Πρησμένα μάτια: 7 σπιτικές συνταγές για… θαύματα

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φυσικά τα πρησμένα μάτια μας; 7 σπιτικές συνταγές που υπόσχονται θαύματα.

Πρησμένα μάτια: Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η τοπική απόφραξη του λεμφικού συστήματος οδηγεί στην κατακράτηση υγρών και τη συσσώρευση τοξινών στην περιοχή των ματιών, με αποτέλεσμα το πρήξιμο των βλεφάρων. Πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλλουν στο πρήξιμο των ματιών, αλλά η βασική αιτία έχει να κάνει με την κατακράτηση υγρών.

Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε τα πρησμένα μάτια με αυτές τις 7 σπιτικές συνταγές.

Εκτός από τη γήρανση, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε πρησμένα μάτια:

  • Κληρονομικότητα
  • Κατακράτηση υγρών
  • Αλλεργίες
  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • Μη επαρκής ή κακός ύπνος
  • Ανθυγιεινή διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ
  • Κλάμα
  • Ορμονικές διαταραχές (περιμένετε περίοδο)

Οι συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας

 Χρησιμοποίησε μια κρύα κομπρέσα

Το κρύο νερό δρα σαν αγγειοσυστολέας στην περιοχή των ματιών, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του δέρματος κάτω από τα μάτια. Μια κομπρέσα βουτηγμένη σε κρύο πράσινο τσάι ή μαύρο τσάι ή παγωμένα σακουλάκια τσαγιού πάνω στα μάτια σας προσφέρουν αντιοξειδωτικά καθώς και ταννίνες που περιορίζουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση από το πρήξιμο.

Σπιτική συνταγή: Βάλτε μία δροσερή κομπρέσα στα μάτια σας για περίπου 10 λεπτά για να μειώσει το πρήξιμο των ματιών.

2 Απλώστε αγγούρι

Το αγγούρι είναι ένα φανταστικό φυσικό φάρμακο για να απαλλαγείτε από το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Σπιτική συνταγή: Κόψτε 2 φέτες φρέσκο ​​αγγούρι, το οποίο το είχατε στο ψυγείο, και βάλτε τες στα μάτια σας για 25 λεπτά. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αγγουριού θα μειώσουν με φυσικό τρόπο τους πρησμένους ιστούς.

3 Κάντε μία μάσκα με σπράδια αυγών

Τα ασπράδια των αυγών έχουν την ιδιότητα να συσφίγγουν το δέρμα και να περιορίζουν το πρήξιμο και τις σακούλες κάτω από τα μάτια ενώ προλαμβάνουν και τις ρυτίδες.

Σπιτική συνταγή: Ξεχωρίστε τους κρόκους από 2 αυγά και ρίξτε τα ασπράδια σε ένα μπολ. Χτυπήστε τα και προσθέστε μερικές σταγόνες νερό αποσταγμένης αμαμελίδας, ένα φυσικό στυπτικό που σφίγγει το δέρμα.

Χρησιμοποιήστε ένα πινελάκι για να εφαρμόσετε αυτό το μείγμα κάτω από τα μάτια σας και αφήστε το να στεγνώσει για περίπου 15 λεπτά.

Κάντε το καθημερινά για λίγες μέρες.

4 Βάλτε βιταμίνη Ε

Σπιτική συνταγή: Σε παγωμένο νερό προσθέστε μερικές σταγόνες βιταμίνης Ε και ανακατέψτε  καλά. Βυθίστε 2 δίσκους από βαμβάκι στο μείγμα και τοποθετήστε τους στα μάτια για 20 λεπτά. Αυτό βοηθά πολύ στη μείωση του πρηξίματος γύρω από τα μάτια.

5 Κάντε μασάζ με αιθέρια έλαια

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει καταπραϋντική δράση στο δέρμα και στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας. Το έλαιο λεμονιού βοηθά στην ανακούφιση του στρες και επίσης περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά. Το χαμομήλι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντι-ερεθιστικές ιδιότητες που μειώνουν το πρήξιμο.

Σπιτική συνταγή

Θα χρειαστείτε: Από 1 σταγόνα έλαιο λεβάντας, έλαιο λεμονιού, έλαιο χαμομηλιού

1 κουταλάκι νερό

Οδηγίες: Ανακατέψτε τα αιθέρια έλαια με το νερό. Κάντε ένα απαλό, κυκλικό μασάζ με τα αιθέρια έλαιο πριν πέσετε για ύπνο. Αφήστε το μείγμα στην περιοχή για μια νύχτα.

6 Βάλτε από ένα παγωμένο κουτάλι

Το κόλπο είναι παλιό, αλλά αποτελεσματικό. Έχει την ίδια δράση με το κρύο νερό.

Σπιτική συνταγή: αφήστε τα κουτάλια για μια ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί, βάλτε από ένα κουτάλι σε κάθε μάτι και αφήστε τα για 5 – 10 λεπτά.

7 Φτιάξτε τη δική σας κρέμα ματιών

Υπάρχουν πολλές κρέμες ματιών που μπορείτε να βρείτε στην αγορά και να μειώσουν το πρήξιμο. Αναζητήστε μια κρέμα ματιών συστατικά όπως το χαμομήλι, το αγγούρι και η arnica, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να σφίξουν το δέρμα. Η καφεΐνη στις κρέμες ματιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των πρησμένων ματιών.

Σπιτική συνταγή: Μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας κρέμα ματιών.

Θα χρειαστείτε:

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου

1 γραμμ. gel αλόης βέρα

1 γραμμ. shea butter

1 γραμμ. έλαιο καρύδας

½ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνης Ε

Οδηγίες

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μικρό μπολ.

Αν χρειαστεί θερμάνετε για λίγο το shea butter και το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί και στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά.

Αναμείξτε καλά τα υλικά και βάλτε σε ένα γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι.

Χρησιμοποιήστε την κρέμα κάθε πρωί και βράδυ γύρω από την περιοχή των ματιών.

Προσοχή! Εάν το πρήξιμο στην περιοχή των ματιών οφείλεται σε κάποια αλλεργία ή μόλυνση μη χρησιμοποιήσετε αγγούρι, σακουλάκια τσαγιού ή άλλα τρόφιμα για να μειώσετε τα πρησμένα μάτια. Τα τρόφιμα περιέχουν βακτήρια που μπορεί να επιδεινώσουν τη μόλυνση. Απευθυνθείτε άμεσα στον οφθαλμίατρό σας.

Τα σημάδια στα μάτια σας που αποκαλύπτουν προβλήματα

Πρησμένα, ευαίσθητα ή ερεθισμένα μάτια; Τι μπορεί να σημαίνουν και τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας.

Για τους επιστήμονες τα μάτια είναι καθρέπτης όχι της ψυχής, αλλά της υγείας σας.

Αγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσες παθήσεις, αιματολογικές και μεταβολικές διαταραχές αποτελούν μερικά μόνο από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αποκαλύψει μια τυπική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας έπειτα, χαρακτηριστικά των ματιών θα καταδείξουν και την παρουσία νευροεκφυλιστικών παθήσεων όμως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Όσο οι επιστημονικές εξελίξεις «τρέχουν», σημειώνει η Δρ Barbara Pierscionek, καθηγήτρια και Αντιπρύτανης του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας του βρετανικού Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, θα ενισχύεται ο ρόλος των ματιών ως διαγνωστικό εργαλείο, κυρίως γιατί απαιτεί λιγότερο επεμβατικές μεθόδους για την εξέτασή του.

Σύμφωνα με τη Δρ Pierscionek εντούτοις, καθένας μπορεί να ελέγξει τα μάτια του και να αναζητήσει προειδοποιητικά σημάδια και ενδείξεις προβλημάτων υγείας όπως:

Αλλαγές στο μέγεθος της κόρης

Η κόρη θα συσταλεί στο φως και θα διασταλεί σε πιο σκοτεινά περιβάλλονται. Καθυστέρηση σε αυτές τις άμεσες φυσιολογικά αποκρίσεις ίσως σημαίνει την ύπαρξη παθολογικών καταστάσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, επιπτώσεις από τη λήψη φαρμάκων ή τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Κόκκινα ή κίτρινα μάτια

Τα ερεθισμένα κατακόκκινα μάτια θα μαρτυρήσουν κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών ή κάποια μόλυνση που θα υποχωρήσει εντός λίγων ημερών. Αν επιμένουν, τότε συντρέχει ενδεχομένως μια σοβαρότερη λοίμωξη, ερεθισμός από τους φακούς επαφής ή φλεγμονή. Σε ακραία περίπτωση, τα κόκκινα μάτια θα οφείλονται στο γλαύκωμα.

Το κίτρινο χρώμα στον σκληρό χιτώνα των ματιών (λευκό τμήμα), είναι το πλέον προφανές σημάδι ίκτερου και ηπατοπάθειας με υπόβαθρο τη φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα), γενετικές ή αυτοάνοσες καταστάσεις, τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, λοίμωξη από ιούς ή παρουσία καρκινικών όγκων.

