Βουλωμένη Μύτη: 6 τρόποι για να ανακουφιστείτε από την δυσφορία

Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η βουλωμένη μύτη. Αν και είναι ενοχλητικό, σπάνια είναι σοβαρή κατάσταση. Η δυσάρεστη αίσθηση οφείλεται στο ότι τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στη μύτη πρήζονται και μπλοκάρουν τους αεραγωγούς. Όταν η  μύτη μας είναι βουλωμένη δημιουργεί αίσθημα πίεσης στα ιγμόρεια, ενώ ταυτόχρονα νιώθουμε το κεφάλι μας ‘βαρύ’. Τότε αποζητούμε γρήγορη ανακούφιση για να αισθανθούμε καλύτερα και να συνεχίσουμε με τις καθημερινές μας ασχολίες. Πώς λοιπόν θα καταφέρετε να ανακουφιστείτε;

Υγρά

Καταναλώστε άφθονα υγρά, τα οποία βοηθούν να υποχωρήσει η συμφόρηση, ενώ παράλληλα υγραίνουν το λαιμό  και εμποδίζουν την αφυδάτωση. Δοκιμάστε νερό, τσάι βοτάνων, φρουτοχυμούς, ενώ βοηθητική είναι και η κοτόσουπα.

Ό,τι έχετε ακούσει για την κοτόσουπα είναι αλήθεια. Βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα όταν είστε άρρωστοι. Γευτείτε ένα ζεστό μπολ για να διευκολυνθεί η μετακίνηση της βλέννας μέσα στη μύτη γρηγορότερα από ό, τι με το απλό ζεστό νερό. Θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μπούκωμα, ενώ παράλληλα θα σας αρέσει και η γεύση. Τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν τη συμφόρηση και μαλακώνουν τη φλεγμονή των τοιχωμάτων της μύτης και του λαιμού.

Ατμός

Μπορείτε να ανακουφίσετε τη βουλωμένη σας μύτη αν εισπνεύσετε ατμό, καθώς κάνει πιο λεπτή τη βλέννα. Για καλύτερη ανακούφιση, ρίξτε βραστό νερό σε ένα μπολ. Σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, σκύψτε πάνω από το μπολ και εισπνεύστε  τον ατμό. Μπορείτε να το κάνετε 3-4 φορές την ημέρα. Άλλος τρόπος να βοηθηθείτε από τον ατμό είναι να κάνετε ζεστό ντους, με την πόρτα κλειστή.

Υγραντήρας

Μπορείτε να ανακουφιστείτε με υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο. Οι υγραντήρες διοχετεύουν υγρασία στον αέρα, κάτι που μπορεί να λεπτύνει τη βλέννα ώστε να ρέει εύκολα από τη μύτη. Μπορεί επίσης να συμβάλει στον περιορισμό της φλεγμονής με αποτέλεσμα τη μείωση της γενικής αίσθησης μπλοκαρισμένης μύτης.

Φύσημα μύτης

Είναι καλύτερο από το να ρουφάτε τις βλέννες. Σιγουρευτείτε όμως ότι το κάνετε σωστά. Αν φυσήξετε δυνατά, θα στείλετε φλέγμα με μικρόβια πίσω στις ακουστικές οδούς- κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ωταλγία. Η καλύτερη τεχνική είναι να βάλετε ένα δάχτυλο πάνω στο ένα ρουθούνι, ενώ φυσάτε απαλά για να καθαρίσετε το άλλο.

Διατροφή

Αυτά που τρώτε και πίνετε μπορούν να έχουν επίδραση στη μπλοκαρισμένη μύτη σας. Ορισμένες τροφές θα χειροτερέψουν, ενώ άλλες μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνουν το πρόβλημα. Η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Επίσης, τα γαλακτοκομικά μπορούν να κάνουν πιο πυκνή τη βλέννα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Μπορούν να βοηθήσουν τροφές με μπαχαρικά, ζέστες σούπες, καθώς και τα εσπεριδοειδή.

Μαξιλάρι

Δοκιμάστε να βάλετε επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας. Κάντε το τη νύχτα όταν κοιμάστε, για να βοηθηθεί η αποσυμφόρηση των ρινικών οδών.