Δίαιτα: Χάστε έως και έως 15 κιλά μέχρι το καλοκαίρι και βγείτε στην παραλία όπως θέλετε!

Δίαιτα: Το καλοκαίρι είναι πιο κοντά από ποτέ και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεφορτωθούμε τα τελευταία κιλά της καραντίνας. Μολονότι υπάρχουν πολλές διατροφές εκεί έξω που υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους, στο άρθρο αυτό θα δείτε μια σειρά από συμβουλές για μια δίαιτα … καλοκαιρινή!

Δίαιτα: Η δύναμη της επιλογής

Πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα, αναρωτηθείτε πόσο σημαντικό είναι για σας να χάσετε βάρος και αν είστε έτοιμοι να το κάνετε. Κρατήστε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους θέλετε να αδυνατίσετε και κοιτάζετε τη συχνά ώστε να μην ξεχνάτε τα κίνητρα σας!

Δίαιτα: Κρατήστε σημειώσεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καταγραφή ημερολογίου τροφίμων και ποτών βοηθά σημαντικά στην αυτοπαρακολούθηση και στην καλύτερη συμμόρφωση με το πρόγραμμα διατροφής.

Δίαιτα: Μην αποκλείεται ομάδες τροφίμων

Ο πιο ασφαλής τρόπος να χάσετε κιλά και διατηρήσετε το νέο σας βάρος είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη ήπια υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Δίαιτα: Φάτε λίγο και συχνά

Η τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό και έχουν μικρά και συχνά γεύματα ρυθμίζουν ευκολότερα το βάρος τους σε σχέση με άτομα που τρώνε μια ή δύο φορές την ημέρα.

Αυτό οφείλεται στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης αλλά και στην παροχή θρεπτικών συστατικών την ώρα που τα χρειάζεται ο οργανισμός.

Δίαιτα: Μαγειρέψτε στο σπίτι

Όλοι μας είμαστε απασχολημένοι με τη δουλειά μας, και πιθανότατα προτιμάμε να τρώμε έξω τις ηλιόλουστες μέρες.

Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να προσπαθήσετε να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τρώτε έξω συχνά: πιθανώς να μη ξέρετε πώς ετοιμάζεται το φαγητό. Όταν τρώμε έξω συνήθως θέλουμε κάτι που θα ικανοποιήσει τη πείνα μας γρήγορα, οπότε τείνουμε να ξεχνάμε τις θερμίδες, τους κινδύνους του τηγανιτού φαγητού, τις μερίδες και άλλα πολλά.

Το καλύτερο είναι να ετοιμάζετε και να μαγειρεύετε εσείς οι ίδιοι το φαγητό σας.

Επίσης, όταν τρώτε στο σπίτι, αποφύγετε να τρώτε μέσα από σακούλα καθώς μπορεί να σας κάνει να μην υπολογίσετε σωστά τη ποσότητα που καταναλώνετε.

Δίαιτα: Τι να επιλέξετε αν φάτε έξω;

Αν σκοπεύετε να φάτε έξω, μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα/σνακ της ημέρας, απλώς φροντίζετε το επόμενο ή/και το προηγούμενο γεύμα σας να είναι κάτι ελαφρύ (π.χ. τοστ με σαλάτα, γιαούρτι με φρούτα, γάλα με δημητριακά).

Επίσης, προσπαθήστε να σερβίρετε στο πιάτο σας ότι πρόκειται να φάτε. Το τσιμπολόγημα μπορεί να σας ξεγελάσει και τελικά να φάτε πολύ περισσότερο από ότι σκοπεύετε. Ακόμα το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, και καλό είναι να μην ξεπερνά τα 1-2 ποτά ανά περίσταση.

Τέλος, αν θελήσετε να φάτε γλυκό, επιλέξτε κάτι ελαφρύ (π.χ. γρανίτα ή ζελέ) ή περιορίστε την ποσότητα (π.χ. παγωτίνι αντί ολόκληρο παγωτό).

Δίαιτα: Πείτε ναι στην άσκηση

Με την άσκηση μπορείτε να επιτύχετε μεγιστοποίηση της απώλειας λίπους, με παράλληλη διατήρηση ή και αύξηση της μυϊκή σας μάζα. To αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατροφής. Επίσης η άσκηση βοηθά στη διατήρηση της απώλειας βάρους, στην τόνωση του μεταβολισμού, αλλά και στην καλύτερη ψυχολογία και διάθεση.