Κόκκινο σημάδι

Το υπόσφαγμα όπως ονομάζεται η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία, αποτελεί ένα «αιμάτωμα στο μάτι» που οφείλεται στη διάρρηξη κάποιου μικρού αιμοφόρου αγγείου. Μοιάζει ανησυχητικό, θα υποχωρήσει όμως σε λίγες ημέρες τις περισσότερες φορές. Παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη υπέρτασης, διαβήτη και διαταραχών της πήξης του αίματος ή προβλημάτων από λαμβανόμενες δόσεις ασπιρίνης.

Σημάδι δακτυλίου γύρω από τον κερατοειδή 

Ένα λευκό ή γκρι δαχτυλίδι γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα μπορεί να σημαίνει  υψηλή χοληστερόλη και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή να είναι σημάδι αλκοολισμού. Λόγω του εντοπισμού του σε ηλικιωμένα άτομα, του δόθηκε η λατινική ονομασία arcus senilis που σημαίνει «γεροντικό τόξο».

Λιπαρό εξόγκωμα

Το στεάτιο και το πτερύγιο αποτελούν καλοήθεις εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον επιπεφυκότα που συνδέονται με τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και τους χρόνιους ερεθισμούς. Το πρώτο αποτελεί ένα λευκοκιτρινωπό οζίδιο από εναποθέσεις λιπιδίων, πρωτεϊνών και ασβεστίου, ενώ το δεύτερο μια τριγωνική πτυχή από ινοαγγειακό ιστό. Η αντιμετώπιση του στεατίου μπορεί να περιλαμβάνει οφθαλμικές σταγόνες ή χειρουργείο, ενώ το πτερύχιο θα χρειαστεί επέμβαση αν πλησιάζει τον οπτικό άξονα.

Διογκωμένα μάτια

Αν τα διογκωμένα μάτια δεν είναι συγγενές χαρακτηριστικό αλλά προέκυψαν στην πορεία της ζωής του ατόμου, το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, ενώ ένας μόνο διογκωμένος οφθαλμός μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή, σπανιότερα, όγκο.

Προβλήματα στα βλέφαρα

Αν τα βλέφαρά σας «πεταρίζουν», τότε σας ταλαιπωρούν μυοκυμίες των βλεφάρων όπως λέγεται η ακούσια κίνηση των ματιών, συσπάσεις που αποδίδονται συνήθως στο στρες, τη άνιση πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ή την υπερκατανάλωση καφεΐνης.

Το χαλάζιο και η κριθή (κριθαράκι) από την άλλη είναι από τις συχνότερες φλεγμονώδεις παθήσεις των βλεφαρικών αδένων που χρήζουν επίσκεψης στον οφθαλμίατρο. Βασική διαφορά των δύο είναι ότι η κρίθη οφείλεται σε λοίμωξη του θύλακα της βλεφαρίδας ενώ το χαλάζιο απόκριση του οργανισμού σε «παγιδευμένες» σμηγματώδεις εκκρίσεις.

Γλαύκωμα: Τι είναι – Τα ύποπτα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Γλαύκωμα: Γλαύκωμα ονομάζεται μια πάθηση του ματιού, που οδηγεί σε προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου (οπτική νευροπάθεια).

Προκαλείται, συχνά, από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση σε συνδυασμό με μικροέμφρακτα των τριχοειδών και ισχαιμία της κεφαλής του οπτικού νεύρου, που έχουν σαν αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της ευαισθησίας των γαγγλιακών κυττάρων, την καταστροφή του οπτικού νεύρου και κατ΄ επέκταση του οπτικού πεδίου.

Η πάθηση αυτή αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, καταλήγει σε τύφλωση που πρακτικά δεν είναι αναστρέψιμη. Για το λόγο αυτό συνιστάται σε άτομα άνω των 40 ετών τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος κάθε 1 – 2 χρόνια, που θα συμπεριλαμβάνει μέτρηση της πιέσεως και έλεγχο του οπτικού νεύρου, ενώ σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού γλαυκώματος ο έλεγχος πρέπει να γίνεται νωρίτερα, από την ηλικία των 35 ετών.

