Πώς δεν θα μυρίζει ιδρώτα το σώμα σας

Σίγουρα θα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται αν μυρίζει ο ιδρώτας σας τις πολύ ζεστές ημέρες, όπως αυτές που έρχονται.

Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην μυρίζει άσχημα ο ιδρώτας στο σώμα σας.

1. Κάντε ντους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα όταν κάνει ζέστη

Θα ξεπλύνετε τον ιδρώτα και θα μειώσετε τον αριθμό των βακτηρίων στο δέρμα σας. Ο ιδρώτας από μόνος του είναι σχεδόν άοσμος. Αλλά όταν τα μικροσκοπικά βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα σας αναμειγνύονται με αυτόν, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και αναδύουν άσχημες μυρωδιές. Μάλιστα, αν ιδρώνετε κανονικά, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα με την οσμή του σώματος από ό,τι οι άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε εκείνους που ιδρώνουν υπερβολικά, ο ιδρώτας έχει την τάση να ξεπλένει τα βακτήρια που προκαλούν οσμή!

2. Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακό σαπούνι όταν κάνετε μπάνιο

Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των βακτηρίων στο σώμα σας και, άρα, την οσμή του ιδρώτα.

3. Σκουπιστείτε καλά με την πετσέτα μετά το μπάνιο

Μετά το ντους/μπάνιο βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά οποιεσδήποτε περιοχές στο σώμα σας, οι οποίες ιδρώνουν περισσότερο. Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, τότε είναι πιο δύσκολο για τα βακτήρια που προκαλούν την οσμή του σώματος να αναπαραχθούν σε αυτό.

4. Χρησιμοποιήστε αποσμητικά, ή αντιδρωτικά

Αφότου σκουπιστείτε καλά, χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό αποσμητικό, ή αντιδρωτικό στις μασχάλες σας. Μπορεί τα αποσμητικά να μην εμποδίζουν την εφίδρωση, αλλά θα συγκαλύψουν την δυσοσμία των βακτηρίων στο δέρμα σας. Τα αντιδρωτικά περιέχουν χλωριούχο αργίλιο, μια χημική ουσία που μειώνει την εφίδρωση, ενώ πολλές φορές περιέχουν και αποσμητικές ουσίες. Αν νομίζετε ότι χρειάζεστε ακόμα περισσότερη βοήθεια, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για κάποια πιθανή συνταγογράφηση πιο ισχυρών αντιδρωτικών. Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε το αποσμητικό, ή αντιδρωτικό δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία το βράδυ.

5. Να αλλάζετε συχνά τα ρούχα που φοράτε τις μέρες με μεγάλη ζέστη

Τα “φρέσκα” ρούχα θα περιορίσουν την άσχημη οσμή του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε συχνά τις κάλτσες σας, ειδικά αν έχετε και κακοσμία των ποδιών. Χρησιμοποιήστε σκόνες αποσμητικού στα παπούτσια σας, αντικαταστήστε τους εσωτερικούς πάτους συχνά, και, αν είναι δυνατόν, μην φοράτε κλειστά παπούτσια το καλοκαίρι.

6. Προσοχή σε συγκεκριμένες τροφές και ποτά

Το τι τρώτε επηρεάζει την οσμή του σώματος σας. Οι τροφές που έχουν την τάση να σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο, όπως οι καυτερές πιπεριές, ή άλλα πικάντικα φαγητά, συμβάλλουν στην κακή μυρωδιά του σώματος. Και το φυσικό άρωμα ορισμένων τροφών, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μπορεί να μεταφερθεί στον ιδρώτα, κάνοντάς τον να μυρίζει ακόμα πιο άσχημα. Επίσης, ποτά/ροφήματα με καφεΐνη, ή αλκοόλ μπορεί επίσης να σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο.

Κακοσμία σώματος το καλοκαίρι – Οι ύπουλες αιτίες

Για την κακοσμία του σώματος δεν είναι πάντα υπεύθυνος ο ιδρώτας.

Η διαδικασία της εφίδρωσης είναι μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος και ο ίδιος ο ιδρώτας είναι σχεδόν άοσμος. Αυτό που προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή είναι τα βακτήρια που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος.

