Προεμμηνοροϊκό σύνδρομο (ΠΕΣ) ή προεμμηνορροϊκή ένταση (ΠΕΕ) είναι ένας όρος, που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ένα ευρύτερο φάσμα από συμπτώματα, που αναπτύσσουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του έμμηνου κύκλου τους. Εκτιμάται ότι περίπου το 75% των γυναικών παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα κάθε μήνα. Αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
- ευαισθησία στους μαστούς
- κατάθλιψη
- άγχος
- πονοκέφαλο
- κόπωση
- ευερεθιστότητα και επιθετικότητα
- φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα
- λαιμαργία
Τα συμπτώματα του ΠΕΣ παρουσιάζονται συνήθως σε γυναίκες, που διανύουν τις δεκαετίες των 20 και 30 ετών, αν και όλες οι γυναίκες που έχουν περίοδο είναι επιρρεπείς στο ΠΕΣ. Για τις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα προκαλούν μόνο ήπια έως μέτρια δυσφορία ή δυσκολίες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το ΠΕΣ μπορεί να έχει σοβαρή μορφή. Αυτή η μορφή ονομάζεται προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (ΠΔΔ).
Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Τι το προκαλεί;
Το ΠΕΣ είναι ίσως η αντίδραση του οργανισμού στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών, που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο, αν και δε γνωρίζει κανείς το πραγματικό αίτιο. Επίσης, θεωρείται ότι στο ΠΕΣ μπορεί να επιδρούν οι χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο και η διατροφή (ιδιαίτερα τα αλμυρά τρόφιμα και τα ροφήματα με καφεΐνη).
Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διάγνωση του ΠΕΣ, αλλά δεν υπάρχει κάποια εξέταση με βέβαια αποτελέσματα. Υπάρχουν επίσης άλλα ιατρικά προβλήματα με παρόμοια συμπτώματα με το ΠΕΣ, επομένως αν ανησυχείτε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Για να διευκολύνετε εσάς ή τον γιατρό σας στη διάγνωση του ΠΕΣ, αξίζει να κρατάτε ένα ημερολόγιο για 3 ή 4 μήνες και να καταγράφετε εκεί όλα τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα τους ΠΕΣ που μπορεί να παρουσιάζετε, πότε συμβαίνουν, σε συνδυασμό με τις ημέρες της εμμηνορρυσίας σας. Είναι χρήσιμο να σημειώνετε πώς αισθάνεστε κάθε μέρα. Μετά από 3 ή 4 μήνες, συνήθως θα μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα μοτίβο συμπτωμάτων. Αν και το μοτίβο αυτό μπορεί να ποικίλλει από τον έναν κύκλο στον άλλον, οι γυναίκες με ΠΕΣ τείνουν να παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους σταματούν πολύ σύντομα μετά την έναρξη της περιόδου τους. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας στη διάγνωση του ΠΕΣ είναι αν μεσολαβεί μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας όπου δεν έχετε καθόλου συμπτώματα.
Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα
Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα του ΠΕΣ που παρουσιάζετε, αλλά μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετές για να βρείτε ποιες είναι αυτές που λειτουργούν καλύτερα για σας.
Ορισμένοι από τους απλούστερους τρόπους που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν, είναι να πίνετε πολύ νερό και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι καλό να περιλαμβάνετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να μειώσετε τις ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνετε. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η αποφυγή της καφεΐνης (που βρίσκεται συνήθως στο τσάι, στον καφέ και στα αναψυκτικά τύπου κόλα) και του αλκοόλ, όταν έχουν ΠΕΣ, μπορεί να μειώσει ορισμένα συμπτώματα. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 και ελαίου νυχτολούλουδου (evening primrose), επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αποτελεί έναν πιθανό τρόπο μείωσης των συμπτωμάτων του ΠΕΣ.
Επίσης, μπορεί να βοηθήσει η τακτική άσκηση, κυρίως επειδή η άσκηση μειώνει το στρες και την ένταση και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Αν υποφέρετε από ΠΕΣ, μπορεί να ανακαλύψετε ότι το περπάτημα, το κολύμπι ή το τρέξιμο μειώνουν τα συμπτώματα της περιόδου σας – δοκιμάστε για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα.
Αν αυτές οι απλές αλλαγές του τρόπου ζωής δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του ΠΕΣ, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.