Αλλεργία: Το λαχανικό που την μειώνει

Τι δείχνει έρευνα για το αγαπημένο μας μπρόκολο… Πώς βοηθά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

Η διατροφή είναι ένας από τους κύριους λόγους σοβαρής εκδήλωσης αλλεργικών αντιδράσεων και μια νέα έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) της Γαλλίας, δείχνει ότι η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Σε αυτή την έρευνα, η οποία έχει δημοσιευθεί στο αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό eLife, ερευνητές και ερευνήτριες του Inserm και του Ινστιτούτου Κιουρί απέδειξαν αρχικά ότι μια διατροφή ελλιπής στα συστατικά που βρίσκονται σε κάποια λαχανικά, κυρίως το μπρόκολο και το λάχανο, μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές αλλεργίες στα ζώα.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι δερματικές αλλεργίες οφείλονται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και ότι ο βαθμός σοβαρότητάς τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

Κατά την έρευνά τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν συγκεκριμένα για τα συστατικά των τροφίμων που αντιδρούν με ένα μόριο που είναι παρόν στον οργανισμό μας, το οποίο ονομάζεται «υποδοχέας αρωματικών υδρογονανθράκων ή υποδοχέας διοξινών (AhR). Τα συστατικά αυτά υπάρχουν στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Έδειξαν ότι η απουσία αυτών των συστατικών στα ποντίκια συνδεόταν με αύξηση του ποσοστού φλεγμονής στο δέρμα και με επιδείνωση των δερματικών αλλεργιών, κάτι που δεν συνέβη στα ποντίκια η διατροφή των οποίων τα περιλάμβανε.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εντείνει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους», σχολίασε η Ελοντί Σεγουρά, ερευνήτρια του Inserm που ήταν επικεφαλής της έρευνας αυτής στο Ινστιτούτο Κιουρί.

Αλλεργίες: 7 τρόποι αντιμετώπισης χωρίς φάρμακα

Χωρίς τη συμβολή φαρμάκων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι αλλεργίες, οι οποίες έχουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της καταρροής, του φτερνίσματος κτλ.

Άλλοι περιμένουν πώς και πώς την έλευση της εαρινής καλοκαιρίας και της άνοιξης για να ξεχυθούν στις εξοχές και τη φύση. Για κάποιους άλλους, όμως, ο ανοιξιάτικος καιρός είναι συνυφασμένος με τις αλλεργίες, που «ξυπνούν» από τη χειμερία νάρκη.

Όσοι ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, συνήθως καταφεύγουν σε συνθετικά φάρμακα για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών. Υπάρχουν όμως και φυσικές μέθοδοι για τη μείωση της συμπτωματολογίας.

«Ρινική καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια και ρινική συμφόρηση είναι μόλις μερικά από τα φαινόμενα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από την αλλεργική ρινίτιδα» εξηγεί η αλλεργιολόγος δρ. Jo Reed από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ochsner Health. Η ίδια προτείνει ορισμένες φυσικές λύσεις, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πασχόντων:

Πράσινο τσάι. Περιέχει μια ουσία που μπορεί να μπλοκάρει ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού, σύμφωνα με μελέτες Ιαπώνων επιστημόνων, μειώνοντας το φτάρνισμα και τη φαγούρα στα μάτια.

Πικάντικες τροφές. Καυτερές διατροφικές επιλογές, όπως το πιπέρι καγιέν που περιέχει καψαϊκίνη, είναι γνωστό ότι μειώνει τη ρινική συμφόρηση. Αντίστοιχα, το σκόρδο περιέχει αλλικίνη, μια αντιφλεγμονώδης ουσία που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τη φλεγμονή.

Ρινικές πλύσεις. Χρησιμοποιώντας ένα δοχείο ειδικό για πλύσεις της ρινικής κοιλότητας με μακρύ και λεπτό στόμιο, θα μπορούσατε με φυσικό τρόπο να καθαρίσετε τα φραγμένα ιγμόρεια. Γεμίστε το δοχείο με ζεστό, αποστειρωμένο νερό και αλάτι πριν γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και αφήσετε το διάλυμα να εισέλθει στις ρινικές σας οδούς από ένα ρουθούνι. Συνεχίστε μέχρι το διάλυμα να ρέει από το άλλο ρουθούνι.

Υγραντήρας. Για να αποφύγετε την ξηρότητα στη μύτη και τα ιγμόρεια, δοκιμάστε τη χρήση ενός υγραντήρα. Αυτή η συσκευή απελευθερώνει υδρατμούς στον αέρα και βοηθά στην ενυδάτωση των ξηρών ρινικών και παραρρινικών διόδων σας, με αποτέλεσμα λιγότερη συμφόρηση και δυσφορία.

Έλαιο ευκαλύπτου. Από τα φύλλα του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται το έλαιο τους, και σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες, μειώνει τις αλλεργίες που προκαλούνται από φλεγμονές. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα μπολ με νερό που βράζει και εισπνεύστε τους ατμούς.

Φίλτρο στην ηλεκτρική σκούπα. Ακόμα και οι μικροσυσκευές του σπιτιού που μάχονται κατά της σκόνης θα μπορούσαν να γίνουν σύμμαχοι στις αλλεργίες. Φροντίστε η ηλεκτρική σκούπα να διαθέτει φίλτρο αέρα με σωματίδια υψηλής απόδοσης, ώστε να μπορείτε να απαλλάξετε το σπίτι σας από τη γύρη με τον τακτικό καθαρισμό. Αυτά τα φίλτρα ελαχιστοποιούν αποτελεσματικά την ποσότητα της γύρης που προκαλεί τα συμπτώματα.

Ρουχισμός. Σε κάθε εξωτερική σας εξόρμηση, μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά, καπέλο με φαρδύ γείσο και μακρύ παντελόνι για να μην έρθει σε άμεση επαφή η γύρη με το δέρμα σας. Θυμηθείτε να τα αλλάζετε στο τέλος της ημέρας και να κάνετε ντους για να απομακρύνετε τυχόν γύρη.