Η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης, όπως και η οσμή της, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη κάποιων φαρμάκων, ορμονικοί λόγοι (εμμηνόπαυση, λοχεία), παθήσεις που δίνουν χαρακτηριστική μυρωδιά στον ιδρώτα (π.χ. διαβήτης, ηπατική δυσλειτουργία), μυκητιάσεις και δερματίτιδες.

Το καθημερινό μπάνιο και η αλλαγή ρούχων και καλτσών είναι απαραίτητα.

Οι αιτίες για την κακοσμία του σώματος

Φάρμακα: Κάποια φάρμακα (π.χ. μορφίνη και αντιπυρετικά) προκαλούν εφίδρωση. Κάποια αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, αγχολυτικά κλπ. προκαλούν ξηροστομία, μία κοινή αιτία δύσοσμης αναπνοής. Χρησιμοποιείτε ένα πιο ισχυρό αντιιδρωτικό / αποσμητικό το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Συζητήστε επίσης με τον γιατρό σας τη δυνατότητα αλλαγής των φαρμάκων ή αναπροσαρμογής της δοσολογίας. Για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προτείνει τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη

Μπαχαρικά: Οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται σε κάποια συστατικά του φαγητού προκαλούν κακοσμία σώματος. Φαγητά πλούσια σε σκόρδο, κύμινο, κάρυ και άλλα μπαχαρικά, απελευθερώνουν κατά την πέψη αυτές τις ενώσεις μέσω των πόρων του δέρματος, προκαλώντας κακοσμία για ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Αποφεύγετε τροφές που περιέχουν μπαχαρικά και μυρωδικά. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, πίνετε άφθονο νερό, κάνετε συχνά ντους και μην ξεχνάτε το αποσμητικό σας.

Στρες: Ο ιδρώτας είναι φυσιολογική αντίδραση στο άγχος, αλλά όσο πιο πολύ στρεσαρισμένος είναι κανείς, τόσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά του. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο αποσμητικό. Αν ταλαιπωρείστε από έντονη εφίδρωση λόγω αγχώδους ιδιοσυγκρασίας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ειδικό αντιιδρωτικό ή θεραπεία με botox. Είναι τέλος σημαντικό να πλένετε τακτικά τα ρούχα, καθώς έτσι μειώνονται τα βακτήρια.

Αλκοόλ: Καθώς το σώμα διασπά το αλκοόλ, κάποια υποπροϊόντα εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα. Το σώμα διαχειρίζεται το αλκοόλ σαν τοξική ουσία και προσπαθεί να το εξαλείψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το μεγαλύτερο μέρος μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Αν πίνετε περισσότερο από αυτό που μπορεί να επεξεργαστεί το ήπαρ ή το ήπαρ σας έχει πρόβλημα, μέρος του αλκοόλ αποβάλλεται μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα, προκαλώντας κακοσμία.

Δεν πλένετε συχνά τα σουτιέν: Μην φοράτε για πολλές μέρες τα ίδια σουτιέν, καθώς το ύφασμά τους έρχεται σε επαφή με σημεία επιρρεπή στον ιδρώτα. Είναι επίσης φτιαγμένα από υλικά που ευνοούν την υπερανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Μη φοράτε το ίδιο σουτιέν επί δύο μέρες συνεχόμενα, αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα και επιλέξτε στηθόδεσμους από υλικά που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι ή η λεπτή δαντέλα.

Δεν φοράτε κάλτσες: Αν φοράτε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες, τα πόδια ιδρώνουν και αναπτύσσονται βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Πριν φορέσετε τα παπούτσια, καλό είναι να χρησιμοποιείτε κάποιο αντιιδρωτικό ή αποσμητικό ποδιών. Όταν επιστρέφετε σπίτι, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο χρησιμοποιώντας μείγμα από δύο μέρη νερού και ένα μέρος ξιδιού, που εξοντώνει τα μικρόβια. Αποφεύγετε τέλος, να φοράτε συνέχεια τα ίδια παπούτσια.

