Θρόμβος στο αίμα: 7 συμπτώματα

Οι θρόμβοι σχηματίζονται στο σώμα όταν το αίμα, το οποίο κανονικά είναι ρευστό και κυλά ανεμπόδιστα στο σώμα, πήζει και αποκτά ζελατινοειδή μορφή.

Η διαδικασία της πήξης του αίματος είναι χρήσιμη σε περίπτωση τραυματισμού, καθώς βοηθά να σταματήσει η αιμορραγία, όταν όμως δεν υπάρχει ανοιχτή πληγή στο δέρμα οι θρόμβοι είναι επικίνδυνοι ή ακόμη και θανατηφόροι.

Αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης διατρέχουν τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχές πήξης του αίματος, οι έγκυοι, τα υπέρβαρα άτομα, καθώς και τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος λόγω θρόμβου; Τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να δείτε παρακάτω.

1. Κράμπες στα πόδια

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στα κάτω άκρα προκαλούν συχνά μυϊκές κράμπες. Οι κράμπες είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, δηλαδή της θρόμβωσης που αναπτύσσεται σε μία ή και περισσότερες από τις φλέβες που βρίσκονται βαθιά στο σώμα, ιδίως στα πόδια. Εκτός από τις κράμπες, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πρήξιμο στα πόδια, δεν αποκλείεται όμως να είναι και ασυμπτωματική. Μια πιθανή και σοβαρή επιπλοκή των θρόμβων που σχηματίζονται στα πόδια είναι η πνευμονική εμβολή.

2. Μούδιασμα στα άκρα

Το επίμονο μούδιασμα σε ένα από τα άκρα είναι ένα ακόμη κοινό σημάδι της θρόμβωσης. Ιδιαίτερη προσοχή στο σύμπτωμα αυτό πρέπει να δώσετε αν έχετε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υπέρταση.

3. Αποχρωματισμός του δέρματος

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στο σώμα διαταράσσουν τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όψη του δέρματος. Τυπική ένδειξη θρόμβωσης είναι ο αποχρωματισμός (κυρίως χλώμιασμα) του δέρματος τοπικά σε μια περιοχή του ενός από τα δύο πόδια.

4. Ζεστό ή κρύο δέρμα

Οι θρόμβοι μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη θερμοκρασία των άκρων, τα οποία γίνονται είτε πιο θερμά είτε πιο κρύα στο άγγιγμα. Όπως και στην περίπτωση του αποχρωματισμού του δέρματος, το σύμπτωμα οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του αίματος.

5. Πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα παράδοξα συμπτώματα που προκαλεί η θρόμβωση. Συμβαίνει όταν ο θρόμβος βρίσκεται στην περιοχή της πυέλου (δηλαδή στη λεκάνη) ή στην κάτω κοίλη φλέβα, την κυριότερη φλέβα που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα. Οι θρόμβοι στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της ροής αίματος προς τα άκρα.

6. Υπερβολική εφίδρωση

Όταν συνδυάζεται με ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να υποδεικνύει θρόμβο είτε στους πνεύμονες είτε στην καρδιά. Τέτοιοι θρόμβοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

7. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή της θρόμβωσης στον πνεύμονα. Ένας τέτοιος θρόμβος μπορεί να αποδειχτεί απειλητικός για τη ζωή.

Θρόμβωση: Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό επιτυγχάνεται με αντιπηκτικά φάρμακα, όπως είναι η Ηπαρίνη και το Sintrom (ή Panwarfin). Σήμερα, αρχικά συνήθως χορηγείται κάποιας μορφής Ηπαρίνη σε υποδόριες ενέσεις για 5-7 ημέρες και κατόπιν είτε αποφασίζεται να συνεχιστεί αυτή η αγωγή για μερικούς μήνες είτε αντικαθίσταται με τη χορήγηση δισκίων Sintrom από το στόμα. Τα τελευταία έτη έχουν μελετηθεί νέα αντιπηκτικά φάρμακα.

Τα θρομβολυτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται απευθείας μέσα στο θρόμβο της φλέβας με κατάλληλους καθετήρες, μπορούν να διαλύσουν σχηματισμένους θρόμβους, ακόμη και μεγάλους σε έκταση. Όμως, ο κίνδυνος αιμορραγίας (και ειδικά εγκεφαλικής) είναι μεγαλύτερος απ’ ότι με τα αντιπηκτικά. Για το λόγο αυτό θρομβόλυση για φλεβική θρόμβωση μπορεί να επιλεγεί σε νέα άτομα και σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε εκτεταμένη θρόμβωση που εντοπίζεται στο λαγόνιο ή στο λαγονομηριαίο φλεβικό άξονα και προκαλεί μεγάλου βαθμού οίδημα του άκρου. Για ασφαλέστερη θρομβόλυση σε κάτω άκρο μπορεί να προηγηθεί τοποθέτηση προσωρινού φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα. Η τοποθέτηση μονίμου φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα έχει συγκεκριμένες ενδείξεις.

Εγχείρηση φλεβικής θρομβεκτομής γίνεται σπάνια σήμερα και μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, όταν απειλείται η βιωσιμότητα του μέλους.

Μετά από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ενός κάτω μέλους, συνιστάται η χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης (κατάλληλου μήκους και κλάσης συμπίεσης) με στόχο την πρόληψη του μεταθρομβωτικού συνδρόμου, δηλαδή της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας που μπορεί να συμβεί ως συνέπεια της φλεβικής παλινδρόμησης από τη βλάβη των βαλβίδων η οποία προκαλείται από τη θρόμβωση.