Θαλάσσια ανεμώνη: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει – Πρώτες βοήθειες

Ένα 9χρονο παιδί τσιμπήθηκε από θαλάσσια ανεμώνη στην Κόρινθο και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Τι πρέπει να προσέξετε αν σας τσιμπήσει, ποια είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα, τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ αν σας τσιμπήσει θα πρέπει να τρέξετε στο νοσοκομείο.

Αποτελούν την τάξη ακτινιάρια (λατ. Actiniaria), η οποία υπάγεται στην υφομοταξία εξακοράλλια (Hexacorallia) η οποία με τη σειρά της υπάγεται στη ομοταξία ανθόζωα (Anthozoa) της συνομοταξίας των κνιδόζωων (Cnidaria). Οι θαλάσσιες ανεμώνες ταξινομούνται σε 46 οικογένειες εκ των οποίων οι ακτινιίδες (Actiniidae) είναι η πιο πολυπληθείς.

Η ομοιογένεια στην οποία ανήκουν οι ανεμώνες περιλαμβάνει πολλά είδη, που διακρίνονται μεταξύ τους από τη διαφορετική διάταξη των μεσεντερίων και πλοκαμιών κυρίως και κατά δεύτερο λόγο απ’ το χρώμα, τον τύπο κ.τ.λ. Τα πιο πολλά απ’ αυτά και ιδιαίτερα τα τροπικά είδη έχουν πολύ ωραία χρώματα. Είναι συνήθως χρώματος κόκκινου, καφέ, πράσινου ή πορτοκαλί και μερικές φορές εμφανίζουν μπλε ή κίτρινες βούλες.

Πού βρίσκουμε θαλάσσιες ανεμώνες

Οι ανεμώνες ζουν κοντά στις ακτές. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά. Οι περισσότερες ζουν μοναχές και πολύ λίγες κατά αποικίες. Κατά κανόνα οι ανεμώνες ζουν κολλημένες πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.

Οι ανεμώνες αναπαράγονται είτε μονογονικά, με σχάση, είτε αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια, που παράγονται από διάφορα άτομα. Τα αβγά γονιμοποιούνται μέσα στη γαστρική κοιλότητα και έπειτα από την ωρίμανσή τους ξεφεύγουν από το στόμα, σαν προνύμφες, που ελεύθερες πια κολλούν σε κάποιο στερεό σώμα, όπου αναπτύσσουν στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια, ταυτόχρονα με τη γενική ανάπτυξή του όγκου τους.

Οι ανεμώνες είναι σαρκοφάγα ζώα, αλλά επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται πάρα πολύ εύκολα, εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιο τους. Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.

Οι ανεμώνες είναι πολύ λαίμαργα ζώα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, μεγαλώνοντας πολύ γρήγορα. Όταν συμβαίνει να στερούνται τροφής, ο όγκος τους μικραίνει μέχρι σχεδόν αφανισμού, χωρίς ωστόσο τα ζώα να χάνουν το σχήμα τους.

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη επιφέρει έντονο καυστικό πόνο και απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα θα εμφανιστούν ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα: με πιο απλά λόγια, εξανθήματα που μοιάζουν με κάψιμο.

Σε περίπτωση αλλεργίας, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή.

Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης, ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.

Τι να κάνω αν πατήσω αχινό – Οδηγίες, πρώτες βοήθειες

Αν έχετε πατήσει ποτέ στο παρελθόν αχινό, γνωρίζετε πως ο πόνος είναι οξύς και με διάρκεια, όταν τα αγκάθια του έχουν μπει αρκετά μέσα στο δέρμα.

Ο αχινός έχει δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria. Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του.

Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο.

Αχινός: Βήμα-βήμα τι να κάνετε αν πατήσετε έναν

  1. Βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.
  2. Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
  3. Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.
  4. Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
  5. Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Πάτησα αχινό: Πώς να αφαιρέσετε τον αχινό

Θάλασσα, άμμος, αεράκι και καλή παρέα. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τις διακοπές σου, μέχρι να βρεθεί εκείνο το μαύρο πλάσμα με τα αγκάθια σε ένα βράχο, αφήνοντας στο πόδι σου μερικά δωράκια που πονάνε. Φυσικά αναφερόμαστε στον αχινό.

Αν σου συμβεί, καλό θα είναι να κάνεις τα σωστά πράγματα ώστε να υποφέρεις λιγότερο. Γιατί θα υποφέρεις, είναι το μόνο σίγουρο… Πριν φτάσουμε στις συμβουλές ωστόσο, ας κάνουμε τις… συστάσεις.

Οι αχινοί έχουν στρογγυλό σχήμα και είναι καλυμμένοι με αγκάθια. Δεν είναι επιθετικοί και υπάρχουν παντού στον πλανήτη. Συνήθως τους συναντάμε σε ρηχά νερά και σε σημεία της θάλασσας όπου υπάρχουν βράχια ενώ συχνά κρύβονται σε αμμώδεις περιοχές του βυθού. Υπάρχουν περίπου 950 διαφορετικά είδη αχινών και συνεπώς ποικίλλει και το μέγεθος του πόνου που αισθανόμαστε αν πατήσουμε κάποιον. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι δηλητηριωδών οργάνων / αγκαθιών των αχινών. Τα πιο μεγάλα και τα μικρότερα που έχουν την διεθνή ονομασία «pedicellaria». Τα μεγάλα δημιουργούν πληγές ενώ τα μικρά που βρίσκονται εσωτερικά των μεγάλων είναι εκείνα που απελευθερώνουν το δηλητήριο.

Πόνος, φλεγμονή, κοκκινίλα και ιδρώτας είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες του τσιμπήματος αχινού. Αν ωστόσο πατήσουμε είδος αχινού που είναι πιο δηλητηριώδες υπάρχει περίπτωση οι παρενέργειες να είναι πιο σοβαρές. Π.χ. είναι πιθανό να αισθανθούμε ζαλάδα, αδυναμία, πόνο στους μύες, σοκ, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και σε πολύ ακραία περίπτωση ακόμα και θάνατο.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε την ατυχία να πατήσετε αχινό.

1) Βουτήξτε την πληγή για 30 έως και 90 λεπτά σε ζεστό νερό. Η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται από τις αντοχές του καθενός, όσο πιο ζεστό τόσο καλύτερο. Αν σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα (πιθανότατα αυτό θα συμβεί) επαναλάβετε.

2) Πάρτε ένα τσιμπιδάκι και αφαιρέστε προσεκτικά τα αγκάθια από το πόδι. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, κάποια θα βρίσκονται βαθιά και θα σας κάνουν να πονάτε περισσότερο.

3) Καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί λίγος αφρός ή κρέμα ξυρίσματος στην πληγή προκειμένου, ύστερα, με ένα ξυραφάκι να… ξυρίσετε κάποια αγκάθια που δεν είναι τόσο ορατά.

4) Τρίψτε απαλά την πληγή με σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει καλά το σημείο.

5) Μην κλείσετε το τραύμα με κάποιου είδους ταινία, τσιρότο ή λευκοπλάστ. Επιτρέψτε του να «αναπνέει».

6) Αν δείτε ξαφνικά να επιδεινώνεται η κατάσταση (π.χ. να μαζεύει πύον, να πρήζεται ή να κοκκινίζει περισσότερο) καλό θα είναι να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο ή έναν γιατρό για πιο εξειδικευμένες συμβουλές ενώ πιθανότατα θα σας χορηγηθούν και αντιβιοτικά ή άλλα κατάλληλα φάρμακα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.