Οι ραγάδες δεν είναι κάτι ανησυχητικό για την υγεία σου !! Το 70-90% των γυναικών θα εμφανίσουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε κάποιο βαθμό, ενώ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισής τους παρουσιάζουν οι έφηβες μητέρες. Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν και στους άνδρες όταν είναι υπέρβαροι, μετά από μεγάλες αυξομειώσεις βάρους ή ύψους , ενώ η ανάπτυξή τους έχει συνδεθεί και με τη χρήση στεροειδών.
Το δέρμα μας αποτελείται από τρία επίπεδα, την επιδερμίδα που είναι το εξωτερικό στρώμα, το χόριο που είναι το μεσαίο στρώμα και το υποδόριο που είναι και το τελευταίο στρώμα. Οι ραγάδες σχηματίζονται στο μεσαίο στρώμα όταν ο συνδετικός ιστός τεντώνεται παραπάνω από το ελαστικό του όριο.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας απότομης συστολής ή επέκτασης του δέρματος, από απότομη απώλεια ή προσθήκη βάρους. Το απότομο τέντωμα προκαλεί στον χόριο “τραύμα”ή σκίσιμο, το οποίο περνάει στον υποδόριο και δημιουργούνται οι ραγάδες. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως αναπτύσσονται σε σημεία του σώματος με συσσώρευση μεγάλης ποσότητας λίπους όπως στην κοιλιά, το στήθος, τους βραχίονες, τις μασχάλες, την πλάτη, έσω και έξω μηρούς, γοφούς και γλουτούς.
Οι ραγάδες στο αρχικό τους στάδιο έχουν ροζ ή ερυθροϊώδες χρώμα, με ήπια ρυτίδωση και πιθανό ελαφρύ κνησμό.
Σε προχωρημένο στάδιο είναι πιθανότερο να έχουν λευκό χρώμα, με ανώμαλη μορφή και καθίζηση σε σχέση με το υγιές δέρμα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ραβδώσεις γίνονται πιό εμφανείς λόγω της αντίθεσης που δημιουργείται με το μαυρισμένο δέρμα.
Ραγάδες: Αίτια
- Εφηβεία: Το σώμα περνά γρήγορους κύκλους ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που μπορεί να δημιουργήσουν ραγάδες στους ώμους και την πλάτη των αγοριών και στους μηρούς, γοφούς και στήθος των κοριτσιών.
- Απότομη αύξηση βάρους: Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν υπάρχει αύξηση βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα ή όταν αυξάνεται η μυική μάζα αθλητών και αθλητών body building.
- Εγκυμοσύνη: Οι ραγάδες είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση τους εξαρτάται από τον τύπο και την ελαστικότητα του δέρματος. Παράγονται ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι οποίες μαλακώνουν τους πυελικούς συνδέσμους ώστε να αυξηθεί η ευελιξία τους. Οι ορμόνες όμως μαλακώνουν και τις ίνες του δέρματος, αυξάνοντας, έτσι, τον κίνδυνο για ραγάδες. Οι ραγάδες εμφανίζονται στην κοιλιά και ενίοτε στους μηρούς και το στήθος.
- Ιατρικές Παθήσεις: Ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing και το σύνδρομο Marfan μπορεί να προκαλέσει ραγάδες. Το σύνδρομο του Cushing προκαλεί ραγάδες από την υπερπαραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης και το σύνδρομο Marfan αποδυναμώνει τους ιστούς και την ελαστικότητα τους λόγω ελαττωματικού γονιδίου. Το σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS) είναι μια σπάνια κληρονομική πάθηση που διασπά την ακεραιότητα των δομικών πρωτεϊνών στο δέρμα το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ραγάδες.
- Κορτικοστεροειδή: Μερικές φορές παρατεταμένη ή ακατάλληλη χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών και λοσιόν που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εκζέματος μπορεί να προκαλέσει ραγάδες λόγω μείωσης της ποσότητας του κολλαγόνου του δέρματος. Οι προχωρημένου σταδίου ξεθωριασμένες ραγάδες είναι ένα είδος ουλών από την απώλεια του κολλαγόνου – ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε όλο το σώμα, παρέχοντας δύναμη και την απορρόφηση των κραδασμών σε πολλά διαφορετικά τμήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος – και ελαστικές ίνες στο χόριο. Το χόριο είναι το στρώμα των ευαίσθητων συνδετικών ιστών του δέρματος που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, που περιέχει τις νευρικές απολήξεις, τους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες, καθώς και το αίμα και τα λεμφαγγεία.
Ραγάδες: Θεραπεία
Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων ποικίλει καμία όμως δεν εγγυάται την απόλυτη εξαφάνιση τους. Επίσης είναι πιθανόν να μην δείτε καμία αλλαγή αφού σημαντικό ρόλο παίζουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες.
- Ανθρακοθεραπεία: Σ αυτήν την περίπτωση οι γιατροί χορηγούν μία ένεση με μικρές ποσότητες διοξείδιο του άνθρακα στα σημεία των ραγάδων. Αυτό κάνει το δέρμα σου να νομίζει πώς υπάρχει απώλεια οξυγόνου κι έτσι έρχεται αίμα στην περιοχή ξαναδημιουργώντας την περιοχή. Έτσι βελτιώνεται η ελαστικότητα αλλά και πάλι τα σημάδια δεν εξαφανίζονται τελείως.
- Χειρουργικές μεθόδους: Δερμοαπόξεση, χημικά πίλινγκ ή χειρουργική επέμβαση με λέιζερ
- Συμπληρώματα: Οι ραγάδες πολλές φορές εμφανίζονται και λόγω έλλειψης ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία καινούριων κυττάρων. Μπορείς να τρως τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο ή να πάρεις συμπληρώματα.
- Κρέμες: Στην αγορά θα βρεις πολλές κρέμες που υπόσχονται αποτελέσματα. Βέβαια θα πρέπει να ψάξεις αρκετά για να βρεις ποια είναι αυτή που ταιριάζει με το δέρμα σου. Υπάρχουν πολλές πλούσιες σε κολλαγόνο και αντιοξειδωτικές. Θα πρέπει να θυμάσαι όμως ότι μπορεί να μην έχουν αποτελέσματα στις δικές σου ραγάδες.