Σπιρουλίνα: Διατροφική Ανάλυση – Οφέλη για τον οργανισμό – Πιθανές Παρενέργειες

Η σπιρουλίνα είναι ένα μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινο-γαλαζωπού χρώματος. Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στη χλωροφύλλη, ενώ το γαλάζιο στη φυκοκυανίνη. Το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες, που είναι πλούσιες σε μέταλλα. Για μεγαλύτερη παραγωγή η σπιρουλίνα καλλιεργείται σε εργαστήρια. Ο λόγος που καλλιεργείται σε εργαστήρια είναι επειδή μειώνεται ο κίνδυνος να επιμολυνθεί από άλλους μικροοργανισμούς, μύκητες ή βακτήρια ή και από άλλα ανταγωνιστηκά κυανοβακτήρια. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.

Σπιρουλίνα: Διατροφική Ανάλυση

Η σπιρουλίνα είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και ως υπερτροφή (superfood). Ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που έχει η σπιρουλίνα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ακόλουθα:

Πρωτεΐνες: Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας περιέχει όλα τα αμινοξέα αλλά σε μικρότερες ποσότητες από αυτές του αυγού, του κρέατος και του γάλακτος.

Βιταμίνες: Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β5 και Β6. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, της οποίας η βιολογική αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Αντίθετα από τη συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, η β-καροτίνη είναι μη τοξική ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες.

Σίδηρος: Αποτελεί πηγή βιοχημικού σιδήρου και συγκεκριμένα είναι 58 φορές πιο πλούσια πηγή σιδήρου σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το βοδινό συκώτι. Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να περιέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου σε σίδηρο.

Σπιρουλίνα: Τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό

  • Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές – αντικαρκινικές ιδιότητες. Από μελέτες διαφάνηκε πως οι αντιοξειδωτικές της ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως ο καρκίνος.
  • Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία. Mειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνει τα επίπεδα τριλυκεριδίων (TG) και αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) στο αίμα.
  • Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση που πιθανόν να αποτελέσει παράγοντας για εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια.
  • Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Ανεβάζει τους δείκτες που σχετίζονται με αυτήν όπως: ερυθρά αιμοσφαίρια (RBC), αιματοκρίτης (ΗCT), αιμοσφαιρίνη (Hb), μέσος όγκος ερυθρών (MCV) μέση περιεκτικότητας αιμοσφαιρίνης (MCH), μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης κατά ερυθρών αιμοσφαιρίων (MCHC).
  • Βοηθάει στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού καθώς και στην τόνωση και την απόδοση των αθλητών και των ηλικιωμένων.
  • Διεγείρει την «καλή χλωρίδα» του εντέρου, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους λόγο ότι καταστέλλει την όρεξη και βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή (χαμηλή σε θερμίδες και λίπος) και άσκηση.

Επιπλέον η σπιρουλίνα:

  • Ενδείκνυται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Παρατηρήθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης νήστειας και τα επίπεδα γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (υποδηλώνει βελτίωση της μακροχρόνιας ρύθμισης της γλυκόζης).
  • Ενδείκνυται σε χορτοφαγικά άτομα λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως στην πρωτεΐνη.
  • Προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις. Μειώνει αποτελεσματικά την φλεγμονή και παράλληλα τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων όπως: κνησμός, ρινική έκκριση, ρινική συμφόρηση και φτάρνισμα.
  • Βελτιώνει τα επίπεδα της ενέργειας και μειώνει την κόπωση και το άγχος
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις βλαβερές ουσίες που προκαλούν ασθένειες.
  • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και επιτυγχάνει την γρήγορη ανάρρωση
  • Μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπώροση.
  • Μειώνει το πόνο στις αρθρώσεις.
  • Προστατεύει τον οργανισμό από ηπατικές παθήσεις.
  • Η σπιρουλίνα μειώνει το κίνδυνο για καταρράκτη της εκφυλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένου. Ο λογος που η σπιρουλίνα έχει αυτή την ιδιότητα είναι επειδή έχει υψηλή συγκέντρωση zeaxantuin (καροτενοειδή ουσία).
  • Βοηθάει στην καταπολέμηση του ΗΙV. Από μια μελέτη διαφάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν σπιρουλινά είχαν σχετικά πιο χαμηλά ποσοστά HIV.

Σπιρουλίνα: Πιθανές Παρενέργειες

Υπερδοσολογία

Η υπερδοσολογία της δεν θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, διάρροια, φούσκωμα και κράμπες. Για την αποφυγή των πιο πάνω συμπτωμάτων συνιστάτε να ξεκινήσετε με μια χαμηλότερη δοσολογία και σιγά-σιγά να την αυξάνετε για να δείτε ποια ποσότητα είναι ανεκτή για τον οργανισμό σας.

Ευάλωτες ομάδες ανθρώπων

Έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, ηλικιωμένοι, ασθενείς που καταναλώνουν φάρμακα πρέπει πρίν την χρήση της σπιρουλίνας να ζητηθεί άδεια από το γιατρό.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Εάν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκα, λύκο κ.α, πρέπει να αποφεύγετε η χρήση της σπιρουλίνας, επειδή θέτει σε εγρήγορση το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να επιδεινώνει το πρόβλημα.

Θυροειδής

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυροειδή τους (υπο- υπερθυρεοειδισμός, χασιμότο, όζους θυροειδή) δεν ενδείκνυται η σπιρουλίνα. Δεν υπάρχουν επαρκής μελέτες που να δείχνουν την συσχέτιση σπιρουλίνας με θυροειδή.

Μεταβολικά σύνδρομα

Τα άτομα με φαινυλκετονουρία πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σπιρουλίνας επειδή είναι πλούσια στο αμυνοξύ φαινυλαλανίνη το όποιο δεν μπορεί να μεταβολιστεί.