Η στείρωση των ανδρών ή μόνιμη αντισύλληψη γίνεται με μία χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται βαζεκτομή ή συνηθέστερα αγγειεκτομή.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, κόβονται και δένονται τα δύο σπερματικά αγγεία – για τα αρσενικά σπερματοζωάρια – ώστε να αποτρέπεται η είσοδος του σπέρματος στην ουρήθρα. Έτσι, αποκλείεται η πιθανότητα γονιμοποίησης μιας γυναίκας μέσω σεξουαλικής επαφής.
Η βαζεκτοµή συνήθως εκτελείται σε ιατρική κλινική. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία καθώς η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη: Οι τομές είναι μικρές, ο δε, απαραίτητος εξοπλισμός, είναι εξοπλισμός ρουτίνας σε μια χειρουργική κλινική.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες ένας χειρουργός μπορεί να ολοκληρώσει μια διαδικασία βαζεκτομής: Όλες αποφράσσουν (δηλαδή «σφραγίζουν») τουλάχιστον τη μία πλευρά κάθε σπερματικού αγγείου.
Για να μειωθεί το άγχος και να επιτευχθεί η ηρεμία – οικειότητα του ασθενούς, οι άνδρες που έχουν αποστροφή στις βελόνες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής αναισθησίας. Οι τεχνικές ανοιχτού τύπου βοηθούν στην επιτάχυνση του χρόνου ανάρρωσης και αυξάνουν την πιθανότητα υγιούς ανάκαμψης.
Λόγω της απλότητας, μια βαζεκτομή/ υστερεκτομή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα militaire.gr, συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Μετά από μια σύντομη ανάρρωση (συνήθως λιγότερο από μία ώρα), ο ασθενής πάει σπίτι για ξεκούραση. Επειδή η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, πολλοί ασθενείς με βαζεκτομή διαπιστώνουν ότι μπορούν να επαναλάβουν την τυπική σεξουαλική τους συμπεριφορά μέσα σε μια εβδομάδα, με λίγη ή καθόλου ενόχληση.
Βαζεκτοµή: Είναι αναστρέψιμη η διαδικασία;
Επειδή η διαδικασία θεωρείται μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης και δεν αναστρέφεται εύκολα, αναφέρεται στους άνδρες – προκειμένου να το γνωρίζουν – πως η μακροπρόθεσμη έκβαση μιας βαζεκτομής μπορεί να τους επηρεάσει συναισθηματικά, σπάνια και σωματικά.
Η επέμβαση αυτή δεν συνιστάται για νεαρούς – άγαμους – ή άτεκνους άνδρες. Αυτό γιατί οι πιθανότητες για βιολογική γονιμοποίηση μειώνονται μόνιμα. Σε μερικές περιπτώσεις και εντελώς.
Βαζεκτοµή: Το σύνδρομο PVPS
Μετά τη βαζεκτομή, οι όρχεις παραμένουν στο όσχεο όπου τα κύτταρα Λέυντιγκ συνεχίζουν να παράγουν τεστοστερόνη. Συνεχίζουν να παράγουν και άλλες ανδρικές ορμόνες, που συνεχίζουν να εκκρίνονται στο αίμα. Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν εντοπίσει ότι η σεξουαλική επιθυμία μετά τη βαζεκτομή μπορεί να είναι κάπως μειωμένη.
Το σύνδρομο πόνου μετά τη βαζεκτομή (αντιστοιχεί στο αγγλικό ακρωνύμιο PVPS) είναι μια χρόνια και μερικές φορές εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως ή αρκετά χρόνια μετά τη βαζεκτομή, όπως έχει αναφερθεί.
Ο πόνος μπορεί να είναι είτε σαν συνεχής ορχιαλγία ή επιδιδυμικός πόνος (επιδιδυμίτιδα) ή μπορεί να είναι πόνος που εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως λ.χ. κατά τη σεξουαλική επαφή.