Ξύδι και σόδα: Γιατί είναι το πιο πανίσχυρο καθαριστικό

Δεν είναι απαραίτητο τα χημικά καθαριστικά να είναι πιο αποτελεσματικά από τα φυσικά. Πάρτε για παράδειγμα τον συνδυασμό ξυδιού με σόδα.

Αφαιρεί τη βρωμιά, απολυμαίνει επιφάνειες και αφήνει τους χώρους λαμπερούς και καθαρούς.

Αλλά γιατί αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο αποτελεσματικός στον καθαρισμό;

Ξύδι και σόδα: Γιατί ο συνδυασμός τους είναι τόσο αποτελεσματικός;

Η απάντηση είναι αρκετά απλή: η μαγειρική σόδα και το ξύδι βρίσκονται στα δύο αντίθετα άκρα της κλίμακας pH.

«Όταν καθαρίζετε χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα ή ξύδι, στην πραγματικότητα κάνετε πολύ περίπλοκους χειρισμούς μορίων», δήλωσε η May Nyman, καθηγήτρια στο τμήμα χημείας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

 • Η μαγειρική σόδα είναι η κοινή ονομασία του όξινου ανθρακικού νατρίου (NaHCO3). Οι περισσότεροι πιθανότατα την συνδέουν με το μαγείρεμα, επειδή κάνει τα κέικ και τα ψωμιά να φουσκώνουν.
 • Το ξύδι είναι αραιό διάλυμα οξικού οξέος (HC2H3O2), που παράγεται από βακτήρια κατά τη ζύμωση.

«Η μαγειρική σόδα είναι το αντίθετο από το ξύδι. Είναι σκληρή όπως το ξύδι, αλλά διαλύει την οργανική ύλη. Όπως το ξύδι, δεν μπορεί να σας βλάψει και δεν είναι επιβλαβές όταν καθαρίζετε χώρους όπου αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας», δήλωσε η Nyman.

Και τα δύο συστατικά της κουζίνας είναι αποτελεσματικοί παράγοντες καθαρισμού επειδή βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές της κλίμακας pH. Το pH είναι ένα μέτρο του πόσο όξινη ή βασική είναι μια ουσία, σε κλίμακα από 1 (πολύ όξινη) έως 14 (πολύ βασική), με ουδέτερη τιμή 7. Το καθαρό νερό έχει pH7. Η μαγειρικη σόδα έχει pH9, ενώ το ξύδι έχει pH2, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Ξύδι και μαγειρική σόδα: Οξύ και βάση

 • Ως βάση, η μαγειρική σόδα διαλύει οργανικές ενώσεις όπως βρωμιά, λίπη και άλλες κολλώδεις βρωμιές. Επιπλέον, η μεταλλική δομή κάθε σωματιδίου μαγειρικής σόδας συνιστά ένα απαλό λειαντικό για καθαρισμό χωρίς να αφήνει γρατζουνιές.
 • Ως οξύ, το ξύδι διασπά τα μέταλλα που σχηματίζονται από το σκληρό νερό της βρύσης και τα οποία σχηματίζουν αντιαισθητικούς λεκέδες σε νεροχύτες, μπανιέρες και πάγκους.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο κοινών οικιακών ουσιών μπορεί να παράγει απίστευτα αποτελέσματα στην κουζίνα, αλλά είναι σημαντικό να μην τα συνδυάζετε σε ίσες ποσότητες:

Πρέπει να διατηρείτε το μείγμα είτε στην όξινη είτε στη βασική πλευρά της κλίμακας pH.

Όταν η μαγειρική σόδα αναμειγνύεται με ξύδι, το οξύ διασπά τη μαγειρική σόδα, απελευθερώνοντας αέριο διοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς από τις επιφάνειες που καθαρίζονται.

Μερικά μείγματα μαγειρικής σόδας και ξυδιού που μπορείτε να δοκιμάσετε

 • Ανανεώστε τον νεροχύτη σας αναμειγνύοντας ένα μέρος μαγειρικής σόδας με δύο μέρη ξυδιού. Αυτό το μείγμα βγάζει ένα αναβράζον διοξείδιο του άνθρακα, που καθαρίζει και φρεσκάρει τις αποχετεύσεις.
 • Αφαιρέστε τους λεκέδες του σκληρού νερού τοποθετώντας ένα πανί εμποτισμένο με ξύδι πάνω από την περιοχή με τα άλατα. Μετά από μερικές ώρες, αφαιρέστε το πανί και τρίψτε την περιοχή με μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.
 • Διαλύστε την μούχλα στα ρούχα χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και ξύδι. Προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα μαζί με το απορρυπαντικό για να ενισχύσετε τη διαδικασία καθαρισμού. Στην συνέχεια βάλτε ένα φλιτζάνι ξύδι και κατά τη διάρκεια του κύκλου έκπλυσης για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να μαλακώσετε το ύφασμα.
 • Καθαρίστε τον αρμό ανάμεσα στα πλακάκια εφαρμόζοντας μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερόΨεκάστε στην συνέχεια την πάστα με ξύδι πριν τρίψετε τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια.

Διάλυμα ξυδιού για να καθαρίσεις φρούτα

Η δρ. Lili He του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες της δοκίμασαν διάφορες μεθόδους πλυσίματος φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές επικάλυψαν μήλα με θειαβενδαζόλη, ένα μυκητοκτόνο το οποίο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει μια ποικιλία παρασίτων και τα ξέπλυναν με τρεις τρόπους:

 1. σκέτο νερό
 2. νερό που περιείχε χλωρίνη
 3. νερό που περιείχε μαγειρική σόδα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μήλα επειδή καταναλώνονται ευρέως και είναι πιθανό να περιέχουν μεγάλη ποικιλία φυτοφαρμάκων.

Χρησιμοποιώντας υπερ-ευαίσθητα τεστ υψηλής τεχνολογίας, οι ερευνητές έλεγξαν τόσο την φλούδα όσο και την σάρκα του μήλου για φυτοφάρμακα και μέτρησαν τη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων στον φυτικό ιστό.

Το ξέπλυμα των φρούτων στο διάλυμα μαγειρικής σόδας για 12 λεπτά αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.

Από την άλλη πλευρά, μερικά από τα φυτοφάρμακα διαπέρασαν την φλούδα του μήλου και καμία από τις μεθόδους πλύσης δεν μπορούσε να τα αφαιρέσει πλήρως.

Το διάλυμα μαγειρικής σόδας είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματικό επειδή μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των μορίων φυτοφαρμάκων, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο διαφόρων προϊόντων. Το πόσο καλά λειτουργεί “εξαρτάται από τη δομή των φρούτων και λαχανικών, αλλά είναι μια γενική μέθοδος”, πρόσθεσε.

Πόση μαγειρική σόδα να χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα

Η δρ. He και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν διάλυμα με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ανά δύο φλιτζάνια νερού.

Όμως διευκρίνισαν ότι αυτό είναι μια γενική οδηγία και δεν χρειάζεται ο καταναλωτής να είναι ακριβής στη δοσολογία αυτή.

Αν και τα φυτοφάρμακα με βαθύτερη διείσδυση θα μπορούσαν να αφαιρεθούν με το ξεφλούδισμα του φρούτου, αυτό θα σήμαινε απώλεια της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά φλούδας, είπαν οι ερευνητές.