Γλαύκωμα: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  • Ηλικία
    Η συχνότητα του χρόνιου απλού γλαυκώματος αυξάνει με την ηλικία. Είναι ασυνήθιστο κάτω από την ηλικία των 40 αλλά η συχνότητά του αυξάνει στο 2% μετά την ηλικία των 40 και στο 4% του πληθυσμού μετά την ηλικία των 80 ετών
  • Φυλή
    Οι μαύροι έχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους λευκούς να πάθουν γλαύκωμα. Το γλαύκωμα που εμφανίζουν συνήθως είναι πιο επιθετικό και εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία. Οι ασιάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν γλαύκωμα κλειστής γωνίας.
  • Οικογενειακό ιστορικό
    Άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος έχουν περίπου 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα.
  • Διαθλαστικά προβλήματα
    Οι μύωπες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ν’ αναπτύξουν χρόνιο απλό γλαύκωμα και οι υψηλοί υπερμέτρωπες ν αναπτύξουν γλαύκωμα κλειστής γωνίας
  • Καρδιαγγειακοί παράγοντες
    Οι πάσχοντες από ημικρανία, σύνδρομο Reynaud, υπόταση, σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν γλαύκωμα(ιδιαίτερα γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης)
  • Λεπτός κερατοειδής
    Ο κερατοειδής είναι ο διαφανής χιτώνας του ματιού μας που ευρίσκεται εμπρός από την ίριδα. Κερατοειδής λεπτότερος του μέσου όρου αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για την εμφάνιση όσο και για την εξέλιξη του γλαυκώματος.
  • Διαβήτης
    Οι διαβητικοί παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει απ ευθείας σχέση μεταξύ τους.

Γλαύκωμα: Ποια είναι τα διαφορετικά είδη;

  1. Χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας
    Η πιο συνηθισμένη μορφή γλαυκώματος. Η γωνία του προσθίου θαλάμου είναι ανοικτή, αλλά τα αποχετευτικά κανάλια ανεπαρκούν να διατηρήσουν την ισορροπία παραγωγής – αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
  2. Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
    Στην περίπτωση αυτή η πρόσβαση στη γωνία του προσθίου θαλάμου είναι κλειστή με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης. Στην οξεία μορφή της νόσου η αύξηση είναι απότομα υψηλή με έντονα συμπτώματα, όπως πόνος, θόλωση της όρασης, ερυθρότητα του οφθαλμού και μερικές φορές ναυτία, και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
  3. Δευτεροπαθές γλαύκωμα
    Η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται ως αποτέλεσμα ύπαρξης άλλης οφθαλμικής νόσου. Συχνά αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς νόσου οδηγεί σε πτώση της πίεσης.
  4. Συγγενές γλαύκωμα
    Είναι πολύ σπάνιο και εμφανίζεται σε μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας, και συνήθως συνυπάρχει με άλλες ανωμαλίες του οφθαλμού. Είναι ο λόγος που ελέγχονται για γλαύκωμα τα νεογέννητα και όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Γλαύκωμα: Υπάρχουν συμπτώματα;

Ενώ το γλαύκωμα, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει συχνά συμπτώματα, υπάρχουν μερικές ενδείξεις που θα πρέπει να σας θέσουν σε επαγρύπνηση. Τα σημάδια αυτά είναι:

  • Θολερότητα (άλως) γύρω από τα φώτα. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι πιο έντονο τη νύχτα κατά την οδήγηση. Ο ασθενής μπορεί να βλέπει «φωτοστέφανο» γύρω από τα φώτα στον δρόμο ή από τα φανάρια των διερχομένων οχημάτων.
  • Ενδείξεις απώλειας της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποιο «τυφλό» σημείο στο οπτικό πεδίο του (δεν θα βλέπει σε εκείνο το σημείο), μείωση της οπτικής οξύτητας (θα αρχίσει να μην βλέπει καλά) ή/και μείωση της περιφερειακής όρασης (θα βλέπει καλά όταν κοιτάζει ευθεία, αλλά όχι στα πλάγια).
  • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο μάτι. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή διάχυτος, ενώ το αίσθημα πίεσης μπορεί να είναι γενικευμένο μέσα στο μάτι.
  • Θόλωμα των ματιών ή του λευκού τμήματος των ματιών. Το θόλωμα αυτό θα είναι ευδιάκριτο όταν ο ασθενής κοιτάζεται στον καθρέφτη.
  • Ναυτία, με ή χωρίς έμετο, που συνοδεύεται από κάποιο ή κάποια άλλα από τα ύποπτα συμπτώματα.
  • Χρόνιο κοκκίνισμα των ματιών. Τα κόκκινα μάτια που μοιάζουν κουρασμένα για πολλές αλλεπάλληλες μέρες, αποτελούν μερικές φορές πολύ πρώιμη ένδειξη γλαυκώματος.
  • Εμφάνιση δακτυλίων ουρανίου τόξου γύρω από τα φώτα. Το να βλέπει κανείς δακτυλίους με τα χρώματα του ουρανίου τόξου γύρω από τα φώτα μπορεί να αποτελεί ένδειξη οξέος γλαυκώματος και χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.
  • Έντονος και αιφνίδιος πονοκέφαλος, που συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα από τα άλλα συμπτώματα. Χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.
  • Έντονος και απότομος πόνος στο μάτι, δίχως να υπάρχει αιτία. Και αυτό είναι ένα σύμπτωμα που χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.

