουρα δε μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Εφαρμόζουμε μόνο μια φορά μέσα στην ημέρα
Ειδικά όταν βουτάμε στη θάλασσα ή ιδρώνουμε, είναι απαραίτητη η ανανέωση του αντηλιακού, καθώς διαφορετικά δεν εξασφαλίζουμε την προστασία μας. Ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο, πρέπει να το ανανεώνουμε μετά από κάθε βουτιά. Αν απλά καθόμαστε στην παραλία, χρειάζεται ανανέωση κάθε 4 περίπου ώρες, ενώ αν ιδρώνουμε, κάθε 2 ώρες.
Επιλέγουμε λάθος αντηλιακό
Ο δείκτης προστασίας και η μυρωδιά δεν πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήριά μας για να επιλέξουμε αντηλιακό. Είναι σημαντικό να τσεκάρουμε για ποιον τύπο επιδερμίδας κάνει, ώστε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στον δικό μας.
Αντηλιακό: Δείτε πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
- λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο με την αγαπημένη σας μυρωδιά
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο καριτέ
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι από σμέουρο
- 2 φακελάκια στεγνά μαύρο τσάι
Ανακάτεψε σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά το βούτυρο καριτέ μέχρι να λιώσει. Απόσυρε το από τη φωτιά και άσε το στην άκρη να κρυώσει για πέντε λεπτά. Μόλις κρυώσει λίγο, πρόσθεσε μέσα το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το λάδι από σμέουρο. Ανακάτεψε όλα τα έλαια καλά καλά και μετά βάλε και το αρωματικό έλαιο που έχεις επιλέξει με την αγαπημένη σου μυρωδιά. Βάλε το μείγμα μέσα στο μπλέντερ και αφού ανοίξεις τα φακελάκια του τσαγιού, πρόσθεσε το περιεχόμενο τους μέσα στο μείγμα. Χτύπα το μείγμα για πέντε λεπτά και το φυσικό σου αντηλιακό είναι έτοιμο.
Τοποθέτησε το σε ένα μπουκάλι με στόμιο για σπρέι και αποθήκευσε το σε σκιερό και δροσερό μέρος. Το αντηλιακό κρατάει γύρω στη μία με δύο εβδομάδες και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ότι ώρα της ημέρας θελήσεις.
Αν δεν βρίσκεις τα προϊόντα στα συνηθισμένα καταστήματα, ψάξε να τα βρεις στα μαγαζιά που πουλάνε φυσικά προϊόντα.