Πονόλαιμος: Τι κρύβεται πίσω από ένα τόσο συχνό σύμπτωμα; – Αίτια και Αντιμετώπιση

Ο πονόλαιμος είναι ένα σύμπτωμα, που εμφανίζεται συχνά και ταλαιπωρεί ενήλικες και παιδιά, αρκετές φορές τον χρόνο και ιδίως τον χειμώνα. Είτε προκαλείται από κρυολόγημα, είτε από κάποια φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία. Ποια είναι μερικά από τα αίτια, που προκαλούν πονόλαιμο;

Πονόλαιμος: Αίτια

  • Η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου είναι η αμυγδαλοφαρυγγίτιδα, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μια ιογενής λοίμωξη. Στον μικρότερο αριθμό των περιπτώσεων προκαλείται από βακτήρια.
  • Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μία, ακόμη, συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου. Επειδή, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στο λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες.
  • Το περιαμυγδαλικό απόστημα ή η επιγλωττίτιδα, μπορεί σπανιότερα να κρύβονται πίσω από έναν πονόλαιμο. Ένα απόστημα στην περιοχή του φάρυγγα (περιαμυγδαλικό, πλαγιοφαρυγγικό και σε παιδιά οπισθοφαρυγγικό) είναι σπάνιο, αλλά είναι μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή, που προκαλεί μεγάλο πόνο στο λαιμό, πυρετό, τρισμό (δυσκολία διάνοιξης του στόματος). Το απόστημα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παροχετευθεί και μετά την υποχώρηση της φλεγμονής να γίνει χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.
  • Πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί και από κάτι που κολλάει στον λαιμό ή από αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα).
  • Επιπλέον μερικές φορές υγρά από το στομάχι ανεβαίνουν στον λαιμό και προκαλούν πονόλαιμο, ιδίως το πρωί, με συνύπαρξη καούρας ή κόμπου στο λαιμό και βραχνάδα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
  • Οι όγκοι του λαιμού, της γλώσσας και του λάρυγγα (αλλά όχι πάντα) σχετίζονται με μακροχρόνια χρήση καπνού και οινοπνεύματος. Ο πονόλαιμος και η δυσκολία στην κατάποση (μερικές φορές με πόνο που αντανακλά στο αυτί) μπορεί να είναι σύμπτωμα τέτοιου όγκου.
  • Επίσης, η κακή λειτουργία της μύτης οδηγεί σε στοματική αναπνοή, καθώς ουσιαστικό και ζωτικό ρόλο στην καλή ή κακή λειτουργία της μύτης, παίζει η περιοχή της ρινικής βαλβίδας. Αν ο ασθενής δεν μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής παρά την φαρμακευτική αγωγή, τότε το χειρουργείο καθαρίζει και ανοίγει όλες τις περιοχές της μύτης και των παραρρινίων κόλπων που πάσχουν. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι η καθημερινότητα του ανθρώπου, που έχει χρόνια προβλήματα στην μύτη, είναι δύσκολη. Εξαιτίας κάποιου ανατομικού εμποδίου, όπως το στραβό διάφραγμα, οι μεγάλες κόγχες, οι πολύποδες, οι υπερτροφικές αμυγδαλές και άλλα, φράζει η δίοδος του αέρα και η αναπνοή από τη μύτη γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Πονόλαιμος: Αντιμετώπιση

Γαργάρες με αλατόνερο
Το αλατόνερο καταπραΰνει τη φλεγμονή καταπολεμώντας την οξύτητα που προκαλεί τον ερεθισμό στο λαιμό. Βοηθά, επίσης, στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των ερεθιστικών ουσιών από την επιφάνεια του λαιμού.

Πίνετε παγωμένα
Μπορεί η αίσθηση να μην είναι ευχάριστη, λειτουργεί όμως όπως η χρήση πάγου στον στραμπουληγμένο αστράγαλο: προκαλεί μούδιασμα και μείωση της φλεγμονής στο λαιμό.

Αποφεύγετε τις όξινες τροφές
Η παλινδρόμηση οξέων αποτελεί κοινή αιτία πονόλαιμου. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα τηγανιτά και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Φροντίστε επίσης να έχει μεσολαβήσει αρκετή ώρα, πριν πάτε για ύπνο.

Πάρτε αντιόξινα
Αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε παλινδρόμηση, μπορείτε να πάρετε κάποια αντιόξινα ή άλλα φάρμακα, που θα καταπολεμήσουν την αιτία του πονόλαιμου.

Τσάι με κουρκουμά
Ο κουρκουμάς είναι μια υπερτροφή με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενώ προσφέρει ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Προσθέστε λίγο κουρκουμά στο τσάι σας ή το αλατόνερο με το οποίο κάνετε γαργάρες.

Αντιφλεγμονώδη
Η ιβουπροφαίνη έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, που οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών. Η λήψη της βοηθά στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και του ερεθισμού του λαιμού. Να την παίρνετε μαζί με το φαγητό, αφού ζητήσετε από τον γιατρό να σας συστήσει την κατάλληλη δοσολογία.

Ξεκούραση
Η κούραση έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό, δυσκολεύοντάς το, να θεραπεύσει τον οργανισμό. Μείνετε στο κρεβάτι και αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις, αν θέλετε να γίνετε καλά το συντομότερο.

Εάν ο πονόλαιμος επιμένει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.