Η λέξη κήλη είναι η παθολογική κατάσταση όπου κάτι προβάλλει μέσα από την κοιλιά μας. Δηλαδή ένα όργανο ή μέρος του οργάνου (συνήθως έντερο) προβάλλει διαμέσου του τοιχώματος της κοιλίας προς τα έξω. Η συχνότητα εμφάνισης της είναι 25% στους άνδρες δηλαδή 1 στους 4 άνδρες θα πάθει κήλη ενώ στις γυναίκες που θα χειρουργηθούν η επίπτωση είναι 1 στις 50 γυναίκες. Ανάλογα με την εντόπιση της προβολής του οργάνου στο σώμα ονομάζεται και η κήλη (π.χ. βουβ/λη προβάλει στις βουβωνικές χώρες , ομφαλοκήλη, προβάλει στον ομφαλό).
Κήλη: Ποια είναι τα είδη της;
- Βουβωνοκήλη – συχνότητα 70% περίπου όλων των κηλών
- Μετεγχειρητικές κήλες
- Ομφαλοκήλη
- Μηροκήλη
- Κήλη Spiegel
- Διαφραγματοκήλες
- Επιγαστρική κήλη
Κήλη: Ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν;
- Οικογενειακό ιστορικό
- Κάπνισμα
- Άρση βάρους – βήχας –καταπόνηση
- Παχυσαρκία
- Άρρεν φύλο
- Κύηση
- Κυστική ίνωση ή άλλες χρόνιες πνευμονικές παθήσεις
- Προηγούμενη εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα
- Διαταραχές κολλαγόνου
Κήλη: Ποια είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνει;
Μπορεί στην αρχή να είναι μόνο ένα μικρό εξόγκωμα που δεν προκαλεί πόνο αλλά πιθανώς μικρή ενόχληση. Αυτό μπορεί να αυξάνεται με το βήχα ή την άσκηση. Συνήθως είναι ανατάξιμη δηλαδή το περιεχόμενο της μπορεί να επανέρχεται μόνο του. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μη ανατάξιμη, ‘’περισφιγμένη κήλη’’ όπου δεν μπορεί το περιεχόμενο της κήλης να επανέρθει πίσω στην κοιλία διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος. Στην περισφιγμένη κήλη παρατηρείται σταδιακά πόνος, ναυτία , εμετός και απόφραξη . Η περισφιγμένη κήλη μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση των εντερικών τμημάτων με διάτρηση και σήψη.
Κήλη: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της;
Ουσιαστικά μόνο το χέρι του χειρουργού βάζει τη διάγνωση της κήλης κατά την κλινική εξέταση. Σε όρθια θέση τοποθετούμε το δάκτυλο μας στο έσω βουβωνικό στόμιο και βάζουμε τον ασθενή να βήξει ( αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ) οπότε νιώθουμε στο δάκτυλο μας το περιεχόμενο της κήλης που κατεβαίνει από το στόμιο. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για βοήθεια της διάγνωσης.
Κήλη: Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις;
Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της κήλης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χειρουργικής αποκατάστασης στη κήλη:
- Είναι η παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση. Ειδικά σε επιπλεγμένες κήλες με στραγγαλισμένο τμήμα εντέρου ή εντερική απόφραξη (ειλεό) ενδέχεται να απαιτηθεί επείγουσα ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
- Τελευταία όλο και συχνότερα γίνεται πιο δημοφιλής η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης όπου με 3 (συνήθως) μικρές τομές τοποθετείται πλέγμα και αποφράσει το χάσμα της κήλης εσωτερικά. Ειδικά σε μή επιπλεγμένες κήλες ή σε βουβωνοκήλη άμφω καθώς και σε μετεγχειρητικές κήλες.
- Υπάρχει και η περίπτωση της ρομποτικής απόκατάστασης της κήλης.
Σχεδόν σ’ όλες τις κήλες είναι απαραίτητη τώρα πια η τοποθέτηση πλέγματος (εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις όπου υπάρχει νεκρωμένο έντερο. Τώρα τα πλέγματα είναι από ασφαλή υλικά και υπάρχουν πλέγματα που απορροφούνται με την πάροδο του χρόνου, πλέγματα που δεν απορροφούνται ή μισά-μισά. Τα πλέγματα καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη μέσα σ’ αυτά συνδετικού ιστού και έτσι είναι σχεδόν αδύνατη η υποτροπή της κήλης.
Η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ανώδυνη εάν αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις και ο ερεθισμός της περιοχής ( βάρη , βήχα και κακώσεις) και γενικά ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του σταδιακά σε 1 εβδομάδα από την ημέρα του χειρουργείου.