Σπυράκια: Τι κρύβουν ανάλογα με το μέρος που βρίσκονται – Ποιοι τύποι υπάρχουν

Εκτός από την ακμή, που αποτελεί ένα αρκετά συχνό δερματικό πρόβλημα, υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση σπυριών στο πρόσωπο σας. Οι τύποι των σπυριών που προκαλεί η ακμή είναι οι εξής:

  • λευκά στίγματα
  • μαύρα στίγματα
  • φλύκταινες
  • βλατίδες
  • οζίδια
  • κύστεις

Οι παράγοντες που προκαλούν την αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες είναι ποικίλοι και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικές αλλαγές: Ιδιαίτερα συχνές στην εφηβεία, αλλά και σε διάφορες φάσεις της ενήλικης ζωής ενός ατόμου, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκες.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Κάποια είδη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια ακμής ως παρενέργεια.
  • Ακατάλληλα καλλυντικά: Συνήθως ερεθίζουν το δέρμα, κλείνουν τους πόρους και οδηγούν σε εκδήλωση ακμής.
  • Κληρονομικότητα: Μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να εμφανίσουν ακμή.

Εάν τα σπυράκια βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα μονάχα μέρος του προσώπου σας, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια διαταραχή ευθύνονται γι’ αυτό. Τι σημαίνει, λοιπόν, η εμφάνιση σπυριών στο κάθε μέρος του προσώπου μας;

Μέτωπο

Ο «συνήθης ύποπτος» στην περίπτωση αυτή είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες. Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και η μείωση της πρόσληψης λιπαρών είναι δύο στρατηγικές που θα βοηθήσουν να παραμείνει το μέτωπο απαλλαγμένο από τα ενοχλητικά σπυράκια. Επίσης απαραίτητο είναι το πολύ νερό και φυσικά χρειάζεται και επαρκής ύπνος –τουλάχιστον επτά ώρες την ημέρα– ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα.

Μάγουλα

Το στρες είναι ένας βασικός λόγος που εμφανίζονται εξανθήματα στο σημείο αυτό. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι αλλεργίες. Διατηρώντας το pH του οργανισμού σε πιο αλκαλικά επίπεδα, μέσω της κατανάλωσης πολλών πράσινων λαχανικών και παράλληλα της μειωμένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών, θα ανακτήσει η επιδερμίδα στα μάγουλα τη χαμένη της λάμψη και λεία όψη.

Στόμα και πηγούνι

Σπυράκια εμφανίζονται επίσης αρκετά συχνά στην περιοχή γύρω από το στόμα και στο πηγούνι. Το στρες και οι ορμονικές ανισορροπίες ευθύνονται κυρίως για τα σπυράκια σε αυτήν την περιοχή του προσώπου. Η αφυδάτωση είναι ακόμη πιθανό να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των νεφρών και ακολούθως στην εμφάνιση εξανθημάτων στο πηγούνι.

Μύτη

Τα σπυράκια στη μύτη εμφανίζονται συνήθως λόγω κακής διατροφής ή διαταραχής της διαδικασίας της πέψης. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρήσετε να αγγίξετε και να πιέσετε τα σπυράκια, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή και να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη, όπως και η χρήση των κατάλληλων δερμοκαλλυντικών που θα σας προτείνει.