Σκασμένα Χείλη: Γιατί σκάνε – Πώς θα τα βοηθήσετε να θεραπευτούν

Ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τον χειμώνα, είναι τα σκασμένα χείλη. Οι παράγοντες που προκαλούν την ξηρότητα των χειλιών είναι πολλοί, αλλά η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει εύκολα.

Πρώτη και κύρια αιτία είναι η αφυδάτωση τόσο του οργανισμού, όσο και των χειλιών συγκεκριμένα. Επίσης, τα ξηρά χείλη μπορεί να προκληθούν από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως το πολύ κρύο, ο έντονος αέρας και η μεγάλη ηλιοφάνεια. Ακόμη ένας λόγος, που μπορεί να σκάσουν τα χείλη είναι και οι ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο τρόφιμο ή ποτό, όπως και για ένα συγκεκριμένο κραγιόν ή το τσιγάρο.

Ένας παράγοντας που ίσως σας ξαφνιάσει είναι το σάλιο. Μπορεί να σας φαίνεται λογικό πως γλείφοντας τα χείλη σας τα ενυδατώνετε, ωστόσο το σάλιο οδηγεί σε μεγαλύτερη ξηρότητα των χειλιών ή ακόμα και στην δημιουργία εκζέματος. Τέλος, αφυδάτωση και σκάσιμο χειλιών μπορεί να προκαλέσει και η χορήγηση φαρμάκων. Υπάρχουν ορισμένα σκευάσματα που έχουν σαν παρενέργεια της δράσης τους την δημιουργία σκασμένων χειλιών.

Σκασμένα Χείλη: Πώς θα αντιμετωπίσετε την δυσφορία και θα βοηθήσετε τα χείλη σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τα ξηρά και αφυδατωμένα χείλη και να επαναφέρει την φυσική απαλότητα και την όμορφη όψη τους. Άλλες θεραπείες είναι φυσικές και βασίζονται σε ένα και μόνο συστατικό και άλλες αποτελούνται από περισσότερα υλικά.

  • Ελαιόλαδο: Έχει ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας πάνω στα χείλη, κάνοντας μασάζ, 2-3 φορές την ημέρα, μπορεί να τα καταπραΰνει, να τα ενυδατώσει και να τα κάνει απαλά.
  • Αμυγδαλέλαιο: Πρόκειται για μια ακόμη φυσική θεραπεία που θα κάνει τα χείλη βελούδινα με ένα υποαλλεργικό ενυδατικό έλαιο. Απλώστε λίγο αμυγδαλέλαιο στα χείλη σας και αφήστε το να απορροφηθεί.
  • Έλαιο καρύδας: Το έλαιο αυτό θα ενυδατώσει σε βάθος τα χείλη και θα επαναφέρει την χαμένη τους υγρασία, απομακρύνοντας το σκάσιμο, το τσούξιμο και τον πόνο.
  • Μέλι: Για να επαναφέρετε την μαλακή όψη των χειλιών σας, χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό συστατικό με αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές ιδιότητες που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Ο λόγος για το μέλι. Εφαρμόζοντας το αρκετές φορές μέσα στη μέρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα χείλη. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με μέλι και γλυκερίνη, να την εφαρμόσετε στα χείλη σας και να την αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί τα χείλη σας θα είναι βελούδινα και όμορφα.
  • Φακελάκια με πράσινο τσάι: Αν σας αρέσει το πράσινο τσάι, τότε η συγκεκριμένη θεραπεία για σκασμένα χείλη είναι ιδανική για εσάς. Μην βιαστείτε να πετάξετε το φακελάκι του τσαγιού που έχετε φτιάξει για να πιείτε. Βάλτε το για 5 λεπτά ανάμεσα στα χείλη σας και βοηθήστε τα να παραμείνουν ενυδατωμένα και μαλακά.
  • Αγγούρι: Άλλο ένα ενυδατικό φυσικό συστατικό που θα κάνει τα χείλη σας απαλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μερικές φέτες αγγουριού πάνω στα χείλη σας για 5 λεπτά.