Ψωριασική Αρθρίτιδα: Τι συμπτώματα προκαλεί – Αίτια, Διάγνωση και Θεραπεία

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή και πόνο σε οποιαδήποτε άρθρωση. Συχνά συνδέεται με την ψωρίαση, μια πάθηση με κύριο σύμπτωμα την εμφάνιση του δέρματος σαν να έχει λέπια.

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή και πόνο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις. Συνήθως πλήττει άτομα που ήδη πάσχουν από ψωρίαση. Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, τα συμπτώματα της αρθρίτιδας εμφανίζονται πριν από την ψωρίαση, ενώ σε άλλους η ψωρίαση δεν εκδηλώνεται ποτέ. Η ψωρίαση πλήττει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου, ενώ η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως ενήλικες.

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνει;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Ερυθηματώδεις πλάκες στο δέρμα (ψωρίαση)
  • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Δακτυλίτιδα στα άνω ή στα κάτω άκρα
  • Πάχυνση, δυσχρωμία και σκασίματα των νυχιών
  • Πόνος και οίδημα πίσω από τη φτέρνα
  • Οφθαλμική φλεγμονή (σπανιότερα)

Στα συμπτώματα επίσης συγκαταλέγονται:

  • Πόνος και δυσκαμψία μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις
  • Οίδημα των δακτύλων των άνω ή των κάτω άκρων (δακτυλίτιδα), λόγω φλεγμονής που εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε αρθρώσεις και τένοντες
  • Πόνος στους γλουτούς, δυσκαμψία στη μέση ή στον αυχένα, λόγω φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη (σπονδυλίτιδα)
  • Πόνος και οίδημα στις φτέρνες, λόγω φλεγμονής στο σημείο που ο αχίλλειος τένοντας προσφύεται στην πτέρνα.
  • Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος όπου οι τένοντες προσφύονται σε οστά (ενθεσίτιδα), π.χ. στα γόνατα, στα ισχία και στο θώρακα

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της;

Τόσο η αρθρίτιδα όσο και η δερματοπάθεια οφείλονται σε φλεγμονή. Οι φλεγμονές στις αρθρώσεις και το δέρμα έχουν πολλές ομοιότητες. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι προκαλεί τη φλεγμονή. Ωστόσο, σε κάποια άτομα, ένας συγκεκριμένος συνδυασμός γονιδίων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας.

Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι ένας παράγων –ίσως κάποια λοίμωξη– πυροδοτεί την ασθένεια σε άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυτό το είδος αρθρίτιδας. Ο παράγων αυτός οφείλεται σε γονίδια που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους. Δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη λοίμωξη. Πιθανότατα, αρκετές λοιμώξεις πυροδοτούν την ασθένεια, π.χ. λοιμώξεις από βακτήρια που ζουν στις ψωριασικές πλάκες. Μερικές φορές, η αρθρίτιδα εκδηλώνεται μετά από ατύχημα ή τραυματισμό, ιδίως όταν προσβάλλει μια μεμονωμένη άρθρωση.

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή και ζητά το οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης. Ο ασθενής υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, ενώ οι ακτινογραφίες υποβοηθούν στη διάγνωση.
Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η θεραπεία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση για την ψωριασική αρθρίτιδα. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα, στην κλινική εξέταση και στην ύπαρξη ψωριασικού εξανθήματος.

Η ψωριασική αρθρίτιδα συχνά συγχέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο γιατρός εκτιμά ποιες από τις αρθρώσεις έχουν προσβληθεί, και αξιολογεί τις αιματολογικές παραμέτρους και τις ακτινογραφίες στη μέση, τα χέρια και τα πόδια, καθώς η ψωριασική αρθρίτιδα ενδέχεται να προσβάλει τα οστά και τις αρθρώσεις στα σημεία αυτά, με ορατά συμπτώματα.

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

  • Αντιρευματικά φάρμακα τροποποιητικά της νόσου (DMARDS)
  • Στεροειδή με τη μορφή ενέσεων, χαπιών ή αλοιφών
  • Αλοιφές ή φωτοθεραπεία για τα δερματικά συμπτώματα
  • Άσκηση και φυσικοθεραπεία για την κινητικότητα των αρθρώσεων
  • Χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση των τενόντων που έχουν υποστεί βλάβη ή για την αντικατάσταση των αρθρώσεων που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη (σπάνια)

Στη θεραπεία ενδέχεται να εμπλέκονται πολλές ιατρικές ειδικότητες. Άλλες ειδικότητες που μπορεί να χρειαστούν:

  •  Φυσικοθεραπευτής – θα προτείνει ασκήσεις για τη διατήρηση της κινητικότητας του ασθενή.
  • Εργοθεραπευτής – θα δώσει συμβουλές για την προστασία των αρθρώσεων από περαιτέρω βλάβη, π.χ. με τη χρήση νάρθηκα, καθώς και για τον τρόπο που ο ασθενής πραγματοποιεί τις καθημερινές κινήσεις, ώστε να αποφεύγεται η περιττή καταπόνηση των αρθρώσεων.
  • Ποδίατρος – θα εκτιμήσει τις ανάγκες περιποίησης των άκρων ποδών και θα δώσει συμβουλές για ειδικά υποδήματα.

Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και συμβουλές

Άσκηση

Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Η κατάσταση αυτή προλαμβάνεται με την άσκηση και τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί να επιφέρει ασυνήθιστη κόπωση, γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να αναπαύονται πιο τακτικά από ό,τι συνήθως. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάπαυσης και άσκησης.

Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής μπορούν να προτείνουν κατάλληλες ασκήσεις, ανάλογα με τις αρθρώσεις που έχουν υποστεί βλάβη.

Δίαιτα και διατροφή

Δεν έχει αποδειχτεί ότι κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο είναι αποτελεσματικό στην ψωριασική αρθρίτιδα, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι τα ιχθυέλαια (έλαια από το σώμα, όχι από το συκώτι των ψαριών) από ψάρια του αλμυρού νερού μειώνουν την αναγκαιότητα λήψης ΜΣΑΦ.

Το περιττό βάρος καταπονεί περισσότερο τις αρθρώσεις, ιδίως των ποδιών και της μέσης. Ο έλεγχος του βάρους είναι επίσης σημαντικός, λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιοπάθειας. Συστήνεται μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας. Γενικά, οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες είναι καλά ανεκτές από τον οργανισμό, αλλά πρέπει οι ασθενείς να συμβουλευτούν το γιατρό τους προτού τις ακολουθήσουν. Κάποιες θεραπείες ενέχουν κινδύνους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται κυρίως με τους θεραπευτές, παρά με τις ίδιες τις θεραπείες. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται σε πιστοποιημένους θεραπευτές ή σε θεραπευτές που ακολουθούν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας.