Πρώτη μέρα στο σχολείο: Μαμά, μπαμπά ψυχραιμία – 10 χρήσιμες συμβουλές

Ήρθε η μεγάλη ώρα, σε λίγες ημέρες το παιδάκι σας θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο, με τα «βάσανα» να ξεκινούν. Η Ιστορία έχει δείξει πως οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν περνούν με το βαστάρι τους την πόρτα του σχολείου, με την πρώτη ημέρα να χαρακτηρίζεται… το λιγότερο επεισοδιακή. Υπάρχουν όμως και αυτές οι περιπτώσεις που το πρωτάκι είναι σαν να πηγαίνει επίσκεψη στην γιαγιά και τον παππού. Αν ανήκετε στην κατηγορία 1, μην απελπιστείτε, πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές που ίσως φανούν σωτήριες.

Τι να κάνουμε για να έχει το παιδί του όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος

1. Διηγηθείτε ιστορίες από τα δικά σας μαθητικά χρόνια, έτσι ώστε τα παιδιά σας να εξοικειωθούν όσο είναι δυνατόν με το θέμα σχολείο. Μιλήστε τους για τις αγωνίες σας, τους προβληματισμούς σας και όσα σας απασχολούσαν σαν παιδί.

2. Εξηγείστε με όμορφο τρόπο τι τους περιμένει εκεί, ποιοι είναι οι κανόνες και τι θα αποκομίσουν από όλα αυτά! Ας πούμε το κίνητρο του να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν έχει καταλυτική επίδραση πάνω στα δικά μου παιδιά! Μια καλή ιδέα είναι αν πάνε πρώτη φορά σχολείο στο συγκεκριμένο χώρο είναι να επισκεφτείτε το σχολείο από πριν, ώστε να έχουν μία εικόνα του χώρου!

3. Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία για ψώνια! Διαλέχτε μαζί τα σχολικά είδη και τα ρούχα που θα χρειαστούν για την νέα σχολική χρονιά!

4. Αφήστε τα να επιλέξουν αυτά τα ρούχα που θέλουν να βάλουν την πρώτη μέρα στο σχολείο για να αισθάνονται άνετα. Ας έχουν λοιπόν τη χαρά της προετοιμασίας!

5. Δείξτε κατανόηση σε πιθανές μεταπτώσεις της διάθεσής τους. Ο εκνευρισμός τους είναι απολύτως φυσιολογικός και δικαιολογημένος.

6. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μη μεταδώσετε στα παιδιά σας το δικό σας άγχος και τη δική σας νευρικότητα γιατί σίγουρα δεν θα ξέρουν πώς να το χειριστούν! Μη νομίζετε τα λέω για να τα ακούω και εγώ!

7. Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα ύπνου λίγες μέρες νωρίτερα, τέτοιο που θα τους επιτρέψει να είναι ξεκούραστα και χορτάτα από ύπνο εκείνη την ημέρα! Σύντομα θα σας δώσω αναλυτικό οδηγό! Γνωρίζετε βέβαια ότι τα ξεκούραστα παιδιά γκρινιάζουν πάντα λιγότερο.

8. Το προηγούμενο βράδυ πριν κοιμηθούν φροντίστε να τα χαλαρώσετε και να περάσετε χρόνο μαζί τους. Τονίστε ακόμη μία φορά πόσο πολύ τα αγαπάτε και πόσο περήφανοι είστε για αυτά! Σκέψεις και λόγια μόνο θετικά! Κάντε τις μεγαλύτερες αγκαλιές και δώστε τα πιο γλυκά φιλιά!

9. Αν τα συνοδέψετε εσείς το παιδιά στο σχολείο φροντίστε να είστε περιποιημένη και προσεγμένη! Τα παιδιά καμαρώνουν πάντα με την όμορφη εμφάνιση των μαμάδων τους!

10. Η μέρα που ξεκινούν τα σχολεία πρέπει να είναι μία μέρα γιορτινή. Κάτι μοναδικό για αυτή την μέρα όπως να φάτε έξω, να πάτε σινεμά κλπ.

Πάρτε βαθιά ανάσα και αγκαλιάστε τα! Να θυμάστε να είστε πάντα δίπλα τους, διαθέσιμοι για να κουβεντιάσετε όταν το θελήσουν, στη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς!

Σχολείο: Πρώτο κουδούνι

Πρώτη φορά πρέπει να αντιμετωπίσει ένα νέο, ξένο περιβάλλον και να αντιληφθεί τον εαυτό του μέσα σε αυτό, χωρίς το “απάγκιο” της μαμάς και του μπαμπά.

Ομολογουμένως η μετάβαση είναι μεγάλη για το παιδί σας και για αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετή υποστήριξη τις πρώτες εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει.

Εξοικείωση του παιδιού με το χώρο.

Είναι σημαντικό για το παιδί να εξοικειωθεί με το σχολικό περιβάλλον, πριν την έναρξη του σχολείου.

Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση του σχολείου ή του παιδικού σταθμού και να συννενοηθείτε για το πότε θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο χώρο.

– Περιηγηθείτε σε όλους του χώρους και συζητήστε με το παιδί για αυτά που βλέπετε, π.χ. τις αίθουσες, τα χρώματα.

– Αν είναι εφικτό, γνωρίστε τον δάσκαλο με το παιδί σας. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι οι δάσκαλοι είναι εκεί για να το βοηθήσουν και μπορεί να συζητάει μαζί τους οτιδήποτε το απασχολεί και οποιαδήποτε στιγμή.

– Δείξτε στο παιδί σας τις εγκαταστάσεις φροντίδας του σχολείου, όπως είναι η τουαλέτα και εξηγήστε του πώς θα τις χρησιμοποιεί.

Αφιερώστε χρόνο σε αυτή την επίσκεψη και βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.

Πρακτικές ετοιμασίες για την έναρξη του σχολείου

Μια καλή ιδέα είναι να έχετε έτοιμα τα πράγματα που θα χρειαστεί το παιδί σας, όπως τα σκεύη για το μεσημεριανό του γεύμα, την τσάντα του, το παγούρι του και τα χαρτικά.7d995d70ea21

– Επιλέξτε μια σχολική τσάντα που είναι άνετη για το παιδί σας (ανάλογη της ηλικίας του) ώστε να μπορεί να τη μεταφέρει.

– Επιλέξτε ένα ταπεράκι για το μεσημεριανό γεύμα με χωρίσματα για τα λαχανικά και το ψωμάκι.

– Ρωτήστε τις δασκάλες αν χρειάζεται να προμηθευτείτε υλικά δραστηριοτήτων (μολύβια, μαρκαδόρους, χαρτόνια), καπέλο, ποδιά φαγητού, πετσέτα και άλλα αντικείμενα για τη νέα του καθημερινότητα στο σχολείο.

Tip: Γράψτε το όνομα του παιδιού σας στο ταμπελάκια των ρούχων του, καθώς και στο ταπεράκι για το μεσημεριανό του γεύμα και στο σχολικό σακίδιο, ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα “χαθούν”.

Σχολείο και ιώσεις

Η παρουσία πολλών παιδιών σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με το ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αποτελούν τα κυριότερα αίτια μετάδοσης ιώσεων στα σχολεία, προκαλώντας την ταλαιπωρία τους λόγω των συμπτωμάτων (π.χ. πυρετός, καταβολή, καταρροή κλπ).

Για αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η τήρηση κανόνων σωστής υγιεινής και γενικώς πρόληψης μετάδοσης ιώσεων για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες (επαναλαμβανόμενες ιώσεις, επιδημίες).

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Συνήθως οι ιοί μεταδίδονται από παιδί σε παιδί ή από έναν ενήλικα στο παιδί.

Το πιο συνηθισμένο μέσο της μετάδοσης είναι δια μέσω του αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει με την αναπνοή δια μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται από το στόμα και τη μύτη με την ομιλία, το βήχα, το φτέρνισμα, το φιλί κλπ.

Επίσης ένα παιδί με τα χέρια του που τα έχει μολύνει με τις εκκρίσεις ενός αρρώστου παιδιού μέσω των παιχνιδιών, τετραδίων, βιβλίων κλπ μπορεί να μολυνθεί αν τα βάλει στο στόμα του. Βεβαίως υπάρχουν και ιοί που μεταδίδονται από μόνοι τους δια μέσω του αέρα ο οποίος όταν έχει υγρασία είναι καλός αγωγός για την επιβίωση και τη μεταφορά των μικροβίων.

Μεγάλη προσοχή στους κανόνες προσωπικής υγιεινής:

1. Πολύ καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών.

2. Πολύ καλό κόψιμο των νυχιών.

3. Να μη βάζουν τα παιδιά τα δάχτυλα στη μύτη και στο στόμα, στο πρόσωπο.

4. Να μην ανεβαίνουν με τα παπούτσια στους καναπέδες και στα κρεβάτια.

5. Να αποφεύγουμε να φιλάμε τα παιδιά με το παραμικρό διότι μπορεί να τους μεταφέρουμε τα μικρόβιά μας.

Οι ιώσεις του λεγόμενου αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο συχνές.

Η καταρροή από τη μύτη είναι το πρώτο και συχνότερο σύμπτωμα σε μια ίωση. Ακολουθεί ο βήχας. Ο πυρετός δείχνει ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν. Από εκεί και πέρα ανάλογα με το αίτιο και τα συμπτώματα θα είναι διαφορετικά και συνδυαστικά.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε ένα παιδίατρο;

Αν το παιδί έχει πυρετό, αν κάνει εμετό, αν έχει διάρροια, αν έχει κάποιες κοκκινίλες στο σώμα του, αν δεν τρώει, αν κλαίει συνέχεια.

Πάντως σε κάθε περίπτωση που ο γονιός νοιώθει ανασφάλεια για αυτό που συμβαίνει στο παιδί του και δε μπορεί να το ερμηνεύσει και να το βοηθήσει δεν πρέπει να το αμελεί ή να ντρέπεται να μιλήσει με τον παιδίατρο.