Λουμπάγκο: 6 Τρόποι Ανακούφισης από τον Πόνο

Το λουμπάγκο είναι μια άλλη λέξη για να εκφράσουμε την οξεία οσφυαλγία και προέρχεται από την λατινικής ρίζας λέξη lumpar. Οσφυαλγία είναι ο πόνος στη μέση, στο οξύ όμως στάδιο ο πόνος αυτός είναι τόσο έντονος που ακινητοποιείται η περιοχή για μικρό ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το λουμπαγκο συνήθως αποκαθίσταται μετά από μερικές εβδομάδες, ωστόσο επαναλαμβανόμενα επεισόδια θα οδηγήσουν μοιραία σε χρόνιο πόνο με υφέσεις και εξάρσεις.

Το λουμπάγκο ή αλλιώς οξεία οσφυαλγία θα συμβεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Συγκεκριμένα 7 στους 10 θα παρουσιάσει ένα τουλάχιστον περιστατικό οξύ πόνου στη μέση με τα ποσοστά να αυξάνονται διαρκώς λόγω της σύγχρονης καθιστικής ζωής.

Λουμπάγκο: Τρόποι αντιμετώπισης και ανακούφισης

  • Φαρμακευτική αγωγή: Συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας ώστε να λάβετε την κατάλληλη ποσότητα παυσίπονων, αντιφλεγμονόδων ή μυοχαλαρωτικών. Αυτά θα σας επιτρέψουν να αποφύγετε τη μεγάλη διάρκεια μιας οξείας φάσης.
  • Εφόσον νιώθετε ασφαλείς να κινηθείτε επαρκώς, επισκεφτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος. Αν δεν αμελήσετε αυτό το βήμα, πιθανόν σε μερικές μόνο συνεδρίες το πρόβλημα σας να αποτελεί οριστικά παρελθόν.
  • Παραμείνετε σε κίνηση: Μετά τις πρώτες ώρες, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί ο οξύς πόνος, προσπαθείστε να διατηρήσετε μια ήπια κινητικότητα στην περιοχή της οσφύος. Το λουμπάγκο, με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, δεν αποτελεί αιτία κατάκλισης σε κρεβάτι για μέρες. Αυτή η πρακτική είναι ξεπερασμένη καθώς η σύγχρονη φυσικοθεραπεία προτείνει κίνηση και θεραπευτική άσκηση.
  • Χρησιμοποιείστε αναλγητικές κρέμες εάν αυτό σας ανακουφίζει. Αυτή η απλή επάλειψη πιθανώς να σας δώσει εκείνη την αναλγητική δράση που θα χρειαστείτε για να παραμείνετε σε κίνηση
  • Αποφύγετε την ανασήκωση μεγάλου βάρους και τις απότομες κινήσεις, τουλάχιστον μέχρι να επισκεφτείτε έναν ιατρό/φυσικοθεραπευτή και να διαπιστώσετε που οφείλεται το λουμπάγκο σας.
  • Χρησιμοποιείστε μικρά μαξιλάρια, ώστε να υποστηρίζεται τη μέση σας όταν ξαπλώνεται ή κάθεστε στο γραφείο σας. Αποφύγετε για λίγο καιρό τα πολύ μαλακά στρώματα και τις περίεργες στάσεις σώματος κατά τον ύπνο. Γενικά έχετε στο νού σας να διατηρείτε μια ουδέτερη θέση σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη.