O αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) ή αλλιώς έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο που παρουσιάζεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα. Εμφανίζεται όταν οι τένοντες και οι μύες στην περιοχή του αγκώνα, επιβαρύνονται πέρα από το όριο αντοχής τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω επαναλαμβανόμενης κίνησης των μυών που βρίσκονται μεταξύ αγκώνα και καρπού.
Ο αγκώνας του τενίστα προκαλείται από την υπέρχρηση του τένοντα και την επιβάρυνση του μυός. Η αιτία είναι η επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών του αντιβραχίου οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για να τεντώνουν και να ανυψώνουν τον καρπό και τα δάχτυλα. Αυτές οι συνεχείς κινήσεις προκαλούν μικρές ρήξεις στον τένοντα ακριβώς στο σημείο που προσφύεται στο οστό, στην έξω επιφάνεια του αγκώνα.
Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Τι προκαλεί την πάθηση;
Όπως δείχνει και το όνομα της πάθησης το τένις και συγκεκριμένα η κακή τεχνική στο backhand είναι μια πιθανή αιτία της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα. Επιπλέον βέβαια πολλές άλλες δραστηριότητες και επαγγέλματα σχετίζονται με αυτή τη φλεγμονή στα πλάγια του αγκώνα , όπως για παράδειγμα υδραυλικοί, ζωγράφοι, εργάτες, κρεοπώλεις, κλπ.
Ο πόνος του αγκώνα του τενίστα (tennis elbow) εντοπίζεται στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα, ακριβώς στο σημείο πρόσφυσης των τενόντων και μπορεί να αντανακλά σε όλο τον πήχη μέχρι τον καρπό ή ακόμα και τα δάχτυλα.
Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Πώς εκδηλώνεται ο πόνος και η συμπτωματολογία;
Ο πόνος αρχικά αναπαράγεται μόνο με την πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή, αργότερα εμφανίζεται και κατά την κίνηση του χεριού, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια είναι έντονος ακόμα και σε ηρεμία. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τις στροφικές κινήσεις του χεριού και κατά την άρση αντικειμένων. Μάλιστα, στην έντονη φάση της έξω επικονδυλίτιδας, ο ασθενής πονάει όταν προσπαθεί να σηκώσει ακόμα και απλά αντικείμενα, όπως μία τσάντα ή ένα μπουκάλι νερό. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται και από ακαθόριστα νευρολογικά συμπτώματα όπως μουδιάσματα.
Αν η φλεγμονή του αγκώνα του τενίστα, παραμείνει χωρίς θεραπεία επηρεάζεται τελικά και η δύναμη των μυών της περιοχής, με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα για συγκράτηση ακόμα και ελαφρών αντικειμένων με το χέρι. Τελικό αποτέλεσμα της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα, είναι ο σημαντικός περιορισμός της χρήσης του πάσχοντος χεριού.
Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Η διάγνωση του tennis elbow
Η διάγνωση του αγκώνα του τενίστα γίνεται κυρίως μέσω της κλινικής εξέτασης. Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος, που αναπαράγεται κατά την ψηλάφηση του οστού στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, όπως επίσης και ο πόνος, που εμφανίζεται κατά την προσπάθεια έκτασης των δακτύλων υπό αντίσταση. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, προκειμένου να τεθεί η διάγνωση ο πάσχων μπορεί να υποβληθεί σε ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή και μαγνητική τομογραφία του αγκώνα.
Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις
- Ξεκούραση: Σε πρώτη φάση είναι πολύ σημαντική η ξεκούραση του χεριού και η αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω φόρτισης με τον ίδιο μηχανισμό και τρόπο που προκάλεσαν τα συμπτώματα.
- Στους τενίστες ειδικά, απαιτείται συχνά η αλλαγή του τρόπου λαβής της ρακέτας καθώς επίσης και η προσωρινή αλλαγή του μοντέλου προπόνησης, έτσι ώστε να μεταβληθεί ο τρόπος καταπόνησης του χεριού.
- Φάρμακα: Σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της πάθησης κατέχει η χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως επίσης και τα εξειδικευμένα προγράμματα φυσιοθεραπείας, με ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών, σε συνδυασμό με θεραπευτικό υπέρηχο. Η ανάπαυση και η λήψη παυσίπονων συχνά οδηγεί συχνά σε ύφεση του πόνου. Στην αρχική φάση της θεραπείας του αγκώνα του τενίστα, απαιτείται άμεση διακοπή της δραστηριότητας, που προκαλεί τα συμπτώματα. Ταυτόχρονα ενδείκνυται η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για περιορισμένο χρονικό διάστημα και η έναρξη φυσιοθεραπείας.
- Η χρησιμοποίηση ενός ειδικού νάρθηκα για την έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα έχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι παρατηρούν ύφεση των συμπτωμάτων, υπάρχουν όμως και άλλοι στους οποίους ο πόνος επιδεινώνεται.
- Χειρουργείο: Αν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, είτε με ενδοσκοπικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, είτε με τις κλασικές ανοικτές τεχνικές. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι εξαιρετικά και οδηγούν σε οριστική λύση του προβλήματος.
- Φυσικοθεραπεία: Η σωστή και έγκαιρη φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση αποτελεί κλειδί στην αντιμετώπιση της πάθησης. Επί επιμονής των συμπτωμάτων μπορεί να χορηγηθεί και ένεση κορτιζόνης τοπικά.
- Η θεραπεία που αποτελεί τομή στην αντιμετώπιση του αγκώνα του τενίστα είναι η έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP). Η χορήγηση 2-3 ενέσεων PRP τοπικά οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ύφεση των συμπτωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η θεραπεία της επικονδυλίτιδας του αγκώνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, μέχρι ο ασθενής να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων.