Η εγκεφαλίτιδα είναι μία σοβαρή ιατρική κατάσταση κατά την οποία η λευκή και η φαιά ουσία του εγκεφάλου φλεγμαίνουν. Συνδυάζεται σχεδόν πάντα με φλεγμονή και των μηνίγγων (μηνιγγοεγκεφαλίτιδα) και μπορεί να εξαπλωθεί και στο νωτιαίο μυελό (εγκεφαλομυελίτιδα).
Συνήθως προκαλείται από ιούς, βακτήρια, παράσιτα. Η εγκεφαλίτιδα διακρίνεται σε πρωτογενή, όταν ο ιός εισέρχεται απευθείας στον εγκέφαλο, που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση και δευτερογενή, όταν ο ιός εισέρχεται στον εγκέφαλο από την συστηματική κυκλοφορία και εξελίσσεται ηπιότερα.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης ενός ατόμου, η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από πυρετό, κεφαλαλγία και μυϊκή αδυναμία έως σύγχυση, σπασμούς και παράλυση. Δεδομένου ότι η εγκεφαλίτιδα είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση, είναι σημαντικό να έχετε μια σωστή διάγνωση και να ζητήσετε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.
Εγκεφαλίτιδα: Συμπτώματα
Τα περισσότερα άτομα με εγκεφαλίτιδα οφειλόμενη σε ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως:
- Ήπιο πονοκέφαλο
- Πυρετό
- Μυϊκή αδυναμία
- Κόπωση
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μυϊκή αδυναμία
- Απώλεια συνείδησης
- Θολή όραση ή διπλωπία
- Παράλυση
- Σπασμούς
- Σύγχυση ή παραισθήσεις
- Διαταραχή ομιλίας
- Προβλήματα ακοής
- Αντίληψη αποκρουστικών μυρωδιών
Τα σημεία και τα συμπτώματα σε βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:
- Διογκώσεις στα μαλακά σημεία του κρανίου στα βρέφη
- Δυσφορία / έμετο
- Μυϊκή αδυναμία
- Δυσανασχέτηση / επίμονο κλάμα / ευερεθιστότητα
- Απώλεια της όρεξης
Εγκεφαλίτιδα: Διάγνωση
Ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων, όπως είναι η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η εγκεφαλίτιδα είναι πολύ σοβαρή νόσος και δύναται να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως αναπνευστική ανακοπή, απώλεια μνήμης, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια όρασης, κώμα, ακόμη και θάνατος, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της είναι κρίσιμη.
Εγκεφαλίτιδα: Θεραπεία
Επειδή οι ιοί που προκαλούν εγκεφαλίτιδα δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά, η βασική θεραπεία συνίσταται γενικώς σε ανάπαυση, καλή σίτιση και επαρκή πρόσληψη υγρών, για να επιτραπεί στη φυσική σας άμυνα να αντιμετωπίσει τον ιό. Στην πρώιμη φάση η ευερεθιστότητα είναι συχνή. Αυτοί που εμφανίζουν νοητικές διαταραχές μπορεί να χρειάζονται λογοθεραπείες και φυσικοθεραπείες.
Στην περίπτωση ερπητικής εγκεφαλίτιδας έχουν χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια επιτυχώς αντιικοί παράγοντες. Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι απαραίτητα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Σε γενικές γραμμές η θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει αντιικά, κορτικοστεροειδή, αντιεπιληπτικά, ηρεμιστικά, παυσίπονα, αντιπυρετικά, και σίγουρα λήψη άφθονων υγρών και ξεκούραση.