Προβλήματα καρδιάς στα παιδιά: Συμπτώματα

Τρία σημάδια προβλήματος της καρδιάς στα παιδιά, που κάθε γονιός πρέπει να τα ξέρει.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα οθόνης εμβρύου είναι για να ανιχνεύσουν συγγενείς καρδιακές παθήσεις», λέει η δρ. Sharon E. O’Brien, διευθύντρια παιδοκαρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ανάλογα με τον τύπο του υπερήχου και την ευαισθησία της εξέτασης, αυτές οι απεικονίσεις μπορούν να ανιχνεύσουν από 65% έως 95% των συγγενών καρδιοπαθειών.

Αλλά δεν ξεκινούν όλες οι καρδιακές παθήσεις στην μήτρα. Η δρ. O’Brien λέει ότι αυτά είναι γνωστά ως επίκτητα καρδιακά προβλήματα και δεν αναπτύσσονται μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία ή και αργότερα.

Παρακάτω δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά σημάδια ότι ίσως αντιμετωπίζει το παιδί σας καρδιακά προβλήματα.

Υπερβολική εφίδρωση και κακή αύξηση βάρους

Εάν το παιδί ιδρώνει πολύ, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για καρδιακό πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα νεογέννητα που το κάνουν αυτό, είπε ο δρ. Achiau Ludormirsky, παιδοκαρδιολόγος στο νοσοκομείο παίδων Hassenfeld στο NYU Langone.

“Αν υπάρχει υπερβολική εφίδρωση, όπου πρέπει να αλλάζετε ρούχα στο παιδί κάθε δύο με τρεις ώρες, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει”, είπε ο ίδιος.

Ο δρ. Ludormirsky πρόσθεσε ότι η αργή αύξηση του σωματικού βάρους λόγω κακής σίτισης μπορεί επίσης να σηματοδοτεί πρόβλημα καρδιάς, ιδιαίτερα εάν το μωρό σας αποκοιμιέται πάνω στο στήθος την ώρα που θηλάζει ή στο μπιμπερό λίγο μετά την έναρξη του ταΐσματος, εμποδίζοντάς τα να λάβουν τις θερμίδες που χρειάζονται.

“Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε το μωρό να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό, κάτι που κλινικά αναφέρεται ως ταχύπνοια – υψηλός αναπνευστικός ρυθμός”, είπε.

Όλα αυτά τα συμπτώματα, μαζί με έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό (ταχυκαρδία) μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί σας έχει ενδοκαρδιακή παροχέτευση: μη φυσιολογικές οδοί ροής αίματος προκαλούν υπερφόρτωση όγκου και πίεσης αίματος στην καρδιά.

“Αν και φυσικά το νεογέννητό σας θα παρακολουθείται μετά τη γέννηση, αν επιστρέψετε στο σπίτι και παρατηρήσετε ότι έχει μπλε χείλη ή άκρα, αυτό μπορεί να είναι κυανωτική καρδιακή νόσος που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και πρέπει να το αναφέρετε άμεσα στον παιδίατρο”, πρόσθεσε ο δρ. Ludormirsky.

Πόνος στο στήθος (και άλλα περίεργα συναισθήματα)

Ο πόνος στο στήθος δεν είναι καμπανάκι καρδιάς μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα μικρά παιδιά.

“Για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν τι συμβαίνει”, είπε ο δρ. O’Brien. “Είναι φυσιολογικό οι καρδιακοί παλμοί να αλλάζουν με βάση αυτό που κάνουμε, όπως ο ύπνος έναντι του τρεξίματος, αλλά μερικές φορές οι καρδιακοί παλμοί μπορεί να είναι ασυνήθιστα γρήγοροι όταν δεν χρειάζεται”.

Να προσέχετε τον πόνο στο στήθος που μπορεί να επί της ουσίας να είναι αίσθημα παλμών, μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως η δυσανεξία στην άσκηση, το να μην μπορεί το παιδί να ακολουθήσει τον ρυθμό παιχνιδιού των φίλων του και να είναι κουρασμένο όλη την ώρα. Για παράδειγμα ένα μικρό παιδί που θέλει να το έχετε στα χέρια ή στο καρότσι στο σουπερμάρκετ, την ώρα που συνομήλικα παιδιά περπατούν χωρίς δυσκολία.

“Εάν το παιδί σας έχει βιώσει λιποθυμία, αυτό είναι μια μεγάλο καμπανάκι καρδιάς που χρειάζεται άμεση αξιολόγηση”, είπε ο δρ. O’Brien.

