Ανακοπή καρδιάς: Το συχνότερο προειδοποιητικό σημάδι – Συμπτώματα και πρώτες βοήθειες

Ανακοπή καρδιάς: Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που πρόκειται να πάθουν καρδιακή προσβολή εμφανίζουν σημάδια και ενδείξεις ημέρες, εάν όχι εβδομάδες νωρίτερα.

Η γρήγορη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος είναι υψίστης σημασίας για να σωθεί ο ασθενής. Σε πολλές περιπτώσεις, η καρδιακή προσβολή ξεκινάει σαν ένας ήπιος πόνος ή μια ενόχληση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται, να φεύγουν και μετά να επανέρχονται.

Ανακοπή καρδιάς: Η πρώτη αιτία θανάτου

Η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι η καρδιακή νόσος, αναλογώντας περίπου στο 40% του συνόλου των θανάτων.

Ο λόγος που η καρδιακή νόσος είναι τόσο θανατηφόρα, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν άμεσα βοήθεια. Τα καρδιακά συμπτώματα δεν είναι πάντα έντονα ή εμφανή και ποικίλουν από άτομο σε άτομο και βάσει φύλου.

Επειδή όμως είναι δύσκολο ορισμένες φορές να αντιληφθείτε τα καρδιακά συμπτώματα, δεν θα πρέπει να αγνοείτε κάποια προειδοποιητικά σημάδια, περιμένοντας να φύγουν από μόνα τους.

Αυτό ισχύει κυρίως για τους άνδρες και τα άτομα γενικά άνω των 65 ετών, καθώς και για εκείνους που έχουν παράγοντες καρδιακού κινδύνου.

Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες ένα σύμπτωμα να σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με την καρδιά.

Οι άνθρωποι συχνά δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι είναι αρκετά μεγάλοι ή σοβαρά άρρωστοι ώστε να έχουν καρδιακά προβλήματα. Ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα μπορεί να σημαίνει και αιφνίδιο θάνατο και είναι προτιμότερο να διαπιστώσετε τι έχετε και να το αντιμετωπίσετε, παρά να πεθάνετε.

Ανακοπή καρδιάς: Συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πόνος στο στήθος

Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούν ενοχλήσεις στο κέντρο του στήθους. Μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μερικά λεπτά, μπορούν να υποχωρήσουν και να επανέλθουν. Οι ενοχλήσεις μπορεί να είναι ένα αίσθημα δυσάρεστης ή έντονης πίεσης στο στήθος, ένα σφίξιμο ή ένας πόνος.

Ο πόνος στην προκάρδια περιοχή, στο κεντρικό μέρος του στήθους, είναι ιδιαίτερα έντονος. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν μειώνεται από την ξεκούραση. Εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια σωματικής προσπάθειας.

Ο πόνος στο στήθος είναι το κλασσικό σύμπτωμα του εμφράγματος. Όλα τα εμφράγματα δεν προκαλούν πόνο στο στήθος, ενώ είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την καρδιά.

Βήχας

Ο εμμένων βήχας ή συριγμός μπορεί είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, αποτέλεσμα της συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του βήχα αποβάλλουν φλέγματα με αίμα.

Ζαλάδα

Τα εμφράγματα μπορεί να προκαλούν ελαφρά ζαλάδα και απώλεια συναίσθησης. Όπως επίσης και οι καρδιακές αρρυθμίες.

Άγχος

Ένα έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή φόβο θανάτου. Οι επιβιώσαντες από έμφραγμα συχνά αναφέρουν ότι έχουν βιώσει μια αίσθηση «επικείμενου θανάτου».

Κόπωση

Ειδικά στις γυναίκες, η ασυνήθιστη κόπωση μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος, καθώς επίσης και το διάστημα που προηγείται του συμβάντος. Η αίσθηση της διαρκούς κόπωσης μπορεί λοιπόν να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Φυσικά μπορεί να αισθάνεστε κούραση και κόπωση και για άλλους λόγους. Οπότε, πως θα ξεχωρίσετε την κόπωση που σχετίζεται με την καρδιά;
Αν δεν αισθάνεστε καλά και η ατονία σας έχει καταβάλλει, μην ψάχνετε τη διάγνωση στο ίντερνετ ή στα βιβλία σας.