Κακοσμία στόματος: Οι αιτίες για τη δυσάρεστη αναπνοή – Τι να τρώτε

Η κακοσμία του στόματος και η δυσάρεστη αναπνοή δυσκολεύουν την επικοινωνία με τους άλλους και μπορεί να είναι η αιτία για μοναξιά και απομόνωση.

Πολλές φορές δηλώνουμε με ιδιαίτερη ευκολία ότι το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματός μας, χωρίς όμως να το έχουμε σκεφτεί πολύ….

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος ασθενειών έχουν στοματικές εκδηλώσεις με κάποιες φυσικά να κάνουν την αρχική τους εμφάνιση από τη στοματική κοιλότητα.

Πολλές ασθένειες προκαλούν αιμορραγική διάθεση των ούλων και τη ταυτόχρονη διόγκωση τους, στοματικά έλκη, ξηροστομία και στοματίτιδα. συμβάματα τα οποία συχνά προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή (ή αλλιώς χαλίτωση) και άρα δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Κακοσμία στόματος: Οι αιτίες για δυσάρεστη αναπνοή

  1. Ο πιο συχνός λόγος ύπαρξης δυσάρεστης αναπνοής οφείλεται είτε στην ύπαρξη ουλίτιδας είτε περιοδοντίτιδας! Φυσικά ενισχύεται από την ελλιπή καθημερινή στοματική υγιεινή. Και οι δύο νόσοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους εξαρτώνται όμως άμεσα από τη στοματική υγιεινή. Συχνά συναντάμε ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα σε άτομα με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις (πχ προβλήματα θυρεοειδή, εγκυμοσύνη), σε άτομα που πάσχουν από βαριές αναιμίες, σε άτομα με εντερικές παθήσεις (πχ στη νόσο του crown  έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσχέτιση με ταχέως εξελισσόμενη περιοδοντίτιδα και ελκώσεις στο στοματικό βλεννογόνο και άρα δυσάρεστη αναπνοή).
  2. Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται σε κάποιο χαλασμένο δόντι. Στη πραγματικότητα όμως για να φτάσει να επηρεασθεί δυσάρεστα η αναπνοή μας  θα πρέπει ο αριθμός των χαλασμένων δοντιών να είναι σχεδόν διψήφιος!
  1. Η λιθίαση των αμυγδαλών ορίζεται ως ο σχηματισμός μαζών στο πίσω μέρος των αμυγδαλών μετά από συνεχόμενες αμυγδαλίτιδες. Επειδή αυτές οι μάζες απαρτίζονται από νεκρά κύτταρα, βλέννα και υπολείμματα τροφών η οσμή που προκαλούν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη με αποτέλεσμα να προκαλούν και δυσάρεστη αναπνοή.
  1. Η ύπαρξη αρρύθμιστου διαβήτη (κυρίως ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη) έχει μια ιδιαίτερη «σχέση» με τη στοματική κοιλότητα και την αναπνοή. Όταν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο, διενεργείται μια αλληλουχία αντιδράσεων στον οργανισμό με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται κετόνες στο αίμα και έτσι συχνά να εμφανίζεται η διαβητική κετοξέωση. Τα κυριότερα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης είναι : α) φρουτώδης οσμή αναπνοής, β) ξηροστομία, γ) δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνια, δ) κώμα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ξηροστομία και η έντονη ερυθρότητα του στοματικού βλενογόννου και της γλώσσας λόγω διαβήτη συχνά μπορούν να προκαλέσουν και δυσάρεστη αναπνοή, λόγω δημιουργίας αναερόβιων μικροβίων. Τέλος, κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι η αμφίδρομη σχέση του διαβήτη με την περιοδοντική νόσο. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν προκαλεί περιοδοντίτιδα αλλά όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης ενεργεί ως τροποποιητικός παράγοντας στους περιοδοντικούς ιστούς και στη χλωρίδα του θυλάκου με αποτέλεσμα την ταχεία εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.
  1. Η ξηροστομία από όπου και αν «προέρχεται» προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή!!! Η ξηροστομία είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να προκληθεί από πολλές ασθένειες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν έχουμε κρυολόγημα και μπουκωμένη μύτη η στοματική αναπνοή είναι αναπόφευκτη (και ιδίως κατά τη διάρκεια της νυκτερινής κατάκλισης) με αποτέλεσμα ιδιαίτερα δυσάρεστης αναπνοής αφού η στοματική κοιλότητα κατακλύζεται από αναερόβια μικρόβια και και βλέννα από τη μύτη. Η ξηροστομία πολύ συχνά είναι κύριο εύρημα κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος. Το σύνδρομο sjorgen εκτός από έντονη ξηροφθαλμία προκαλεί και έντονη ξηροστομία.
  1. Ασθενείς που πάσχουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα συχνά ταλαιπωρούνται από δύσοσμη αναπνοή. Η γονόρροια, η σύφιλη καθώς και το HIV έχουν έντονες στοματικές εκδηλώσεις (με αποτέλεσμα τη δύσοσμη αναπνοή) σχεδόν σε όλους τους ασθενείς από τα πρώτα κιόλας στάδια της νόσου. Οι ασθένειες αυτές χαρακτηρίζονται από στοματικά έλκη, ελκονεκρωτική ουλίτιδα, πετέχειες ή βλεννώδεις πλάκες.
  1. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης μια ασθένεια που εκδηλώνεται και με στοματικές βλάβες όπως αυτόματη αιμορραγία ούλων, εξελκώσεις και στοματίτιδα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή στη στοματική κοιλότητα που πολλοί ασθενείς την παρομοιάζουν με την μυρωδιά ψαριού.
  1. Δύσοσμη αναπνοή συναντάται και στην ηπατική ανεπάρκεια γνωστή ως ηπατική δυσοσμία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλεον η αναπνοή, μας θυμίζει οσμή μούχλας λόγω του αυξημένου διμεθυλοσουλφιδίου.
  1. Και τέλος στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση υπάρχει εντόπιση δυσάρεστης αναπνοής, η οποία χαρακτηρίζεται ως όξινη και συχνά θυμίζει την οσμή του έμετου.

