Σκόρδο: Πολλαπλές χρήσεις και οφέλη – Ποια στοιχεία περιέχει

Το σκόρδο χρησιμοποιείται αιώνες από τον άνθρωπο, όχι μόνο ως τρόφιμο, αλλά και ως “γιατρικό”. Οι μοναδικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως σε ένα από τα συστατικά που περιέχει, την αλλικίνη.

Επίσης περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη. Ας δούμε, πώς όλα τα παραπάνω ωφελούν τον άνθρωπο.

Ακμή

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό γιατροσόφι για τα σπυράκια, καθώς η αλλισίνη έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει τα βακτήρια που τα προκαλούν. Εάν εφαρμοστεί τοπικά στην επιδερμίδα, μπορεί επίσης να βοηθήσει να υποχωρήσουν τα σημάδια από τα σπυράκια ή δερματικές αλλεργίες.

Τριχόπτωση

Οι θειικές ενώσεις του σκόρδου περιέχουν κερατίνη, ένα απαραίτητο δομικό συστατικό των μαλλιών. Η εφαρμογή τζελ από σκόρδο σε συνδυασμό με βαλεριανική βηταμεθαζόνη προωθεί την ανάπτυξη νέας τρίχας σε άτομα με γυροειδή αλωπεκία.

Πίεση

Η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υπέρτασης, καθώς τα συστατικά του σκόρδου έχουν αγγειοδιασταλτική δράση κι έτσι διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Το ωμό σκόρδο έχει παροδική μόνο επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Καρδιοπάθεια

Το σκόρδο προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL). Το συμπλήρωμα σκόρδου βοηθά τον οργανισμό να διαλύει ευκολότερα μικρούς θρόμβους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος λόγω απόφραξης των αρτηριών.

Άθληση

Το σκόρδο ενισχύει τις σωματικές μας αντοχές και περιορίζει την κόπωση έπειτα από την άσκηση. Η κατανάλωση ελαίου από σκόρδο για διάστημα έξι εβδομάδων βοηθά τους καρδιοπαθείς να περιορίσουν τις κρίσεις ταχυπαλμίας και κατ’ επέκταση να παρατηρήσουν βελτίωση στις σωματικές τους αντοχές κατά τη διάρκεια τεστ σε διάδρομο γυμναστικής.

Ασβέστιο

Το σκόρδο περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση δυνατών οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

Κρυολόγημα

Το σκόρδο όχι μόνο μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά έχει την δυνατότητα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κρυολογήματος, κατά ένα σημαντικό ποσοστό.