Ο καρκίνος του στομάχου είναι κακοήθης νόσος, που προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 55 ετών, ενώ μπορεί σπανιότερα να εμφανιστεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι η συχνότητα στους άνδρες είναι διπλάσια από ότι στις γυναίκες. Ο καρκίνος του στομάχου, στα αρχικά του στάδια, δεν δημιουργεί συμπτώματα που να οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, όταν γίνεται η διάγνωση. Ο καρκίνος αυτός, εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να επεκταθεί τοπικά σε σημαντικό βαθμό προτού γίνει η διάγνωση, παράλληλα είναι δυνατόν να κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στομαχιού μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη με καλύτερη πρόγνωση, εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα με ανίχνευση της νόσου, προτού ακόμη εξαπλωθεί.
Η πλειονότητα των καρκίνων του στομάχου, (> 90%) είναι αδενοκαρκινώματα, μια ανώμαλη ανάπτυξη της εσωτερικής επένδυσης του τοιχώματος του στομάχου. Πιο συγκεκριμένα οι τύποι είναι:
- Καρδιακός καρκίνος του στομάχου: Επηρεάζει το πρώτο μέρος του στομάχου και μπορεί να επεκταθεί στη γαστροοισοφαγική σύνδεση. Οι παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
- Μη καρδιακός καρκίνος του στομάχου: Επηρεάζει οποιαδήποτε άλλα μέρη του στομάχου. Μπορεί να αναπτυχθεί από παρατεταμένες περιόδους φλεγμονής και ερεθισμού. Συνήθως σχετίζεται με χρόνια λοίμωξη με ελικοβακτήρια του πυλωρού.
- Διάχυτος καρκίνος του στομάχου: Αναπτύσσεται εντός του τοιχώματος του στομάχου ως διασκορπισμένων κυττάρων χωρίς σχηματισμό διακριτού όγκου. Μπορεί να έχει γενετική αιτία.
Άλλοι καρκίνοι του στομάχου - Γαστρεντερικοί στοματικοί όγκοι (GISTS): Ανώμαλη ανάπτυξη των συνδετικών ιστών του στομαχικού τοιχώματος.
Λέμφωμα – ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ανοσοκυττάρων του στομάχου.
Καρκινοειδείς όγκοι – καρκίνος των κυττάρων που παράγουν ορμόνες του στομάχου.
Καρκίνος στο στομάχι: Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες
- Μόλυνση με ελικοβακτήρια του πυλωρού: Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η μόλυνση με αυτό το βακτήριο οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή του εσωτερικού στρώματος του στομάχου. Ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων.
- Διατροφή: Η κατανάλωση πολλών πολύ συντηρημένων τροφίμων, όπως καπνιστό ψάρι, παστά κρέατα και τουρσί λαχανικά, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του στομάχου.
Μια δίαιτα που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ιδίως εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο και βιταμίνη C, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο γαστρικών και άλλων καρκίνων. - Εθνοτικό υπόβαθρο: Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια ασθένεια φυλετικής ανισότητας.
- Φύλο / Ηλικία: Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στους άνδρες παρά στις γυναίκες και συνήθως διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών.
- Κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ: Τόσο το κάπνισμα όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στομάχου: Αφαίρεση μέρους του στομάχου για έλκος, προηγούμενη αφαίρεση πολύποδων στομάχου.
- Οικογενειακό ιστορικό: Σύνδρομα οικογενειακού καρκίνου, όπως ο κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου (HNPCC) και το σύνδρομο Li Fraumeni, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού: Άτομα που φέρουν μεταλλάξεις των κληρονομικών γονιδίων BRCA1 και BRCA2 μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του στομάχου.
Καρκίνος στο στομάχι: Τα συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη της νόσου
- Ανορεξία
- Απροσδόκητη απώλεια βάρους
- Αποστροφή προς το κρέας
- Πόνος στην κοιλιά
- Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι έστω και με τη λήψη μικρών ποσοτήτων φαγητού
- Δυσπεψία
- Αναγούλες και εμετοί
- Αιματέμεση (εμετοί, που περιέχουν αίμα)
- Μέλαινα (αίμα στα κόπρανα από το άνω πεπτικό σύστημα, που έχει πάρει κατά τη δίοδο του στο πεπτικό σωλήνα μαύρο χρώμα)
- Αδυναμία, κούραση
Καρκίνος στο στομάχι: Ποιες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις;
Ο γιατρός στις περιπτώσεις που υποψιάζεται ότι υπάρχει καρκίνος στο στομάχι εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, μπορεί να ζητήσει γενική εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν υπάρχει αναιμία. Επίσης η εξέταση κοπράνων μπορεί να δείξει εάν υπάρχει ή όχι αίμα σε αυτά (λανθάνουσα μορφή ή μέλαινα κένωση). Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, οι ακτινογραφίες μετά από βαριούχο γεύμα, μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση. Η γαστροσκόπηση από το γαστρεντερολόγο, επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού του στομαχιού και του δωδεκαδάκτυλου.
Εάν υπάρχουν ύποπτες βλάβες, η λήψη βιοψιών είναι αναγκαία. Η ιστολογική εξέταση θα τεκμηριώσει την ύπαρξη ή όχι καρκίνου στο στομάχι.
Καρκίνος στο στομάχι: Πώς αντιμετωπίζεται;
Η χειρουργική επέμβαση είναι η κυριότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου. Ανάλογα με την κλινική παρουσίαση θα αποφασιστεί το είδος της γαστρεκτομής που θα πραγματοποιηθεί. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορούν συμπληρωματικά να βοηθήσουν. Στις περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να προσφέρει ίαση, η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορούν να συμβάλουν στην ανακουφιστική θεραπεία μειώνοντας τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα.