Για υγιή μαλλιά και το καλοκαίρι – Tips ομορφιάς

Ο ήλιος, η θάλασσα και το αλάτι είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία των μαλλιών μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιωάννα Πανουτσοπούλου, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το κατά πόσο ο ήλιος επηρεάζει την υγεία των μαλλιών μας, και πώς να προστατευθούμε το καλοκαίρι.

Πότε πρέπει να τα βάφουμε το καλοκαίρι;

«Τα μαλλιά μας επιβαρύνονται καθημερινά, και από την ατμόσφαιρα και από τους ρύπους, όχι μόνο από τον ήλιο, αλλά και στην πόλη ακόμη περισσότερο. Οι βαφές μαλλιών όσο περνάει ο καιρός είναι πιο εξελιγμένες και επιβαρύνουν λιγότερο τα μαλλιά, ωστόσο συνείχίζουν να τα επιβαρύνουν. Είναι σημαντικό να αυξάνουμε τα μεσοδιαστήματα που βάφουμε τα μαλλιά μας, ειδικά το καλοκαίρι. Εάν είναι δυνατόν να αφήνουμε ένα διάστημα 4 εβδομάδων ανάμεσα στις βαφές», ανέφερε αρχικά.

Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε;

Για το πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε, η κ. Πανουτσοπούλου είπε πως, «μία ιδανική και πρακτική συμβουλή είναι, μετά τη βουτιά στην θάλασσα ή στην πισίνα, να ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας με γλυκό νερό επιτόπου. Δηλαδή, να μην περιμένουμε να μείνει το αλάτι πάνωκαι να τα αφυδατώσουμε, να τα ξεβγάζουμε κατευθείαν με νερό. Το πόσο συχνά να πλένουμε τα μαλλιά μας, μπορούμε να τα λούζουμε καθημερινά, αλλά με θρεπτικά σαμπουάν και όχι ένα σαμπουάν που απλά θα τα καθαρίσει, αλλά ταυτόχρονα να ενυδατώσει και να θρέψει τα μαλλιά μας. Ιδανικά το καλοκαίρι, πρέπει να αντικαθιστούμε το μαλακτικό μαλλιών, που ουσιαστικά τα ξεμπερδεύει, με μάσκα μαλλιών».

«Το καλοκαίρι με τα πολλά λουσίματα, την θάλασσα, τον αέρα, και το αλάτι αφυδατώνεται η τρίχα και χάνει την ελαστικότητά της. Έτσι θέλουμε μετά το λούσιμο να επαναφέρουμε όλα αυτά τα δομικά και θρεπτικά συσταστικά που έχει χάσει η τρίχα. Είναι σημαντικό να βάλουμε τη μάσκα αλλά όχι πάνω από 10 λεπτά. Εάν μείνει πάνω από 10 λεπτά πέφτει πολύ βαριά στο μαλλί, και η τρίχα μετά δεν αναπνέει», πρόσθεσε.

Πώς θα τα προστατεύσουμε στη θάλασσα

«Για να προστατευθούμε από τον ήλιο, μία απλή συμβουλή είναι να φορέσουμε καπέλο, και οι άντρες προστατεύουν το τριχωτό και το άτριχο τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορούν να πιάσουν το μαλλί με μία χαλαρή πλεξούδα ή αλογοουρά, και έτσι προστατεύουν τα μαλλιά και απ΄τον ήλιο και απ΄τον αέρα. Μπορούμε να βάλουμε αντηλιακό μαλλιών, και ανάλογα εάν είναι ξηρά ή λιπαρά να βάλουμε σπρέι ή κρέμα, πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο», δήλωσε σχετικά με τους τρόπους προστασίας των μαλλιών μας.

«Πρέπει να ακολουθούμε μία μεσογειακή διατροφή, και να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά, ή να πάρουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής που έχουν αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη B12 – D, που είναι τα χρήσιμα για τα μαλλιά μας. Είναι προτιμότερη  η πρόληψη από τη θεραπεία», κατέληξε η κ. Πανουτσοπούλου.

DIY μάσκες για τα μαλλιά: Οι καλύτερες για απίστευτη λάμψη

Φτιάξτε μόνες αυτές τις μάσκες για όμορφα, υγιή και πολύ λαμπερά μαλλιά!

Μάσκα με βάση το έλαιο: Με λάδι καρύδας για λαμπερά και ενυδατωμένα μαλλιά

Η μάσκα μαλλιών με λάδι καρύδας, μπανάνα και ελαιόλαδο είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να εφαρμόζεις 1 φορά το μήνα (είτε λίγο συχνότερα είτε λίγο σπανιότερα), προκειμένου να μετατρέψεις τα άτονα, θαμπά και αφυδατωμένα μαλλιά σου σε ενυδατωμένα, υγιή, όμορφα και λαμπερά.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την παρασκευή της συγκεκριμένης μάσκας μαλλιών με λάδι καρύδας είναι τα εξής: 1 κουταλιά της σούπας από λάδι καρύδας, 1 μπανάνα – κατά προτίμηση να είναι ώριμη – και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Η διαδικασία για να παρασκευάσεις και να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μάσκα μαλλιών είναι: Καθαρίζεις την μπανάνα. Λιώνεις το εσωτερικό της ώριμης μπανάνας έως ότου να μην υπάρχουν πλέον μικρά κομματάκια καθόλου, μέσα σε ένα μικρό μπολ πιθανώς. Προσθέτεις το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο. Ανακατεύεις πολύ καλά τα τρία υλικά σου μέχρι το μείγμα σου να γίνει λείο. Σε στεγνά μαλλιά, απλώνεις τη μάσκα αυτή παντού. Την αφήνεις να δράσει για μισή ώρα τουλάχιστον. Ξεπλένεις με χλιαρό νερό τα μαλλιά σου. Δεν είναι απαραίτητο να λουστείς, εκτός εάν δεις ότι το μαλλί σου έχει εμφανή τάση για λιπαρότητα λόγω των ελαίων.

2) Με έλαιο αργκάν για προστασία από το φριζάρισμα

Το σύγχρονο αστέρι στα βοτανικά έλαια για τα μαλλιά ακούει στο όνομα αργανέλαιο. Η απόδοσή του στο θέμα της εισχώρησης στην τρίχα, αν κι απέχει αρκετά από αυτήν το λαδιού καρύδας, έχει αποδειχθεί ότι είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Μπορείς να χρησιμοποιείς το argan oil ως προϊόν για τα μαλλιά σου μετά το μπάνιο, αφού χάριν της βιταμίνης Ε προστατεύει την τρίχα από την περιβαλλοντική καταστροφή και το φριζάρισμα. Μάλιστα, είναι μία πολύ καλή θεραπεία για το κρανίο, όταν αυτό είναι ξηρό.

3) Με έλαιο καρύδας για να μακρύνουν γρήγορα τα μαλλιά σου

Εάν βιάζεσαι να δεις τα μαλλιά σου να μακραίνουν και με την προϋπόθεση ότι έχεις φροντίσει πρώτα να κάνεις ένα καλό κούρεμα ώστε να φύγουν αδύναμες και φθαρμένες άκρες που πιθανώς να είχες, φτιάξε μόνη σου μάσκα μαλλιών με δύο υλικά και θα επιταχύνεις την ανάπτυξη της τρίχας σου.

Συγκεκριμένα, θα χρειαστείς: 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας και 1 κουταλιά της σούπας aloe vera.

Η διαδικασία που έχεις να ακολουθήσεις είναι απλούστατη. Σε ένα μικρό δοχείο, ρίχνεις τα δύο υλικά σου. Να ανακατεύεις καλά μεταξύ τους. Απλώνεις το τζελ που θα προκύψει στα μαλλιά σου· τα μαλλιά σου πρέπει να είναι στεγνά και το τζελ να το απλώσεις τόσο στις ρίζες όσο και στο υπόλοιπο μαλλί και τις άκρες σου. Αρκεί μία πολύ μικρή ποσότητα παντού να απλωθεί με τα δάκτυλά σου. Αφήνεις τη σπιτική μάσκα μαλλιών με λάδι καρύδας και αλόη να δράσει για 30 λεπτά. Ξεπλένεις τα μαλλιά σου με χλιαρό νερό και θα δεις ότι έχουν επίσης γίνει και γυαλιστερά! Εάν δε θέλεις, δεν είναι απαραίτητο να λουστείς, παρά μόνο να ξεπλύνεις με χλιαρό νερό τα μαλλιά σου.

Μάσκα μαλλιών με κύριο συστατικό το λεμόνι

1) Με λεμόνι και νερό για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Θα χρειαστείς: 3 κουταλιές της σούπας από χυμό λεμονιού, 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού από χυμό λεμονιού (ξεχωριστά, για πιο μετά αυτό).

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής: Κόβεις στη μέση ένα λεμόνι και στύβεις το μισό. Κρατάς 3 κουταλιές της σούπας από το χυμό του και τις απλώνεις στις ρίζες των μαλλιών σου. Κάνεις ένα καλό μασάζ στις ρίζες με τα δάκτυλά σου για μερικά λεπτά. Ξεπλένεις τα μαλλιά σου πολύ καλά μόνο με νερό. Εν συνεχεία, αναμειγνύεις 1 φλιτζάνι νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού από χυμό λεμονιού και ξεπλένεις ξανά τα μαλλιά σου με το μείγμα αυτό. Επαναλαμβάνεις την εν λόγω διαδικασία κάθε 2 μέρες, μέχρι να δεις ότι το πρόβλημα μειώνεται σταδιακά και εν τέλει εξαλείφεται. Σε περίπτωση που το επιθυμητό αποτέλεσμα καθυστερεί αρκετά, τότε είναι απαραίτητο να ζητήσεις τη βοήθεια ενός δερματολόγου για την επίλυσή του.