Δίαιτα: Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά

Δεν χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες καθώς τα περισσότερα από αυτά τα φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας είναι ωφέλιμη επειδή συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δίαιτα: Ένα ποτήρι γάλα 

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα γαλακτοκομικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο. Αυτό το μέταλλο μπορεί να κάνει πιο γρήγορο τον μεταβολισμό, που με τη σειρά του αυξάνει τη καύση του λίπους.

Ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να επηρεάσει πολύ τον ρυθμό με τον οποίο χάνετε βάρος.

Δίαιτα: Πικάντικη διατροφή

Τα καυτερά φαγητά καίνε λίπος. Οι καυτερές πιπεριές συγκεκριμένα είναι πολύ καλές λόγω ενός συστατικού που ονομάζεται καψαϊκίνη.

Τα καυτερά φαγητά δίνουν ώθηση  στο μεταβολισμό και προσφέρουν μία αίσθηση κορεσμού.

Δίαιτα: Πιείτε καφέ

Η καφεΐνη επιταχύνει το μεταβολισμό, και χρειάζεστε ένα μεταβολισμό που «δουλεύει γρήγορα» για να χωνέψετε το φαγητό σας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολυφαινόλες που περιέχει ο καφές.

Προσέξτε όμως το σιρόπι καραμέλας και τη σαντιγύ, που δεν πρέπει να «διακοσμούν» τον καφέ σας.

Δίαιτα: Εκμεταλλευτείτε τον καιρό

Το καλοκαίρι συνεπάγεται με ευχαρίστηση, περιπέτειες, διακοπές, χρόνο με φίλους και οικογένεια και κυρίως με χρόνο έξω, στη φύση.

Γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε λοιπόν? Το περπάτημα, η ποδηλασία, η ορειβασία και το τρέξιμο θα βάλουν τη καρδιά σας να δουλέψει.

Δίαιτα: Λίγο λεμόνι

Τα λεμόνια θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε και τις λιγούρες. Το πρωί, η μυρωδιά και το άρωμά τους μπορούν να σας δώσουν πολύ ενέργεια.

Δοκιμάστε να καταναλώνετε λεμόνια όσο πιο συχνά γίνεται, είτε φτιάχνοντας λεμονάδα (χωρίς ζάχαρη), είτε με το να τα συμπεριλάβετε στις σαλάτες σας.

Δίαιτα: Κάντε μία ανοιξιάτικη αποτοξίνωση  για να προετοιμαστείτε για το καλοκαίρι

Τα λεμόνια είναι φυσικά διουρητικά, χρησιμοποιήστε τα λοιπόν για να φτιάξετε ένα χυμό με χλιαρό νερό για αποτοξίνωση πριν πιείτε ή φάτε οτιδήποτε άλλο.

Τα λεμόνια θα βοηθήσουν το σώμα σας να αποβάλλει τα ανεπιθύμητα συστατικά που υπάρχουν στο σώμα σας. Όπως τα διουρητικά, διεγείρουν το συκώτι σας, και προάγουν την αποτοξίνωση.

Δίαιτα: Μην περιμένετε θαύματα

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες συστάσεις, ο επιθυμητός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0.5-1 κιλό ανά εβδομάδα. Άλλωστε, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από το σώμα μας να χάσει εν μια νυκτί τα περιττά κιλά που αποκτήθηκαν σε διάστημα ετών.

Και μην ξεχνάτε, πως η προσφυγή σε δίαιτες αστραπή που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, οδηγούν κυρίως σε απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού και όχι σε απώλεια λίπους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η σύσταση σώματος και ο μεταβολισμός.

Επίσης δεν πετυχαίνουν αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών, με αποτέλεσμα τα χαμένα κιλά να επανέρχονται πολύ εύκολα.

Μην περιμένετε το τέλος της δίαιτας για να επανέλθετε στις παλιές σας συνήθειες. Στόχος είναι να υιοθετήσετε συνήθειες που θα ακολουθείτε εφόρου ζωής.

Μπορεί αφού χάσετε τα περιττά κιλά, οι ποσότητες να είναι λίγο μεγαλύτερες και να είστε πιο ελαστικοί σε ορισμένες περιστάσεις, ωστόσο ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην απώλεια βάρους θα πρέπει να σας ‘μάθει’ τις αρχές διατροφής που πρέπει να ακολουθείτε γενικότερα.