Αποτοξίνωση του οργανισμού: Γιατί είναι απαραίτητη; Χρήσιμα tips

Αρκετές φορές ακούμε ότι για πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε ένοχες είναι οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στο σώμα και το δέρμα μας.

Αν και στο πρόσωπό μας είναι εύκολα αναγνωρίσιμη η συσσώρευση των τοξινών, καθώς εντοπίζεται από την εμφάνιση μαύρων κύκλων, πρηξίματος αλλά και θαμπής όψης, στο εσωτερικό του οργανισμού μας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι καθημερινά ο οργανισμός μας εκτίθεται σε πολλές τοξίνες, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να έχει ήδη προσλάβει πολλές από αυτές.

Τι είναι οι τοξίνες;

Οι τοξίνες είναι χημικές ουσίες γνωστές για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να βρίσκονται στο φαγητό, στο νερό ακόμη και στον αέρα. Οι τοξίνες επεξεργάζονται από τα όργανα μας, όπως είναι το συκώτι και τα νεφρά, και αποβάλλονται μέσω μεταβολικών διαδικασιών όπως είναι οι κενώσεις, η ούρηση και η αναπνοή.

Ως τοξίνες μπορούν να χαρακτηριστούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που δεν επιφέρουν κάτι ευεργετικό στον οργανισμό μας και μπορούν σε μακρόχρονη έκθεση σε αυτούς να τον βλάψουν.

Κατηγορίες τοξινών

Οι τοξίνες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: τις εξωγενείς και τις ενδογενείς. Οι εξωγενείς είναι αυτές που προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον και οι ενδογενείς είναι εκείνες που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας και είναι αποτέλεσμα διαφόρων διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα μας.

Αιτίες πρόσληψης τοξινών

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σημαντικά την πρόσληψη τοξινών καθώς αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Η κακή διατροφή και το έτοιμο φαγητό που είναι πλούσιο σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το καυσαέριο, το αλκοόλ, αλλά ακόμη και το καθημερινό άγχος αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες πρόσληψης τοξινών.

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό (ΜΚΟ) Environmental Working Group ένα νεογέννητο μωρό, έχει 287 γνωστές τοξίνες στο αίμα του. Αυτό συμβαίνει γιατί η μητέρα εκτίθεται στο διάστημα των 9 μηνών σε πολλές τοξίνες που μεταφέρονται στο έμβρυο.

Αποτοξίνωση: Πώς θα καταλάβω ότι την χρειάζομαι

Παρόλο που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε άμεσα τις προσλαμβανόμενες τοξίνες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που κρούουν το καμπανάκι στον οργανισμό μας, μερικά από αυτά είναι:

  • Αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.
  • Δυσπεψία.
  • Διαταραχές στον ύπνο.
  • Δερματικά προβλήματα (ακμή, ψωρίαση, εκζέματα).
  • Μυϊκοί πόνοι.
  • Κακοσμία στόματος και σώματος κ.α.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνεις αποτοξίνωση πριν τη δίαιτα

Πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν 10-15 μέρες αποτοξίνωση πριν από την δίαιτα. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεις καλύτερα τον οργανισμό σου να μπει σε μια διαδικασία πιο υγιεινού τρόπου ζωής και τον βοηθάς να αποβάλλει ότι μπορεί να τον “βαραίνει” κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η αποτοξίνωση συμβάλει στη μείωση της κατακράτησης των υγρών συνεπώς μειώνει τα πρηξίματα που συχνά παρουσιάζουμε στην περιοχή της κοιλιάς, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό να αρχίσει να καεί ευκολότερα θερμίδες αλλά και να μεταβολίζει πιο σωστά τις προσλαμβάνουσες τροφές.

Αποτοξίνωση: Πώς θα την κάνω σωστά

Η εφαρμογή μίας detox θεραπείας αποτελεί σημαντικό βήμα για τον οργανισμό καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αποβάλλει ό,τι μπορεί να του δημιουργεί προβλήματα, ενώ παράλληλα θα τον αναζωογονήσει. Η αποτοξίνωση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους:

Αποτοξίνωση: Σωστή διατροφή

Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, θα βοηθήσει πολύ για να γίνει σωστά η αποτοξίνωση, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που διαθέτουν. Ιδανικά αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης που ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, δεν χορταίνει και φυσικά προκαλεί εξάρτηση.

Τι πρέπει να τρώω για την αποτοξίνωση του οργανισμού

Η αποτοξίνωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία πληθώρω τροφών και ροφημάτων. Ο βασιλιάς της αποτοξίνωσης είναι φυσικά τα πράσινα λαχανικά. Συγκεκριμένα, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά βοηθούν στην παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων και ενεργοποιούν τη λειτουργία της χολής εξαλείφοντας έτσι τις τοξίνες.

Καταναλώστε πολλές μερίδες πράσινων λαχανικών.

Το νερό και το πράσινο τσάι είναι επίσης πολύ σημαντικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό εκ των έσω και βοηθά στη φυσική αποβολή των τοξινών από το σώμα. Τι πράσινο τσάι από την άλλη έχει τέτοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ώστε ένα ποτήρι την ημέρα να είναι αρκετό για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας.

Παράλληλα, η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιεί το συκώτι, ώστε να κάνει το φιλτράρισμα και να «διώξει» τις τοξίνες. Τα φρούτα είναι μία εξαιρετική πηγή αποτοξινωτικών ιδιοτήτων. Τα εσπεριδοειδή, τα μήλα και το αβοκάντο είναι από τα τοπ φρούτα. Τέλος, τα όσπρια, όπως είναι οι φακές, τα ρεβύθια και ο αρακάς θα συμβάλλουν ενεργά στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας.

Το νερό- νεράκι

Το νερό ενυδατώνει σε βάθος τον οργανισμό, βοηθά στην μείωση των κατακρατήσεων και διαλύει τα λιπη. Η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα είναι βασική προϋπόθεση για μία ισορροπημένη διατροφή.

Άσκηση

Η σωματική άσκηση, ειδικά εάν γίνεται στην φύση μπορεί να έχει απίστευτα ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχική υγεία

Οι star τροφές της αποτοξίνωσης

Είναι πολλές οι τροφές εκείνες που συμβάλλουν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, για αυτό και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής που προτείνονται για detox, τις περιέχουν. Μερικές από αυτές είναι:

Πικραλίδα, σημύδα, μίσχοι κερασιού, τσουκνίδα, αγκινάρα, λεμόνι,λιναρόσπορος, σκόρδο και κουρκουμάς.

Αρκούν, λοιπον, μερικές μόνο αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας και θα απαντήσουμε ξανά υγεία και ευεξία ενώ παράλληλα θα χάσουμε πιο και τα περιττά κιλά.