Γλαύκωμα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Στη συνηθισμένη οφθαλμολογική εξέταση περιλαμβάνονται:

  • το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του ελεγχομένου
  • η μέτρηση της οπτικής οξύτητας
  • η βιομικροσκόπηση
  • η τονομέτρηση
  • ο έλεγχος της γωνίας του προσθίου θαλάμου
  • ο έλεγχος του οπτικού νεύρου με την βυθοσκόπηση

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απλή μέτρηση της ενδοφθάμιας πίεσης δε αρκεί για την ανίχνευση όλων των γλαυκωματικών ματιών καθότι το 15% περίπου δεν παρουσιάζει αυξημένη πίεση (γλαυκωμα χαμηλής πιέσεως).

Η παραπάνω εξετάσεις είναι απαραίτητες όχι μόνο γιατη διάγνωση του γλαυκώματος αλλά και την παρακολούθησή του.

Σε ύποπτες περιπτώσεις γίνονται συνήθως:

  • έλεγχος οπτικού πεδίου
  • τομογραφία οπτικού νεύρου (SLO)
  • oπτική τομογραφία συνοχής νευρικών ινών, ωχράς και οπτικού νεύρου
  • μέτρηση της ροής του αίματος του οπτικού νεύρου (BFA)
  • παχομέτρηση του κερατοειδούς

Οι παραπάνω εξετάσεις είναι απαραίτητες όχι μόνο για τη διάγνωση του γλαυκώματος αλλά και την παρακολούθησή του.

Γλαύκωμα: Ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν;

Για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος χρησιμοποιούνται τα αντιγλαυκωματικά φάρμακα, τα Lasers και η μικροχειρουργική.

Συνήθως, η θεραπεία ξεκινά με αντιγλαυκωματικά κολλύρια ή ακόμα και με Laser σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το γλαύκωμα είναι μια χρόνια νόσος και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κολλύρια εφ’ όρου ζωής, πολλές φορές ακόμα και μετά την εγχείρηση ή το Laser.

Το Laser όπως π.χ το Argon ή Yag Laser Τραμπεκουλοπλαστική μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να ελαττώσει την πίεση, και να ελαφρύνει τη φαρμακευτική αγωγή είναι εξαιρετικά χρήσιμο παρ’ ότι στο 40 – 50% των ασθενών η δράση του δεν διαρκεί πάνω από 2-3 χρόνια.

Όταν δεν ρυθμίζεται ικανοποιητικά η ενδοφθάλμια πίεση ή όταν έχουμε προοδευτική επιδείνωση των οπτικών πεδίων και των άλλων παραμέτρων που αφορούν το γλαύκωμα, τότε καταφεύγουμε στην εγχείρηση. Το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, ή σε περιπτώσεις που αποτυγχάνουν οι συνήθεις επεμβάσεις για το γλαύκωμα, καταφεύγουμε σε εμφύτευση τεχνητής βαλβίδας παροχέτευσης του υγρού του ματιού.

Επιπλέον, σε βαριά περιστατικά υπάρχουν επεμβάσεις με Diode-LASER ή κρυοπηξία στο ακτινωτό σώμα που μειώνουν την παραγωγή υδατοειδούς υγρού.

Γλαύκωμα: Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;

Η απώλεια της όρασης στο γλαύκωμα μπορεί ν αποφευχθεί με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πάθησης. Όμως ακόμη και στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες τα μισά περίπου γλαυκώματα παραμένουν αδιάγνωστα καθώς το γλαύκωμα εμφανίζει συμπτώματα μόνο στα τελευταία στάδια της ασθένεια.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η ποιότητα ζωής των ασθενών πλήττεται σοβαρά καθώς έχουν μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την οδήγηση, τον εντοπισμό αντικειμένων, το ανεβοκατέβασμα σκάλας και την αναγνώριση προσώπων .