Η πολλή ζέστη και ο καύσωνας δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και τους τετράποδους φίλους μας. Πώς όμως την στιγμή που δεν μιλούν μπορούν να μάς ενημερώσουν ότι υποφέρουν και θέλουν τη βοήθειά μας;
Αν οι ιδιοκτήτες σκύλων παρατηρήσουν ότι ο σκύλος τους γλύφει τα πόδια του θα πρέπει να δώσουν τη δέουσα προσοχή καθώς αυτό συμβαίνει επειδή υποφέρουν από κάψιμο των ποδιών. Βέβαια, δεν είναι το μόνο ανησυχητικό σημάδι ότι ο σκύλος σας υποφέρει από τη ζέστη.
Τα σκυλιά κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες επειδή δεν είναι σε θέση να κατεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω της εφίδρωσης, όπως ισχύει στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να υποφέρουν από υπερθέρμανση.
Τα σημάδια που προδίδουν την αύξηση της θερμοκρασίας και την πιθανή θερμοπληξία
Τα κοινά σημάδια ότι ένας σκύλος αγωνίζεται να ανταπεξέλθει από τη ζέστη περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, σάλιο, υψηλό πυρετό εμφάνιση έντονα κόκκινων ούλων, τρέμουλο και κατάρρευση.
Για να κατεβάστε τον πυρετό του σκύλου σας βρέξτε το κεφάλι και το σώμα του ζώου και αν γίνεται βάλτε το κορμάκι του για 10 λεπτά μέσα σε δροσερό νερό. Βάλτε πάγο στο κεφάλι του και αμέσως μετά πηγαίνετε τον 4ποδο φίλο σας στον κτηνίατρο όταν ο πυρετός αρχίσει να υποχωρεί.
Στις γενικές συμβουλές των κτηνιάτρων συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή της έκθεσης του ζώου στον ήλιο, στο αυτοκίνητο ακόμη και με ανοιγμένα κατά το ήμισυ παράθυρα, σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν σημεία σκιερά και τροχόσπιτα, καθώς θα πάθουν θερμοπληξία.
Συνιστάται επίσης η εφαρμογή αντηλιακού στη μύτη των κατοικιδίων. Επίσης, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους πάντα δροσερό νερό.
Όταν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή τοποθετήστε μια υγρή πετσέτα με μια παγοκύστη από κάτω προκειμένου το ζώο να ανακουφιστεί όταν υπάρχει καύσωνας.
Ιδανικά στις υψηλές θερμοκρασίας ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται στο εσωτερικό του σπιτιού με αναμμένο το κλιματιστικό.
Τι συμβαίνει με το κάψιμο των ποδιών;
Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα εάν τα σκυλιά τους αρχίσουν να γλείφουν τα πόδια τους, καθώς μπορεί να προσπαθούν να σας πουν ότι έχουν καεί οι πατούσες τους από το καυτό έδαφος και το τσιμέντο. Συνεπώς, αν γλείφουν τα πόδια τους περισσότερο από το συνηθισμένο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ελέγξτε σχολαστικά τις πατούσες τους. Να θυμάστε πως τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα νωρίς το πρωί και μόλις πέσει ο ήλιος καθώς το τσιμέντο και η άσφαλτος απορροφούν θερμότητα με αποτέλεσμα ο σκύλος να πάθει έγκαυμα.
Εάν οι πατούσες του σκύλου σας καούν από τη ζεστή επιφάνεια θα πρέπει να κάνετε τα εξής:
- Μεταφέρετε το ταχύτερο δυνατόν τον σκύλο σε σκιερό και δροσερό μέρος.
- Καθαρίστε τα πληγωμένα σημεία και τοποθετήστε κομπρέσες με δροσερό νερό.
- Προσπαθήστε να μην αφήσετε τον σκύλο σας να γλύψει της πατούσες του.
- Τέλος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν κρίνετε ότι χρειάζεται εξέταση και φαρμακευτική αγωγή.