Κακοσμία στόματος: 8 τροφές και ροφήματα για δροσερή αναπνοή

Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι το πρώτο και βασικό βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινική Μάγιο, των ΗΠΑ. Αν δεν βουρτσίζετε και δεν καθαρίζετε τακτικά τα δόντια σας με οδοντικό νήμα, τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα και εκτός από άσχημη αναπνοή προκαλούν και περιοδοντική νόσο.

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να προληφθεί, απλά με καθαρισμό του στόματος και ελέγχοντας τα γεύματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι παρακάτω τροφές και υγρά θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα φρέσκια αναπνοή:

Νερό

Το νερό ενυδατώνει την στοματική κοιλότητα και τον λαιμό, ενώ «ξεπλένει» τα δύσοσμα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφών.

Μήλα

Διεγείρουν την παραγωγή σιέλου στο στόμα. Το σάλιο είναι πλούσιο σε οξυγόνο, ένα φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, που επίσης συντελούν στην κακοσμία του στόματος.

Τσίχλα

Διεγείρει την παραγωγή σιέλου και αφαιρεί τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Διαλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

Βιταμίνη C

Σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία και να εξουδετερώνει τις οσμές από τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Γιαούρτι

Μειώνει το υδροθείο στο στόμα, υποπροϊόν των αναερόβιων βακτηρίων. Προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να συντελέσει σε λιγότερο έντονη αναπνοή. Και αυτό διότι όταν το σώμα δεν παίρνει πολλούς υδατάνθρακες, καίει λίπος, μια διαδικασία που παράγει κετόνες. Όταν παράγονται οι κετόνες, αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα, των ούρων και μερικές φορές της αναπνοής. Αυτό σημαίνει ότι αν το σώμα απωθεί τις κετόνες που προκαλούν οσμές, τρώγοντας υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, μπορείτε να βελτιώσετε την αναπνοή σας.

Κανέλλα

Η κανέλλα περιέχει ένα έλαιο που είναι σημαντικό στην εξόντωση των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

Πράσινο τσάι

Τα φλαβονοειδή, τα καλά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα λαχανικά και το πράσινο τσάι, είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας. Επίσης το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων των θειούχων συστατικών των βακτηρίων