Φτιάξε μόνη σου μάσκα μαλλιών με κύριο συστατικό το μέλι

Το μέλι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο σε μαλλιά ξηρά, άγρια, ταλαιπωρημένα και βαμμένα (ειδικά εάν έχουν περάσει από ντεκαπάζ) αφού κατορθώνει και τα ενυδατώνει εις βάθος.

Και οι 4 μάσκες μαλλιών με μέλι που θα σου παρουσιάσουμε εφαρμόζονται όπως και οι έτοιμες μάσκες του εμπορίου: σε νωπά μαλλιά κατά το μπάνιο αφήνοντάς τες τουλάχιστον για 5 λεπτά (όταν επαναλαμβάνεις τακτικά, π.χ. σε κάθε λούσιμό σου), σε στεγνά μαλλιά σε όλο το μήκος τους και αφαίρεση έπειτα από μισή ώρα ή ακόμη κι από μερικές ώρες (όταν επαναλαμβάνεις 1 φορά στις 15 ημέρες) ή σε στεγνά μαλλιά από τη μέση και κάτω (ή στις άκρες εάν έχεις πιο κοντά μαλλιά) και αφαίρεση έπειτα από μισή ώρα ή ακόμη κι από μερικές ώρας (όταν επαναλαμβάνεις 1 φορά στις 7 – 15 ημέρες).

Ένα tip για να βγαίνει πιο εύκολα η μάσκα από τα μαλλιά σου, ειδικά εάν περιέχει ελαιόλαδο, είναι το εξής: να βάζεις το πρώτο χέρι σαμπουάν χωρίς να έχεις πρώτα βρέξει τα μαλλιά σου, διότι όταν είναι βρεγμένα λόγω του ελαίου ή και του μελιού γλιστράει η τρίχα και δεν ξεπλένεται καλά η μάσκα. Αντιθέτως, όταν είναι εντελώς στεγνά και μπει από πάνω σαμπουάν, μπορεί να μην κατορθώσει να απλωθεί παντού ούτε να κάνει αφρό, αλλά η μάσκα μαλλιών θα ξεπλυθεί από το πρώτο χέρι κι άρα με το δεύτερο χέρι μαλλιών λούζονται τα μαλλιά σαν από την αρχή.

1) Με μέλι, ελαιόλαδο και γάλα για θρέψη της τρίχας σε βάθος, όγκο, τόνωση και εξάλειψη θαμπάδας

Φτιάξε μόνη σου μάσκα μαλλιών με κύριο συστατικό το μέλι, συγκεκριμένα με μία κουταλιά της σούπας από το μέλι που διαθέτεις, συνδυασμένο με ½ κούπα γάλα (κατά προτίμηση φρέσκο) και με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Ζεσταίνεις ελαφρώς το γάλα έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να λιώσει το μέλι σου πιο εύκολα. Στο σκεύος όπου ζέστανες το γάλα, αφού το αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις το μέλι στην αναγραφόμενη ποσότητα και ανακατεύεις με ένα πιρούνι πολύ καλά ώστε να αναμειχθούν τα δύο αυτά υλικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Τέλος, προσθέτεις και τις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο κι ανακατεύεις πάλι λίγο ώστε να προκύψει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

2) Με μέλι και ελαιόλαδο για βαθιά ενυδάτωση, αναδόμηση της τρίχας, λείανση και αντιμετώπιση της αγριάδας / ξηρότητας στα μαλλιά

Θα χρειαστείς: 3 κουταλιές της σούπας μέλι (οποιουδήποτε είδους) και 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Για να φτιάξεις τη μάσκα αυτή, υπάρχουν δύο απλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους τρόποι: Α) Μπορείς να λιώσεις το μέλι σου για μερικά δευτερόλεπτα έτσι ώστε να υγροποιηθεί κι έπειτα να προσθέσεις το ελαιόλαδο και να ανακατέψεις με ένα κουταλάκι το μείγμα σου. Β) Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις πρώτα το μέλι κι εν συνεχεία το ελαιόλαδο εντός ενός σκεύους και να τα ανακατέψεις πολύ καλά με ένα πιρούνι ή με τον αβγοδάρτη, ή ακόμη και να τα ανακατέψεις στο μίξερ, μιας και το μέλι δε θα έχει λιώσει σε αυτήν την περίπτωση κι άρα θα πρέπει κάπως να αναμειχθεί με το ελαιόλαδο.