Εκτός από τον πόνο στο στήθος, παρατηρήστε εάν εμφανιστούν αντίστοιχα συμπτώματα σε μικρά παιδιά, όπως πυρετός ή εξάνθημα. “Αυτό θα μπορούσε να είναι νόσος Kawasaki, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες και απαιτεί θεραπεία”, είπε ο δρ. O’Brien.

Οικογενειακό ιστορικό

Μερικές φορές το σημάδι ότι τυχόν καρδιακά προβλήματα μπορεί να είναι πρόβλημα για το παιδί σας μπορεί να βρεθεί στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ένα οικογενειακό γονίδιο υπερχοληστερολαιμίας”, είπε ο δρ. Ludormirsky. “Πρόκειται για υψηλή χοληστερόλη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πάντα καλύτερο να δει το παιδί σας ένας καρδιολόγο για να βοηθήσει στην πρόληψη της πρώιμης στεφανιαίας νόσου”.

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε υποστεί καρδιακή προσβολή σε νεαρή ηλικία, χρειάζεται βηματοδότη, ή έχει οποιοδήποτε άλλο καρδιακό πρόβλημα, ο δρ. O’Brien συνιστά να το αναφέρετε στον παιδίατρό σας, ώστε να το γνωρίζει και να μπορεί να το αξιολογήσει ανάλογα.

Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας από τη ζέστη

Πιο ευάλωτοι στη ζέστη οι καρδιοπαθείς, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί

Σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ο οργανισμός της πλειονότητας των ανθρώπων μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους, τους παχύσαρκους και τους διαβητικούς, καθώς αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων δεν ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα στις μεταβολές θερμοκρασίας, κινδυνεύοντας έτσι να υποστούν θερμοπληξία, η οποία είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους. Γι’ αυτό, όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία ή τάση προς έμετο, κόπωση ή σύγχυση, πρέπει να μεταβούν ή να μεταφερθούν σε δροσερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο χώρο και να ενυδατωθούν επαρκώς με άφθονο νερό. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Κίνδυνος θερμοπληξίας για τους καρδιοπαθείς

Ειδικότερα, η καρδιά των ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ενδεχομένως να αδυνατεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος προς το δέρμα ώστε να πέσει η θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς οι ασθενείς αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν θερμοπληξία. Το ίδιο συμβαίνει και στα άτομα που παρουσιάζουν στένωση αρτηριών, που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως β-αναστολείς, οι οποίοι επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό και συνεπώς την κυκλοφορία του αίματος και την ικανότητα του σώματος να μειώσει τη θερμοκρασία.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν και τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την ικανότητα εφίδρωσης ή υποφέρουν από παθήσεις που εμποδίζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να στείλει σήμα για ενυδάτωση.

Απλές, αλλά σωτήριες, συμβουλές προστασίας για το καλοκαίρι

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις το καλοκαίρι, οι έχοντες προβλήματα με την καρδιά τους θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

  • Κατ’ αρχάς πρέπει να αναβάλλουν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι να δροσίσει.
  • Εάν όμως είναι απαραίτητη κάποια μετακίνηση, πρέπει να επιλέγουν ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή και να προτιμούν ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό και να χρησιμοποιούν καπέλο ή ομπρέλα.
  • Να επιλέγουν να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να μην αρκούνται στη λειτουργία ανεμιστήρα, διότι αυτός απλά κυκλοφορεί τον ζεστό αέρα, χωρίς να μειώνει τη θερμοκρασία.
  • Τα δροσερά ντους ή μπάνια βοηθούν σημαντικά. Το ίδιο και η τοποθέτηση πάγου στα πιο ζεστά σημεία του σώματος, π.χ. στις κλειδώσεις.
  • Τα κρύα ντους θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς το σώμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Νεράκι κάθε μία ώρα

Η διατήρηση ενός ενυδατωμένου οργανισμού είναι ο δεύτερος στόχος. Αρκετά συχνά οι άνθρωποι δεν νοιώθουν δίψα και έτσι δεν αντιλαμβάνονται ότι αφυδατώνονται. Οπότε, για να είναι σίγουροι ότι παραμένουν ενυδατωμένοι τις ημέρες του καύσωνα πρέπει να πίνουν 1 ποτήρι νερό ή φυσικό χυμό περίπου κάθε μία ώρα.

Ελαφρά γεύματα, ιδίως για τους διαβητικούς

Προσεκτικοί, ωστόσο, θα πρέπει να είναι και οι διαβητικοί και οι πάσχοντες από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, επειδή προκαλούν αφυδάτωση. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά, ελαφρά και δροσερά, με προτίμηση στις σαλάτες και τα φρούτα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά και προσφέρουν επιπλέον ενυδάτωση.