Το ανεύρυσμα είναι μία παθολογική διόγκωση σ’ ένα σημείο του τοιχώματος ενός αγγείου στον εγκέφαλο. Το τοίχωμα στο σημείο αυτό «χαλαρώνει» και επιτρέπει να σχηματιστεί αυτή η διόγκωση, που μοιάζει με μιά ρόγα από σταφύλι.
Η ρήξη ενός ανευρύσματος προκαλεί έξοδο αίματος στη βάση του εγκεφάλου. Αυτό αποτελεί έναν επικίνδυνο τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας που ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία. Η βάση του εγκεφάλου, ανατομικά εντοπίζεται κάτω από το επίπεδο των ματιών. Το ανεύρυσμα διαγιγνώσκεται είτε ως τυχαίο εύρημα, σε μια απεικονιστική εξέταση, που έγινε για άλλο λόγο, ή επείγοντος απεικονιστικού ελέγχου, που έγινε με αφορμή ένα επεισόδιο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.
Ανεύρυσμα Εγκεφάλου: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
- Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος: Οι πονοκέφαλοι συχνά σηματοδοτούν μια σοβαρή κατάσταση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα ανεύρυσμα «συχνά περιγράφεται ως ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας». Η διαρροή του αίματος ερεθίζει τον εγκέφαλο προκαλώντας έντονο πόνο. Σε αντίθεση με τον απλό πονοκέφαλο, ο πόνος έρχεται απότομα και είναι οξύς και έντονος.
- Διπλή όραση ή πτώση των βλεφάρων: Προκαλείται όταν το ανεύρυσμα πιέζει το νεύρο που ευθύνεται για την κίνηση των ματιών. Εάν εκδηλώσετε ξαφνικά προβλήματα όρασης, όπως διπλή όραση ή πτώση των βλεφάρων, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο, καθώς είναι μια κατάσταση που δεν χωράει αναμονή.
- Αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος: Το μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος οφείλεται σε μικροσκοπικούς θρόμβους που διαρρέουν από το ανεύρυσμα και φράζουν μικρά αγγεία που καταλήγουν σε σημαντικά σημεία του εγκεφάλου. Ένα ανεύρυσμα μοιάζει με λεπτή φουσκάλα που μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει διαρροή αίματος.
- Προβλήματα πεπτικού: Όταν κάποιος έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, μπορεί να έχει ναυτία και εμετούς, λόγω της αιμορραγίας και του πονοκεφάλου. Πρώτα εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος και ακολουθούν ναυτία, εμετός και/ή διάρροια. Άλλα κοινά συμπτώματα του ανευρύσματος περιλαμβάνουν αιμορραγία, ζάλη, ευαισθησία στο φως και ακαμψία στον αυχένα. Όλα αυτά σχετίζονται με την αιμορραγία στον εγκέφαλο ή σε κάποιες περιπτώσεις με την πίεση που ασκεί το ανεύρυσμα στις δομές του εγκεφάλου.
Ανεύρυσμα Εγκεφάλου: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η πιο ειδική εξέταση είναι η ψηφιακή αγγειογραφία (DSA = Digital Substraction Angiography). H εξέταση αυτή γίνεται με τρόπο που μοιάζει με τη στεφανιαιογραφία: εισάγεται ένας λεπτός καθετήρας στην κυκλοφορία του αίματος, από μία μεγάλη αρτηρία του ποδιού και προωθείται μέχρι τη βάση του εγκεφάλου, όπου εγχέεται σκιαγραφική ουσία και απεικονίζονται τα αγγεία του εγκεφάλου. Η εξέταση αυτή έχει κινδύνους (είναι επεμβατική ιατρική πράξη) και γίνεται μόνο όταν υπάρχει έντονη υποψία ανευρύσματος εγκεφάλου.
Επιπλέον, υπάρχει η αξονική αγγειογραφία και η μαγνητική αγγειογραφία. Είναι εξετάσεις με λιγότερους κινδύνους, αλλά όχι τόσο ακριβείς όσο η ψηφιακή αγγειογραφία. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται, όταν ο βαθμός υποψίας για ένα ανεύρυσμα είναι μικρός, καθώς και σαν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου σε συγγενείς (πρώτου βαθμού) ασθενών, που αποδεδειγμένα έχουν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου.
Ανεύρυσμα Εγκεφάλου: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης
Η αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από το αν η διάγνωση έγινε λόγω αιμορραγίας ή τυχαία (τυχαίο εύρημα σε μια διαγνωστική εξέταση:
- αν έγινε λόγω αιμορραγίας, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση (μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες) είτε με εμβολισμό, είτε με νευροχειρουργική επέμβαση
- αν έγινε τυχαία, δηλ αν το ανεύρυσμα δεν έχει ραγεί (σπάσει) και το ανεύρυσμα είναι μικρό σε μέγεθος (συνήθως κάτω από 7 χιλιοστά) αποφασίζεται η παρακολούθηση
- αν έγινε τυχαία και το ανεύρυσμα είναι μέσου ή μεγάλου μεγέθους (συνήθως πάνω από 7 χιλιοστά) αποφασίζεται ο εμβολισμός ή η νευροχειρουργική επέμβαση, όχι σε επείγουσα αλλά σε προγραμματισμένη βάση.