Η σηψαιμία (ή βακτηριαιμία) είναι μια πολύ σοβαρή νοσολογική κατάσταση, που μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, και στα δυο φύλα, και χαρακτηρίζεται από την ανίχνευση μικροβίων/βακτηρίων στο αίμα (κυκλοφορικό σύστημα). Οποιαδήποτε λοίμωξη/φλεγμονή ανθρωπίνου οργάνου ή ιστού μπορεί να προκαλέσει τη σηψαιμία (τα μικρόβια μεταφέρονται σε όλο το σώμα δια της αιματικής κυκλοφορίας). Εάν η σηψαιμία εξελιχθεί σε σηπτικό σοκ, παρατηρείται σημαντική πτώση στην αρτηριακή πίεση και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θανάτου.
Η σηψαιμία πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι όμως πιθανότερη στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση, συνήθως με αντιβιοτικά και μεγάλες ποσότητες υγρών που χορηγούνται ενδοφλέβια, βελτιώνει την πρόγνωση για τον ασθενή.
Σηψαιμία: Συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε
Τα πρώτα συμπτώματα της σηψαιμίας είναι τα εξής:
- πυρετός ή υποθερμία
- ρίγη και τρέμουλο
- ταχυπαλμία
- γρήγορη αναπνοή
Σε περίπτωση σοβαρής σηψαιμίας ή σηπτικού σοκ, εκδηλώνονται συμπτώματα όπως:
- ζαλάδα και τάση λιποθυμίας
- μεταβολές στην πνευματική κατάσταση, π.χ. σύγχυση ή αποπροσανατολισμός
- διάρροια
- ναυτία και τάση προς έμετο
- διαταραχή της ομιλίας
- μυϊκοί πόνοι
- σοβαρή δύσπνοια
- μειωμένη παραγωγή ούρων
- χλωμό δέρμα ή εφίδρωση
- απώλεια των αισθήσεων
Η σηψαιμία συνδέεται κυρίως με λοιμώξεις των πνευμόνων (π.χ. πνευμονία), του ουροποιητικού (π.χ. των νεφρών), του δέρματος και του εντέρου. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus), το εσερίχια κόλι (Escherichia coli) και ορισμένοι τύποι στρεπτόκοκκου είναι μερικοί από τους μικροοργανισμούς που προκαλούν σηψαιμία.
Σηψαιμία: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση και η αντιμετώπιση;
Η γνώση της βασικής αιτίας (οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα κλπ) είναι απαραίτητη για τη διάγνωση τη σηψαιμίας. Μικροβιολογικές εξετάσεις όπως η αιμοκαλλιέργεια, οι δείκτες πήξεως, η καλλιέργεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ούρων είναι σημαντικής αξίας για τον καθορισμό της επικίνδυνης για τη ζωή κατάστασης της σηψαιμίας.
Η σηψαιμία είναι μια κατάσταση του οργανισμού που χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδοφλέβιος αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ), και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων πρέπει να χορηγούνται άμεσα.
Σηψαιμία: Σήμα Κινδύνου
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σήψη περιλαμβάνονται οι πάσχοντες από άλλα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Η σήψη διατρέχει τρία στάδια βαρύτητας: την απλή σήψη, τη σοβαρή σήψη και το σηπτικό σοκ. Η θνητότητα της απλής σήψης είναι 8%, της σοβαρής σήψης 35% και του σηπτικού σοκ 58%. Η σηψαιμία ή σήψη όπως είναι η ιατρική ορολογία, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα, καθώς κάθε 3,5 δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αυτήν.