Ένα τσίμπημα από μέλισσα συνήθως περιλαμβάνει ήπιο πόνο και μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ορισμένα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα που προκαλούν ασθένειες. Τα τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες και από κάποια άλλα έντομα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).
Τσίμπημα μέλισσας: Για ήπιες αντιδράσεις
Για να αντιμετωπίσετε μια ήπια αντίδραση σε δάγκωμα ή τσίμπημα εντόμου:
- Μετακινηθείτε σε ασφαλή περιοχή για να αποφύγετε περισσότερα δαγκώματα ή τσιμπήματα
- Αφαιρέστε το κεντρί αν το βλέπετε στο δέρμα σας
- Πλύνετε απαλά την περιοχή με σαπούνι και νερό
- Εφαρμόστε ένα πανί βρεγμένο με κρύο νερό ή γεμάτο με πάγο στην περιοχή του τσιμπήματος για 10-20 λεπτά. Αυτό βοηθά στην μείωση του πόνου και του πρηξίματος
- Εάν ο τραυματισμός είναι σε ένα χέρι ή πόδι, ανασηκώστε το όσο μπορείτε
- Εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή λοσιόν με καλαμίνη, πάστα μαγειρικής σόδας ή κρέμα υδροκορτιζόνης 0,5% ή 1%. Επαναλάβετε πολλές φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματά σας
- Πάρτε κάποιο αντισταμινικό φάρμακο για να μειώσετε τον κνησμό (φαγούρα). Ρωτήστε σχετικά τον φαρμακοποιό.
- Πάρτε ένα απλό, μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό, αν χρειάζεται
Αναζητήστε ιατρική φροντίδα εάν το πρήξιμο επιδεινωθεί, ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης ή αν δεν αισθάνεστε καλά
Πότε να αναζητήσετε επείγουσα περίθαλψη
Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στα Επείγοντα κάποιου νοσοκομείου ή τοπικού ιατρείου εάν ένα παιδί τσιμπηθεί από σκορπιό ή εάν κάποιος εκδηλώσει σοβαρή αντίδραση που υποδηλώνει αναφυλαξία, ακόμα κι αν είναι μόνο 1-2 από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πρόβλημα αναπνοής
- Πρήξιμο χειλιών, προσώπου, βλεφάρων ή λαιμού
- Ζάλη, λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων
- Αδύναμος και γρήγορος παλμός
- Κνίδωση
- Ναυτία, έμετος ή διάρροια
Κάντε αμέσως αυτές τις παρακάτω ενέργειες ενώ περιμένετε ιατρική βοήθεια:
- Ρωτήστε εάν το θύμα του τσιμπήματος έχει μαζί του ένεση επινεφρίνης. Ρωτήστε εάν χρειάζεται βοήθεια για να κάνει την ένεση. Αυτό γίνεται συνήθως πιέζοντας τον αυτόματο εγχυτήρα στον μηρό και κρατώντας τον σταθερό εκεί για μερικά δευτερόλεπτα
- Χαλαρώστε τα στενά ρούχα και καλύψτε το άτομο με μια κουβέρτα
- Μην προσφέρετε τίποτα να πιει
- Εάν χρειάζεται, τοποθετήστε το άτομο καθιστό ή ξαπλωμένο στο πλάι ώστε να μην κινδυνεύει από πνιγμό σε περίπτωση που κάνει εμετό
Τι να κάνω αν πατήσω αχινό – Οδηγίες, πρώτες βοήθειες
Αν έχετε πατήσει ποτέ στο παρελθόν αχινό, γνωρίζετε πως ο πόνος είναι οξύς και με διάρκεια, όταν τα αγκάθια του έχουν μπει αρκετά μέσα στο δέρμα.
Ο αχινός έχει δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria. Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του.
Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο.
Αχινός: Βήμα-βήμα τι να κάνετε αν πατήσετε έναν
- Βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.
- Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
- Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.
- Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
- Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
Πάτησα αχινό: Πώς να αφαιρέσετε τον αχινό
Θάλασσα, άμμος, αεράκι και καλή παρέα. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τις διακοπές σου, μέχρι να βρεθεί εκείνο το μαύρο πλάσμα με τα αγκάθια σε ένα βράχο, αφήνοντας στο πόδι σου μερικά δωράκια που πονάνε. Φυσικά αναφερόμαστε στον αχινό.
Αν σου συμβεί, καλό θα είναι να κάνεις τα σωστά πράγματα ώστε να υποφέρεις λιγότερο. Γιατί θα υποφέρεις, είναι το μόνο σίγουρο… Πριν φτάσουμε στις συμβουλές ωστόσο, ας κάνουμε τις… συστάσεις.
Οι αχινοί έχουν στρογγυλό σχήμα και είναι καλυμμένοι με αγκάθια. Δεν είναι επιθετικοί και υπάρχουν παντού στον πλανήτη. Συνήθως τους συναντάμε σε ρηχά νερά και σε σημεία της θάλασσας όπου υπάρχουν βράχια ενώ συχνά κρύβονται σε αμμώδεις περιοχές του βυθού. Υπάρχουν περίπου 950 διαφορετικά είδη αχινών και συνεπώς ποικίλλει και το μέγεθος του πόνου που αισθανόμαστε αν πατήσουμε κάποιον. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι δηλητηριωδών οργάνων / αγκαθιών των αχινών. Τα πιο μεγάλα και τα μικρότερα που έχουν την διεθνή ονομασία «pedicellaria». Τα μεγάλα δημιουργούν πληγές ενώ τα μικρά που βρίσκονται εσωτερικά των μεγάλων είναι εκείνα που απελευθερώνουν το δηλητήριο.
Πόνος, φλεγμονή, κοκκινίλα και ιδρώτας είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες του τσιμπήματος αχινού. Αν ωστόσο πατήσουμε είδος αχινού που είναι πιο δηλητηριώδες υπάρχει περίπτωση οι παρενέργειες να είναι πιο σοβαρές. Π.χ. είναι πιθανό να αισθανθούμε ζαλάδα, αδυναμία, πόνο στους μύες, σοκ, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και σε πολύ ακραία περίπτωση ακόμα και θάνατο.
Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε την ατυχία να πατήσετε αχινό.
1) Βουτήξτε την πληγή για 30 έως και 90 λεπτά σε ζεστό νερό. Η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται από τις αντοχές του καθενός, όσο πιο ζεστό τόσο καλύτερο. Αν σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα (πιθανότατα αυτό θα συμβεί) επαναλάβετε.
2) Πάρτε ένα τσιμπιδάκι και αφαιρέστε προσεκτικά τα αγκάθια από το πόδι. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, κάποια θα βρίσκονται βαθιά και θα σας κάνουν να πονάτε περισσότερο.
3) Καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί λίγος αφρός ή κρέμα ξυρίσματος στην πληγή προκειμένου, ύστερα, με ένα ξυραφάκι να… ξυρίσετε κάποια αγκάθια που δεν είναι τόσο ορατά.
4) Τρίψτε απαλά την πληγή με σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει καλά το σημείο.
5) Μην κλείσετε το τραύμα με κάποιου είδους ταινία, τσιρότο ή λευκοπλάστ. Επιτρέψτε του να «αναπνέει».
6) Αν δείτε ξαφνικά να επιδεινώνεται η κατάσταση (π.χ. να μαζεύει πύον, να πρήζεται ή να κοκκινίζει περισσότερο) καλό θα είναι να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο ή έναν γιατρό για πιο εξειδικευμένες συμβουλές ενώ πιθανότατα θα σας χορηγηθούν και αντιβιοτικά ή άλλα κατάλληλα φάρμακα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.