Ναυτία ή έλλειψη όρεξης

Δεν είναι ασυνήθιστη η ναυτία ή ο εμετός κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος. Το κοιλιακό οίδημα που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάζει την όρεξη.

Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος

Μπορεί να εκδηλωθούν ενοχλήσεις ή πόνος στον ένα ή και στους δύο βραχίονες, στην πλάτη, στο λαιμό, στη σιαγόνα ή στο στομάχι

Σε πολλά εμφράγματα, ο πόνος ξεκινά από το στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη, τον αυχένα, τη γνάθο ή την κοιλιά.

Αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος στο στήθος, μόνο στα προαναφερόμενα άλλα σημεία του σώματος. Ο πόνος μπορεί να πηγαινοέρχεται.

Οι άνδρες κατά τη διάρκεια του εμφράγματος συχνά αναφέρουν πόνο στο αριστερό χέρι. Στις γυναίκες, ο πόνος είναι πιθανότερο να είναι αισθητός και στα δύο χέρια, ή ανάμεσα στους ώμους.

Ταχυπαλμία ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Η περιστασιακή ταχυπαλμία δεν είναι ανησυχητική. Αλλά ένας ταχύς ή ακανόνιστος παλμός ειδικά όταν συνοδεύεται από αδυναμία, ζαλάδα ή δύσπνοια, μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας.

Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι αρρυθμίες μπορεί να συντελέσουν και σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή αιφνίδιο θάνατο.

Δύσπνοια

Οι άνθρωποι που αισθάνονται αδυναμία ή δυσκολία να αναπνεύσουν ενδεχομένως να υποφέρουν από παθήσεις όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αλλά η δύσπνοια μπορεί να είναι και ένδειξη εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Μερικές φορές οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα δεν αισθάνονται πίεση στο στήθος ή πόνο αλλά έντονη δύσπνοια. Είναι σαν να έχουν τρέξει μαραθώνιο, ενώ δεν έχουν κουνηθεί απ’ τη θέση τους.

Κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, η δύσπνοια συχνά συνοδεύεται από δυσφορία στο στήθος, αλλά μπορεί και να εκδηλωθεί πριν ή μετά από τη δυσφορία.

Εφίδρωση

Η έντονη αιφνίδια εφίδρωση είναι το κοινότερο σύμπτωμα του εμφράγματος. Εμφανίζεται σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.

Οίδημα

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό προκαλεί πρήξιμο (συχνά στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα ή την κοιλιά) καθώς και απότομη αύξηση βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.

Αδυναμία

Τις ημέρες που προηγούνται του εμφράγματος, καθώς και κατά τη διάρκεια του, μερικοί ασθενείς βιώνουν σοβαρή και ανεξήγητη αδυναμία.

Ανακοπή καρδιάς: Οι πρώτες ενδείξεις

 • Έντονος πόνος στο στήθος με εφίδρωση και ταχυπαλμίες.
 • Aίσθηση ότι δέχεστε «μαχαιριές» στην καρδιά.
 • Ωχρότητα και αδυναμία κίνησης.
 • Mούδιασμα στο χέρι και αντανάκλαση του πόνου στην πλάτη, τον αυχένα και το σαγόνι.
 • Πόνος στο στομάχι.

Αν αντιληφθείτε ότι παρουσιάζετε κάποιο νέο αφύσικο σύμπτωμα, όσο άτυπο κι αν είναι αυτό, ειδικά μάλιστα αν έχετε κάποιους απ’ τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους υγιείς συχνά αγνοούν τα συμπτώματα θεωρώντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κάτι στους ίδιους.

Εάν εσείς ή κάποιος του περιβάλλοντος σας έχει τέτοια σημεία που δηλώνουν ότι πιθανόν να αρχίζει μια καρδιακή προσβολή μην καθυστερήσετε, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας ή το νοσοκομείο.

Οι σύγχρονες θεραπείες που υπάρχουν για το έμφραγμα είναι τόσο αποτελεσματικές που είναι κρίμα να δημιουργούνται ανεπανόρθωτες βλάβες ή ακόμη θάνατοι που να οφείλονται σε οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Ανακοπή καρδιάς: Τι προκαλεί κίνδυνο;

 • Η ουλή από προηγούμενη καρδιακή προσβολή
 • Διογκωμένη καρδιά από άλλο αίτιο
 • Αρτηριοσκληρωτική καρδιακή νόσος
 • Η μυοκαρδοπάθεια που «παχαίνει» έναν καρδιακό μυ
 • Κάποια φάρμακα που δυστυχώς είναι απαραιτητα για την αρρυθμία σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλούν θανατηφόρες κοιλιακές αρρυθμίες
 • Σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα Καλίου και Μαγνησίου στο αίμα
 • Σπάνιες ηλεκτρικές διαταραχές όπως  τα σύνδρομα  Wolff-Parkinson-White και μακρού QT μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε παιδιά και νέους.

Ανακοπή καρδιάς: Τι άλλο μπορεί να την προκαλέσει;

Μερικές φορές φταίνε συγγενείς ανωμαλίες των αγγείων (δηλαδή ο άνθρωπος εκ γενετής έχει κάποια ανωμαλία στα αιμοφόρα αγγεία) Αυτές συχνότερα παρατηρούνται στις στεφανιαίες αρτηρίες και στην αορτή.

Αποκαλύπτονται κυρίως  σε νεαρά θύματα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που προκαλείται πολλές φορές από την  αδρεναλίνη που εκλύεται κατά την έντονη σωματική ή αθλητική δραστηριότητα.

 • Επίσης η χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη
 • Πνευμονικές Βλάβες (Πνευμονική Εμβολή, Χρονία Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα, Πνευμονία )
 • Μεγάλη αιμορραγία από τραύμα
 • Κάποια σοβαρή λοίμωξη
 • Υπερδοσολογία φαρμάκων
 • Πολύ αλκοόλ
 • Υποθερμία

Ανακοπή καρδιάς: Τι να κάνετε σε περίπτωση που κάποιος έπαθε ανακοπή;

Καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έπαθε ανακοπή όταν λιποθυμά, δεν αντιδρά όταν τον χτυπάμε στον ώμο, αλλά ούτε και όταν τον ρωτάμε «Πώς αισθάνεται» και δεν αναπνέει  φυσιολογικά.

Πρέπει να ελέγχουμε τον λιπόθυμο για 5 δευτερόλεπτα και νακαλούμε σε βοηθεια το 166 το ΕΚΑΒ  και να λέμε να φέρει αυτόματο απινιδωτή. Αν ξέρετε να κάνετε ΚΑΡΠΑ και το άτομο ΔΕΝ αναπνέι ή έχει ρόγχους κάντε Κ.Α.Ρ.Π.Α. με δυνατές (σε ενηλίκους, όχι μικρά παιδιά) μαλάξεις και  γρήγορες μαλάξεις. Χρησιμοποιήστε έναν απινιδωτή αμέσως, ανοίγοντας τον και   ακολουθώντας τις οδηγίες.   Συνεχίζε τις συμπιέσεις μέχρις ότου  ο ασθενείς να αναπνεύσει ή να κινηθεί ή μέχρις ότου αναλάβει κάποιος που να έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στην ΚΑΡΠΑ.

Μπορεί να σωθεί;

Οι  ηλεκτρικές συσκευές όπως ο απινιδωτής αυξάνει θεαματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Η ενδονοσοκομιακή επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή βελτιώθηκε δραματικά με την κατασκευή του απινιδωτή DC και του μόνιτορ. Αργότερα έγινε φανερό ότι η καρδιακή ανακοπή μπορούσε να αναταχθεί και έξω από το νοσοκομείο από κατάλληλα επανδρωμένους διασώστες εκπαιδευμένους στην απινίδωση και την Κ.Α.Ρ.Π.Α.

Όμως δεν αρκεί η αναταξη. Μετά την ανάταξη χρειάζεται άμεση θεραπεία. Επίσης μακροπτόθεσμα, αν και το  95% των θυμάτων καρδιακής ανακοπής πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο, ο θάνατος δεν είναι αναπόφευκτος.

Η ζωή μετά πάντως αλλάζει. Οι επιζήσαντες από καρδιακή ανακοπή  μπορεί να αντιμετωπίσουν ποικιλία  από σύνθετα ιατρικά ζητήματα γνωστά και ως Σύνδρομο μετά Καρδιακή Ανακοπή. Το άτομο μπορεί να εμφνισει εγκεφαλική δυσλειτουργία  ή καρδιακές δυσλειτουργίες ή και βλάβες σε άλλα συστήματα επειδη διακόπηκε η αιμάτωσή τους.